Colesterolul alimentar nu influențează riscul de infarct miocardic

©

Autor:

Colesterolul alimentar nu influențează riscul de infarct miocardic
Un studiu recent cu privire la rolul colesterolului provenit din dietă asupra sănătății, realizat în cadrul Universității din Finlanda de Est, a fost publicat în Jurnalul American de Nutriție Clinică. Concluziile acestei cercetări contrazic afirmațiile conform cărora colesterolul alimentar sau consumul zilnic al unui ou ar fi asociate cu riscul crescut de evenimente acute coronariene (de exemplu, infarct miocardic).

Oul reprezintă principala sursă de colesterol din dietă. Un ou mediu conține aproximativ 180-200 mg colesterol. În rândul populației generale, colesterolul alimentar influențează nesemnificativ concentrația profilul lipidic din ser, motiv pentru care recomandărille nutriționale de la nivel global nu au mai fixat limite pentru aportul dietetic de colesterol. 

Cu toate acestea, la persoanele purtătoare ale fenotipului pentru apolipoproteina E4 s-a remarcat o creștere a colesterolului seric, care a fost asociată aportului excesiv de colesterol din dietă.

Studiul a prezentat drept obiectiv identificarea relației dintre aportul crescut de colesterol din alimentație și riscul de apariție al sindroamelor coronariene acute, inclusiv la persoanele purtătoare ale fenotipului ApoE4, incriminat de apariția unor modificări patologice la nivelul metabolismului colesterolului.

Datele au fost colectate odată cu derularea studiului Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor (KIHD), în perioada 1984- 1989. Cei 1032 bărbați incluși în studiu, cu vârsta cuprinsă între 42 și 60 de ani, au fost evaluați timp de 21 de ani. La finalul studiului, 230 dintre aceștia au suferit cel puțin un infarct miocardic.

Rezultatele studiului au semnalat un consum mediu de 4 ouă într-o săptămână  (50% dintre participanți au consumat cel puțin un ou pe zi) și un aport mediu de colesterol alimentar în valoare de 398 mg într-o zi (27,5% provenit din ou).

32,5% dintre participanții la studiu s-au dovedit purtători ai fenotipului ApoE4.Comparativ cu persoanele care nu prezintă fenotipul, purtătorii au prezentat valori patologice ale profilului lipidic, însă nu au prezentat un risc crescut pentru incidența evenimentelor cardiovasculare acute.

Conform rezultatelor studiului, medicația hipocolesterolemiantă nu a influențat semnificativ incidența sindroamelor coronariene, inclusiv la purtătorii fenotipului ApoE4.

În concluzie, nu s-a descoperit nici o asociere semnificativă între consumul moderat de ouă (1 ou pe zi) în cadrul unei diete moderate spre bogată în colesterol și creșterea riscului de evenimente coronariene acute. De asemenea, retragerea recomandărilor pentru limitarea aportului dietetic de colesterol, inclusiv a consumului de ouă, nu implică riscuri pentru sănătatea generală a populației.

Data actualizare: 10-08-2019 | creare: 18-02-2016 | Vizite: 4372
Bibliografie
(1) High-cholesterol diet, eating eggs do not increase risk of heart attack, not even in persons genetically predisposed, study finds, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/02/160211083044.htm
(2) Associations of egg and cholesterol intakes with carotid intima-media thickness and risk of incident coronary artery disease according to apolipoprotein E phenotype in men: the Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor Study, link: https://ajcn.nutrition.org/content/early/2016/02/10/ajcn.115.122317
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Colesterolul din ouă nu crește riscul de demență sau Alzheimer
  • Terapia farmacologică pentru creșterea HDL-colesterolului este necesară?
  • Un „vaccin” împotriva colesterolului ar putea preveni afecțiunile cardiace
  •