Omega-3 ar putea opri unul dintre factorii declanșatori ai lupusului

©

Autor:

Omega-3 ar putea opri unul dintre factorii declanșatori ai lupusului

O echipă de cercetători de la Universitatea din Michigan a descoperit că acidul gras omega-3 numit DHA sau acid docosahexaenoic ar putea opri un factor declanșator (trigger) pentru lupusul eritematos sistemic.


DHA poate fi găsit în peștele oceanic deoarece este produs de algele cu care se hrănește și este depozitat în grăsimea lui. Totodată, există și în suplimentele alimentare pe bază de ulei de pește.

 

În cadrul studiului, acidul docosahexaenoic a blocat acțiunea siliciului cristalin, un mineral toxic cunoscut sub numele de cuarț, care este factor declanșator în autoimunitate, deci implicit și în lupusul eritematos sistemic. Cuarțul este adesea găsit în agricultură, construcții și industria minieră.

 

Studiul preclinic a analizat efectul DHA asupra leziunilor lupice din plămânii și rinichii unor șoareci femele care au erau predispuse genetic la boală. Rezultatele au fost extrem de favorabile.

 

Cercetatorii au declarat că 96% dintre leziunile pulmonare au fost inhibate cu DHA după ce au fost declanșate cu siliciu. Acesta este un răspuns protector semnificativ.

 

Lupusul este considerat o boală genetică și este declanșat nu numai prin inhalarea particulelor de siliciu cristalin, ci și de alți factori de mediu precum expunerea la soare.

 

Lupusul eritematos sistemic este o boală care schimbă sistemul imunitar al omului astfel încât să se autoatace și din această cauză poate afecta orice parte a corpului, inclusiv pielea, articulațiile și organele.

Informații pe larg despre lupus găsiți în acest articol.


Încă este necunoscut felul în care poate DHA să prevină debutul lupusului. Se presupune că DHA ar putea schimba modul în care macrofagele reacționează la siliciul care ajunge în plămâni, modificând astfel răspunsul sistemului imunitar.

Sursa: Medical Xpress


Data actualizare: 12-04-2019 | creare: 26-10-2016 | Vizite: 1558
Bibliografie
Omega-3 fatty acid stops known trigger of lupus, link: https://medicalxpress.com/news/2016-09-omega-fatty-acid-trigger-lupus.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Beneficiile acizilor grași Omega-3 și -6 asupra abilităților de citire la copii
  • Suplimentele de Omega-3 în timpul sarcinii ar putea reduce riscul de astm la copii
  • Grăsimile sănătoase pot crește eficiența antrenamentelor fizice?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum