Diferențele în durata și intensitatea psihostimulantelor

Psihostimulantele care interacÈ›ionează cu transportorul dopaminei intră în tratamentul tulburărilor neuropsihiatrice, spre exemplu depresia sau ADHD (tulburarea de deficit de atenÈ›ie È™i hiperactivitate).
Transportorii dopaminei sunt proteine ce recaptează dopamina. DeÈ™i dopamina este bine cunoscută ca fiind hormonul fericirii, ea este È™i un mesager care controlează reacÈ›iile mentale, emoÈ›ionale È™i motorii de la nivel cerebral. O cantitatea de dopamină peste sau sub nivelul normal determină apariÈ›ia tulburărilor neuropsihiatrice. Patologiile asociate cu dopamina pot fi induse atât medicamentos cât È™i prin abuz, din cauza modului în care funcÈ›ionează psihostimulantele. Nivelul dopaminei È™i transportorii acesteia joacă un rol important în dezvoltarea dependenÈ›elor de substanÈ›e.
Pentru a înÈ›elege mai bine modul de acÈ›iune, precum È™i efectele nedorite al acestora, o echipă de cercetători de la Centrul de Fiziologie È™i Farmacologie din Viena a dezvoltat un studiu care a încercat să descopere motivul pentru care diferite substanÈ›e din acest grup determină efecte diferite. Rezultatele au fost publicate în revista Proceedings a Academiei NaÈ›ionale de ȘtiinÈ›e (PNAS).
Efectele farmacologice ale mai multor psihostimulante au fost analizate de către cercetători atât în medii in-vitro, cât È™i in vivo È™i în simulări pe calculator. Psihostimulantele alese erau utilizate în domeniul medical È™i interacÈ›ionau cu transportorul dopaminei: a-PVP (alfa-pirolidinovalerofenonă), MDPV (3, 4-metilendioxipirovaleronă), cocaina È™i metilfenidat. Metilfenidatul reprezintă un medicament utilizat în tratamentul ADHD.
Potrivit rezultatelor, unele din aceste substanÈ›e au avut efecte pronunÈ›ate persistente atât în culturi celulare cât È™i pe cobai. DiferenÈ›ele în ceea ce priveÈ™te durata È™i intensitatea psihostimulatelor constau în timpul de legare a substanÈ›elor la transportorul dopaminei.
Studiul sugerează că substanÈ›ele studiate interacÈ›ionează cu transportorul dopaminei în diferite grade È™i perioade de timp. În viitor, descoperirea va putea ajuta la prezicerea mai bună a modului de acÈ›iune È™i a efectelor nedorite ale noilor droguri, contribuind la protejarea populaÈ›iei.
sursa: Science Daily
foto: Mechenko/Shutterstock
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Litiul promite ca terapie potențială pentru tulburările din spectrul autismului
- Inflamația în timpul copilăriei este legată de apariția problemelor de sănătate mintală la vârsta adultă timpurie
- Umorul copilului dezvăluie aspecte despre sănătatea sa psihică
- Criticismul din partea părinților afectează modul în care creierul copiilor proceseză stimulii emoționali
- A trecut cineva cu succes de la Rispolept la Abilify?
- Serlift pentru atacuri de panica. ma trezesc in continuare speriata și foarte obosita
- Antidepresive care NU INGRASA??
- Olanzapina creste colesterolul ?
- Intrebare arketis in sarcina
- Paroxetine
- Dureri de cap continue - iau depakine, cipralex si leponex
- Piportil L4
- Noni si Prozac
- Prozac original sau fluoxetina generic?