Băutorii de cafea au un risc mai redus de boală hepatică

©

Autor:

Băutorii de cafea au un risc mai redus de boală hepatică
Potrivit unui raport științific făcut public recent, consumul de cafea ar putea reduce riscul de afecțiuni hepatice cu până la 70%. Raportul a fost citit la un eveniment ce a avut loc în Londra, aparținând Societății Regale de Medicină. La eveniment au participat medici și reprezentanți ai societăților de cercetare din șapte țări europene.

„Afecțiunile hepatice au o tendință ascendentă în toată Europa și este important să înțelegem cum una dintre cele mai populare băuturi din lume - cafeaua, împreună cu dieta, poate afecta boala hepatică”, a declarat președintele adunării, Prof. Graeme Alexander de la University College London.

Au fost discutate o serie de studii, printre care și un număr de meta-analize, toate privind consumul de cafea și bolile hepatice. Per total, rezultatele sugerează asocierea puternică dintre aportul moderat de cofeină și un risc redus de cancer hepatic, ciroză și fibroză hepatocelulară.

Printre concluziile studiilor și meta-analizelor prezentate se numără:
 • Consumatorii de cafea au un risc de cancer hepatic cu 40% mai mic decât cei care nu beau cafea.
 • Riscul de ciroză hepatică este cu 20-70% mai mic la consumatorii de cafea.
 • Aportul de cafea a fost asociat cu scăderea riscului de steatoză hepatică.
 • Riscul de boli hepatice cronice este cu 25-30% mai mic la persoanele cu un consum mediu de cafea, și cu până la 65% mai mic la persoanele cu consum ridicat.

Aceste rezultate ar putea fi parțial distorsionate de faptul că metabolismul cofeinei este afectat la persoanele cu ciroză hepatică și astfel, asocierea ar putea fi pusă pe seama faptului că acești pacienți reduc consumul de cafea. Cu toate acestea, asocierea este puternică și a fost constatată în numeroase studii, așa că nu poate fi pusă pe seama efectului menționat anterior.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 08-06-2019 | creare: 17-11-2017 | Vizite: 1260
Bibliografie
Coffee makes for a happy liver, says board of experts, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/320089.php
Looking after the liver: lifestyle, coffee and caffeine, link: https://www.coffeeandhealth.org/wp-content/uploads/2017/11/Expert-Report-Looking-after-the-liver.pdf
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Cafeaua: riscuri versus beneficii (meta-analiză)
 • Consumul de cafea este influențat genetic
 • Ce efecte are cafeaua asupra inimii?
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum