Beneficiile acizilor grași Omega-3 și -6 asupra abilităților de citire la copii

©

Autor:

Beneficiile acizilor grași Omega-3 și -6 asupra abilităților de citire la copii
Rolul acizilor grași esențiali Omega-3 și -6  și efectele asupra capacității de învățare, respectiv a comportamentului copiilor, au fost observate în numeroase studii anterioare. În ciuda importanței majore asupra dezvoltării optime a creierului și a funcțiilor cognitive la copii, alimentația modernă nu reușește să acopere nevoile organismului pentru acești nutrienți.

Un studiu publicat recent în The Journal of Child Psychology and Psychiatry a dorit să analizeze care ar putea fi efectele unui aport suficient de acizi grași esențiali asupra abilității de a citi. Cercetarea a inclus 154 elevi cu vârste între 9 și 10 ani. Intervenția a constat în administrarea timp de 3 luni fie a capsulelor care conțineau acizi Omega -3 și -6 de două ori pe zi, fie a unor capsule placebo identice, conținând ulei de palmier.

În rândul participanților care au primit tratamentul activ cu acizi grași Omega -3 și -6 s-a remarcat o îmbunătățire a timpului de decodificare fonologic (abilitatea de a citi cu voce tare și de a pronunța corect cuvinte fără sens) și a timpului de analiză vizuală (capacitatea de a citi rapid serii de litere), sugerând îmbunătățirea competențelor de citire, comparativ cu cei care au primit placebo.

În cazul copiilor care prezentau deficite ușoare de atenție a fost observată ameliorarea timpului de analiză vizuală, vitezei de citire și a timpului de decodificare fonologic per cuvânt în urma tratamentului cu acizi grași esențiali.

Rezultatele obținute sunt promițătoare, urmând a fi validate și replicate prin intermediul unor analize suplimentare. Deși beneficiile suplimentelor cu acizi grași Omega-3 și -6 au fost evocate frecvent în diverse studii, în continuare nu există suficiente dovezi în ceea ce privește siguranța și eficiența suplimentării non-dietetice la copii. Printre efectele secundare ale tratamentului cu acizi grași esențiali, respectiv placebo, au fost raportate dureri abdominale de intensitate ușoară și diaree.

Între timp, este acceptat faptul că un aport suficient de acizi grași Omega-3 și -6 prin consumul frecvent și variat al surselor acestora dietetice (pește gras, fructe și semințe oleaginoase, ou, uleiuri de bună calitate în cantitățile recomandate) poate asigura o alimentație echilibrată nutrițional, cu influențe benefice asupra dezvoltării cerebrale. 

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 04-01-2020 | creare: 19-09-2016 | Vizite: 1927
Bibliografie
Can omega-3, omega-6 fatty acids improve reading skills?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/312943.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Omega-3 ar putea opri unul dintre factorii declanșatori ai lupusului
  • Suplimentele de Omega-3 în timpul sarcinii ar putea reduce riscul de astm la copii
  • Grăsimile sănătoase pot crește eficiența antrenamentelor fizice?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum