Grăsimile sănătoase pot crește eficiența antrenamentelor fizice?
Autor: Mancaș Mălina

Conține acizi grași Omega-3, mai ales acid eicosapentenoic (EPA), acid docosahexenoic (DHA) și acid docosapentenoic (DPA). Aceștia au efecte antiinflamatorii, putând reduce riscul unor boli cum ar fi artrită, cancer, boli cardiovasculare, diabet, obezitate. În ultimii ani, suplimentele de ulei de pește sunt comercializate și ca suplimente sportive, pentru menținerea sănătății, susținerea antrenamentelor și îmbunătățirea performanțelor.
Un posibil efect benefic ar fi dat de faptul că susține imunitatea, mai ales că antrenamentele pot suprima temporar sistemul imunitar, ceea ce predispune sportivii la răceli și tuse. În al doilea rând, sistemul imunitar joacă un rol esențial în bronhoconstricția indusă de exerciții sau simptomele astmatice, iar Omega-3 poate reduce aceste simptome.
Un alt aspect este necesitatea recuperării și timpul necesar dintre sesiunile de antrenament, lucru facilitat de Omega-3. Acest lucru nu este confirmat de studii însă, fiind chiar cercetări care infirmă aceste efecte.
Când vine vorba de ridicarea greutăților, se pare că Omega-3 poate îmbunătăți rezistența musculară, dar nu favorizează și creșterea în dimensiune a mușchiului. Asta deoarece procesele neuromusculare, cele care fac ca musculatura să se contracte mai repede și mai eficient, sunt responsabile de acest efect.
Astfel, se pare că Omega-3 nu îmbunătățește performanțele sportive, cel puțin nu considerabil, dar poate avea efecte benefice asupra funcției cardiovasculare, cum ar fi reducerea ritmului cardiac, dar fără efecte asupra performanței exercițiilor de anduranță.
Sursa: Medical Xpress
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Ulei de peste?
- Glutamina in dieta sportivilor
- Recomandare program de mese
- Omega 3
- Omega 3 chiar ajuta la creier?
- Omega 3(uleiul de peste)