Grăsimile sănătoase pot crește eficiența antrenamentelor fizice?

©

Autor:

Grăsimile sănătoase pot crește eficiența antrenamentelor fizice?
Suplimentele cu ulei de pește sunt cunoscute de mult timp pentru efectele lor benefice asupra sănătății. Uleiul de pește este obținut din pește uleios cum ar fi somon, macrou, dar și fructe de mare sau ficat de pește.

Conține acizi grași Omega-3, mai ales acid eicosapentenoic (EPA), acid docosahexenoic (DHA) și acid docosapentenoic (DPA). Aceștia au efecte antiinflamatorii, putând reduce riscul unor boli cum ar fi artrită, cancer, boli cardiovasculare, diabet, obezitate. În ultimii ani, suplimentele de ulei de pește sunt comercializate și ca suplimente sportive, pentru menținerea sănătății, susținerea antrenamentelor și îmbunătățirea performanțelor.

Un posibil efect benefic ar fi dat de faptul că susține imunitatea, mai ales că antrenamentele pot suprima temporar sistemul imunitar, ceea ce predispune sportivii la răceli și tuse. În al doilea rând, sistemul imunitar joacă un rol esențial în bronhoconstricția indusă de exerciții sau simptomele astmatice, iar Omega-3 poate reduce aceste simptome.

Un alt aspect este necesitatea recuperării și timpul necesar dintre sesiunile de antrenament, lucru facilitat de Omega-3. Acest lucru nu este confirmat de studii însă, fiind chiar cercetări care infirmă aceste efecte.

Când vine vorba de ridicarea greutăților, se pare că Omega-3 poate îmbunătăți rezistența musculară, dar nu favorizează și creșterea în dimensiune a mușchiului. Asta deoarece procesele neuromusculare, cele care fac ca musculatura să se contracte mai repede și mai eficient, sunt responsabile de acest efect.

Astfel, se pare că Omega-3 nu îmbunătățește performanțele sportive, cel puțin nu considerabil, dar poate avea efecte benefice asupra funcției cardiovasculare, cum ar fi reducerea ritmului cardiac, dar fără efecte asupra performanței exercițiilor de anduranță.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 27-07-2019 | creare: 23-01-2017 | Vizite: 1222
Bibliografie
Can good fat boost your fitness level?, link: https://medicalxpress.com/news/2017-01-good-fat-boost.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Omega 3 îmbunătățește funcția cardiacă după infarct
  • Beneficiile acizilor grași Omega-3 și -6 asupra abilităților de citire la copii
  • Omega-3 ar putea opri unul dintre factorii declanșatori ai lupusului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum