Aportul de proteine ​​și asocierea acestuia cu calitatea somnului

©

Autor:

Aportul de proteine ​​și asocierea acestuia cu calitatea somnului
Calitatea somnului este esențială pentru o viață sănătoasă, având în vedere că în timpul somnului au loc schimbări în rata metabolică, circulația sângelui, secreția hormonală și funcțiile de reglare imună necesare pentru menținerea homeostaziei corpului. Adulții necesită între șapte și opt ore de somn zilnic pentru a reduce riscul bolilor cronice și mortalității. Totuși, în ultimele decenii s-a raportat o reducere semnificativă a duratei somnului în populația generală, mulți indivizi raportând dificultăți în inițierea și menținerea somnului.
Calitatea slabă a dietei, caracterizată printr-un aport mai mare de grăsimi saturate, carbohidrați rafinați și alimente procesate, poate afecta calitatea și durata somnului. Studiile anterioare au oferit rezultate mixte privind impactul aportului de proteine asupra calității somnului, posibil din cauza diferitelor rapoarte ale aminoacizilor specifici între diversele surse de proteine.

Un studiu recent publicat în European Journal of Clinical Nutrition evidențiază impactul consumului de proteine din surse vegetale asupra calității somnului, sugerând că acesta poate îmbunătăți calitatea somnului, în timp ce un aport crescut de proteine din surse animale ar putea să o deterioreze.

Cercetătorii au investigat impactul aportului total de proteine și al consumului de diferite surse de proteine asupra calității somnului, colectând date despre aportul alimentar și măsurile calității somnului din trei studii cohortă prospective printre profesioniștii din domeniul sănătății din Statele Unite. Analiza datelor a inclus un total de 32.212 femei din studiul NHS, 51.126 femei din studiul NHS2 și 14.796 bărbați din studiul HPFS pentru a determina asocierea dintre aportul de proteine și calitatea somnului.

Printre observațiile importante, s-a constatat că participanții cu cel mai mare aport de proteine prezentau valori mai mari ale indicelui de masă corporală și o prevalență mai mare a condițiilor de sănătate preexistente. De asemenea, s-a observat că un aport mai mare de proteine din plante este asociat cu o calitate mai bună a somnului, în timp ce consumul de proteine animale, în special carnea procesată și neprocesată și puiul, a fost asociat cu o calitate mai slabă a somnului. Această asociere nu a fost observată pentru consumul de pește.

Concluziile studiului indică faptul că nu a fost identificată o asociere între aportul total de proteine și calitatea somnului, dar există o asociere pozitivă între consumul de proteine din plante și calitatea somnului. După ajustarea pentru factorii confuzori potențiali, această asociere a fost mai puțin pronunțată la bărbați și slabă la femei. Sursele de proteine vegetale, adesea bogate în carbohidrați și fibre, pot îmbunătăți calitatea somnului, în timp ce carnea procesată și puiul, care sunt mai bogate în grăsimi, pot duce la o calitate mai slabă a somnului.

sursa: News Medical

Data actualizare: 12-03-2024 | creare: 12-03-2024 | Vizite: 227
Bibliografie
Study finds plant proteins improve rest, animal proteins may disrupt, link: https://www.news-medical.net/news/20240310/Study-finds-plant-proteins-improve-rest-animal-proteins-may-disrupt.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Verificarea compulsivă a reţelelor de socializare poate fi asociată cu lipsa somnului
  • Calitatea somnului ar putea fi influențată de genul persoanei
  • Cum îți afectează sănătatea lumina albastră a ecranelor digitale?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum