Băile cu sulf ar putea fi o opțiune terapeutică benefică în gestionarea osteoartritei și a afecțiunilor asociate
Autor: Teodorescu Mihai

Studiul a implicat 48 de pacienți cu osteoartrită, cu vârste cuprinse între 60 și 80 ani, împărțiți în mod egal în funcție de sex. Dintre participanți, 35 au fost incluși în grupul de intervenție, care s-au bucurat de băi cu sulf zilnice pe durata unei șederi de trei săptămâni la stațiunea de sănătate Solec Zdrój din Polonia. Restul participanților au făcut parte din grupul de control, care nu au urmat tratamentul cu băi de sulf.
Fiecare dintre participanți a fost supusul unei recoltări sanguine înainte și după intervenție. De asemenea, toți pacienții au urmat un program standardizat de fizioterapie, care a inclus masaj, kinetoterapie, tratament cu laser și terapie manuală.
Potrivit rezultatelor, după balneoterapia cu sulf, s-a observat o reducere semnificativă a numărului de celule albe din sânge, în special a numărului de neutrofile, în grupul de intervenție. Rezultatul sugerează că balneoterapia poate avea un efect pozitiv asupra inflamației cronice de grad scăzut. De asemenea, s-a constatat că indicele de alungire a eritrocitelor, o măsură utilizată pentru a evalua deformabilitatea eritrocitelor, care poate oferi informații despre circulația sanguină și modul de funcționare a sistemului cardiovascular, a fost semnificativ mai mare în grupul de intervenție după balneoterapie.
Studiul prezintă rezultate promițătoare cu privire la beneficiile balneoterapiei cu sulf în tratamentul osteoartritei și deschide noi direcții de cercetare în acest domeniu. Cu toate acestea, este important ca aceste constatări să fie validate și extinse printr-un număr mai mare de studii clinice și cercetări suplimentare pentru a confirma eficacitatea și siguranța acestui tip de terapie.
sursa: News Medical
foto: TanyaZhe/Shutterstock.com
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Tomosinteza digitală a sânilor identifică cu o precizie mai ridicată cancerul mamar, comparativ cu mamografia digitală bidimensională
- O descoperire recentă poate ajuta la dezvoltarea de noi tratamente pentru osteoporoză
- Histerectomia totală cu anexectomie bilaterală poate crește riscul de deces la femeile tinere
- O revizuire a medicamentelor prescrise pacienților cu multimorbiditate a determinat reducerea medicamentelor necesare acestora
- Osteoartrita coxo-femurala stanga, secundara stadiul 2, dupa un traumat.vechi de cap femural
- Durere de glezna
- Cred ca e artrita
- MBST-® Terapia prin rezonanta magnetica pentru a trata osteoartrita?
- Diprophos sau dexametazona ?
- Bolile reumatice se pot incadra in pensia de invaliditate?