Privarea de somn ar putea duce la scăderea colesterolului bun

©

Autor:

Privarea de somn ar putea duce la scăderea colesterolului bun
Un studiu publicat în Scientific Reports sugerează că privarea de somn poate aduce modificări ale genelor care reglează nivelul de colesterol.

De asemenea, persoanele care nu dorm suficient au niveluri mai scăzute de HDL („colesterol bun”) în comparație cu cele care au un somn adecvat. HDL este important pentru sănătatea organismului întrucât reduce LDL-colesterolul („colesterol rău”) de la nivelul arterelor, prevenind ateroscleroza, riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral.

Rezultatele publicate în Scientific Reports sunt obținute în urma mai multor analize experimentale și epidemiologice.

La analiza experimentală au participat 21 de persoane, care au dormit într-un laborator timp de 5 nopți. La 14 dintre acestea, durata somnului a fost redusă la 4 ore pe noapte, în timp ce restul participanților au fost lăsați să doarmă suficient. Pe toată durata studiului, participanților li s-au recoltat probe de sânge pentru analiza genetică și a nivelului de lipoproteine. La cei privați de somn, s-a observat o activitate scăzută a genelor care reglează nivelurile de lipoproteine, deci și de colesterol.

Din punct de vedere epidemiologic, cercetătorii au adunat informații de la 2739 de persoane implicate în 2 studii: primul s-a axat pe factorii nutriționali, de mediu și genetici care determină obezitatea și sindromul metabolic, iar al doilea pe riscul cardiovascular la tineri. În primul studiu, participanții au fost întrebați dacă dormeau suficient noaptea, iar cei care răspundeau cu „rareori” sau „niciodată” intrau în categoria celor cu „privare subiectivă de somn”. În al doilea studiu, persoanele erau chestionate în legătură cu orele de somn din timpul nopții și de cât timp ar mai avea nevoie pentru a se trezi odihniți.

Din nou, participanților li s-au făcut teste de sânge, în urma cărora s-a observat că cei privați de somn aveau o expresie genetică scăzută pentru lipoproteine. Mai mult, subiecții care au dormit insuficient au raportat niveluri scăzute de HDL circulant.

Chiar și o scurtă perioadă de nesomn poate avea un impact important asupra sănătății, iar persoanele care nu dorm suficient ar putea avea un risc crescut de boală cardiovasculară. S-a observat că o săptămână de somn insuficient aduce schimbari în răspunsul imun al organismului și la nivelul metabolismului.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 03-05-2016 | creare: 03-05-2016 | Vizite: 3785
Bibliografie
Sleep deprivation may lower 'good' cholesterol, link: http://www.medicalnewstoday.com/articles/309482.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Fluctuațiile LDL-colesterolului au fost asociate cu reducerea funcțiilor cognitive
  • Colesterolul din ouă nu crește riscul de demență sau Alzheimer
  • Terapia farmacologică pentru creșterea HDL-colesterolului este necesară?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum