Ar putea probioticele să prevină creșterea în greutate cauzată de medicația psihiatrică?

©

Autor:

Ar putea probioticele să prevină creșterea în greutate cauzată de medicația psihiatrică?
Articolul din Translational Psychiatry abordează problema creșterii în greutate asociată cu tratamentul medicamentos al schizofreniei și depresiei, evidențiind potențialul probioticelor și sinbioticelor (combinații de probiotice și prebiotice) în atenuarea acestui efect secundar. Creșterea în greutate este o problemă semnificativă pentru pacienții cu boli mintale, deoarece contribuie la riscul crescut de obezitate, boli cardiovasculare, diabet și alte tulburări metabolice. Medicamentele antidepresive și antipsihotice pot induce creșterea apetitului și a greutății, afectând negativ microbiomul intestinal.

Studiul a analizat diverse cercetări privind impactul probioticelor și sinbioticelor asupra greutății, parametrilor metabolici și microbiotei intestinale la pacienții cu depresie sau schizofrenie. Rezultatele sunt mixte, cu unele studii indicând beneficii limitate ale probioticelor în prevenirea creșterii în greutate, în timp ce altele observă îmbunătățiri semnificative în greutate și sănătatea mintală prin utilizarea sinbioticelor. În plus, s-a constatat că adăugarea de seleniu la probiotice poate amplifica efectele pozitive.

Articolul subliniază necesitatea unor cercetări suplimentare pentru a înțelege mai bine modul în care sinbioticele influențează microbiomul intestinal, creșterea în greutate și deregularea metabolică, precum și pentru a explora diferențele individuale în răspunsul la aceste intervenții. Probioticele sunt bine tolerate și nu interferează cu efectele medicamentelor psihiatrice, făcându-le o opțiune promițătoare pentru gestionarea efectelor secundare ale tratamentelor pentru boli mintale.

sursa: News Medical
foto: Romariolen / Shutterstock.com

Data actualizare: 23-01-2024 | creare: 23-01-2024 | Vizite: 436
Bibliografie
Exploring the impact of probiotics on preventing weight gain from psychiatric medication, link: https://www.news-medical.net/news/20240119/Exploring-the-impact-of-probiotics-on-preventing-weight-gain-from-psychiatric-medication.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Auto-medicația cu medicamente psihotrope - efectele negative ale consumului necontrolat
  • Un medicament folosit împotriva bolilor mintale grave, sigur și fezabil pentru administrarea simultană în doze de până la 25 mg
  • Diferențele în durata și intensitatea psihostimulantelor
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum