Băile cu sulf ar putea fi o opțiune terapeutică benefică în gestionarea osteoartritei și a afecțiunilor asociate

©

Autor:

Băile cu sulf ar putea fi o opțiune terapeutică benefică în gestionarea osteoartritei și a afecțiunilor asociate
Un studiu publicat în revista Scientific Reports a evaluat efectele băilor cu sulf asupra proprietăților reologice ale sângelui în rândul pacienților diagnosticați cu osteoartrită (OA). Proprietățile reologice ale sângelui se referă la comportamentul și caracteristicile sângelui în ceea ce privește fluiditatea și fluxul în sistemul circulator. Proprietățile reologice sunt importante pentru asigurarea unui flux sanguin eficient și funcționarea corectă a sistemului cardiovascular.
Studiul a implicat 48 de pacienți cu osteoartrită, cu vârste cuprinse între 60 și 80 ani, împărțiți în mod egal în funcție de sex. Dintre participanți, 35 au fost incluși în grupul de intervenție, care s-au bucurat de băi cu sulf zilnice pe durata unei șederi de trei săptămâni la stațiunea de sănătate Solec Zdrój din Polonia. Restul participanților au făcut parte din grupul de control, care nu au urmat tratamentul cu băi de sulf.

Fiecare dintre participanți a fost supusul unei recoltări sanguine înainte și după intervenție. De asemenea, toți pacienții au urmat un program standardizat de fizioterapie, care a inclus masaj, kinetoterapie, tratament cu laser și terapie manuală.

Potrivit rezultatelor, după balneoterapia cu sulf, s-a observat o reducere semnificativă a numărului de celule albe din sânge, în special a numărului de neutrofile, în grupul de intervenție. Rezultatul sugerează că balneoterapia poate avea un efect pozitiv asupra inflamației cronice de grad scăzut. De asemenea, s-a constatat că indicele de alungire a eritrocitelor, o măsură utilizată pentru a evalua deformabilitatea eritrocitelor, care poate oferi informații despre circulația sanguină și modul de funcționare a sistemului cardiovascular, a fost semnificativ mai mare în grupul de intervenție după balneoterapie.

Studiul prezintă rezultate promițătoare cu privire la beneficiile balneoterapiei cu sulf în tratamentul osteoartritei și deschide noi direcții de cercetare în acest domeniu. Cu toate acestea, este important ca aceste constatări să fie validate și extinse printr-un număr mai mare de studii clinice și cercetări suplimentare pentru a confirma eficacitatea și siguranța acestui tip de terapie.

sursa: News Medical
foto: TanyaZhe/Shutterstock.com

Data actualizare: 23-05-2023 | creare: 23-05-2023 | Vizite: 643
Bibliografie
Researchers investigate the effect of sulfur water baths on rheological blood properties, link: https://www.news-medical.net/news/20230519/Researchers-investigate-the-effect-of-sulfur-water-baths-on-rheological-blood-properties.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Osteoartrita ar putea fi prevenită prin dietă și sport
  • Cheia prevenției și tratamentului osteoartritei, în sfârșit descifrată
  • Nanotehnologie pentru detectarea biomarkerilor moleculari ai osteoartritei
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum