Diferențele în durata și intensitatea psihostimulantelor

©

Autor:

Diferențele în durata și intensitatea psihostimulantelor

Psihostimulantele care interacționează cu transportorul dopaminei intră în tratamentul tulburărilor neuropsihiatrice, spre exemplu depresia sau ADHD (tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate).
Transportorii dopaminei sunt proteine ce recaptează dopamina. Deși dopamina este bine cunoscută ca fiind hormonul fericirii, ea este și un mesager care controlează reacțiile mentale, emoționale și motorii de la nivel cerebral. O cantitatea de dopamină peste sau sub nivelul normal determină apariția tulburărilor neuropsihiatrice. Patologiile asociate cu dopamina pot fi induse atât medicamentos cât și prin abuz, din cauza modului în care funcționează psihostimulantele. Nivelul dopaminei și transportorii acesteia joacă un rol important în dezvoltarea dependențelor de substanțe.

Pentru a înțelege mai bine modul de acțiune, precum și efectele nedorite al acestora, o echipă de cercetători de la Centrul de Fiziologie și Farmacologie din Viena a dezvoltat un studiu care a încercat să descopere motivul pentru care diferite substanțe din acest grup determină efecte diferite. Rezultatele au fost publicate în revista Proceedings a Academiei Naționale de Științe (PNAS).

Efectele farmacologice ale mai multor psihostimulante au fost analizate de către cercetători atât în medii in-vitro, cât și in vivo și în simulări pe calculator. Psihostimulantele alese erau utilizate în domeniul medical și interacționau cu transportorul dopaminei: a-PVP (alfa-pirolidinovalerofenonă), MDPV (3, 4-metilendioxipirovaleronă), cocaina și metilfenidat. Metilfenidatul reprezintă un medicament utilizat în tratamentul ADHD.

Potrivit rezultatelor, unele din aceste substanțe au avut efecte pronunțate persistente atât în culturi celulare cât și pe cobai. Diferențele în ceea ce privește durata și intensitatea psihostimulatelor constau în timpul de legare a substanțelor la transportorul dopaminei.


Studiul sugerează că substanțele studiate interacționează cu transportorul dopaminei în diferite grade și perioade de timp. În viitor, descoperirea va putea ajuta la prezicerea mai bună a modului de acțiune și a efectelor nedorite ale noilor droguri, contribuind la protejarea populației.

sursa: Science Daily
foto: Mechenko/Shutterstock


Data actualizare: 03-03-2023 | creare: 03-03-2023 | Vizite: 401
Bibliografie
Psychostimulants: Cause of differences in duration and intensity of effect explored: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/02/230215100417.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Auto-medicația cu medicamente psihotrope - efectele negative ale consumului necontrolat
  • Un medicament folosit împotriva bolilor mintale grave, sigur și fezabil pentru administrarea simultană în doze de până la 25 mg
  • Un antipsihotic folosit în tratamentul schizofreniei ar putea fi util în tratamentul depresiei la adulții care nu au răspuns la tratamentele standard
  •