Suplimentarea cu acizi grași Omega-3 și vitamine B ar putea reduce nivelul homocisteinemiei

©

Autor:

Suplimentarea cu acizi grași Omega-3 și vitamine B ar putea reduce nivelul homocisteinemiei
Concentrația crescută a homocisteinei plasmatice (hiperhomocisteinemia) poate avea efecte negative asupra stării de sănătate. Aceasta poate fi asociată cu un risc semnificativ mai crescut de boală cardiovasculară, implicit accident vascular cerebral, infarct miocardic, tulburări neurologice și osteoporoză.

Homocisteina este un produs intermediar de metabolizare a metioninei, care este un aminoacid esențial ce poate fi adus în organism doar prin dietă. Homocisteina este metabolizată prin intermediul unor mecanisme biochimice, sub acțiunea unor vitamine din complexul B: acidul folic (vitamina B9), vitamina B6, B12 și riboflavina (vitamina B2). Deficitul acestor vitamine inhibă metabolizarea homocisteinei și prin urmare, poate conduce la acumularea acesteia în organism și la potențiale consecințe negative asupra stării de sănătate. Măsurarea homocisteinei plasmatice este considerată un biomarker nespecific pentru identificarea carenței vitaminelor B.

Deși acizii grași polinesaturați Omega-3 nu sunt implicați în mod direct în procesele biochimice de sinteză și metabolizare ale homocisteinei, cum este cazul vitaminelor din complexul B, deficitul acestor acizi ar putea altera expresia unor gene implicate în principalele căi de metabolizare ale homocisteinei (trans-sulfurarea la cisteină și remetilarea la metionină).

O meta-analiză publicată în jurnalul științific Nutrition Research a evaluat efectele suplimentării dietei doar cu acizi grași Omega-3 sau asociați cu acid folic și vitamine din complexul B, asupra concentrației plasmatice ale homocisteinei. Această cercetare a inclus 21 de studii clinice controlate și randomizate la care au participat 3267 de subiecți, care au utilizat acizi grași polinesaturați, acid eicosapentaenoic (EPA) și acid docosahexaenoic (DHA), cu sau fără suplimente vitaminice din grupul B și care au măsurat modificări ale homocisteinemiei.

Conform rezultatelor studiului, suplimentarea cu acizi gași polinesaturați EPA și DHA, indiferent de asocierea vitaminelor B, a condus la reducerea semnificativă a nivelului homocisteinei plasmatice cu 1,18 micromoli/litru. Asocierea acizilor Omega-3 cu acid folic și alte vitamine din grupul B a condus la reducerea homocisteinemiei în medie cu 1,37 micromoli/litru, comparativ cu suplimentarea doar cu acizi grași polinesaturați (-1,09 micromoli/litru).

Concluziile acestui studiu ar putea fi importante din punct de vedere clinic, în prevenția și managementul afecțiunilor cardiovasculare, în special. Pentru stabilirea dozelor eficiente și includerea acestei metode în practica clinică actuală sunt necesare însă studii suplimentare.

Sursa: Talking Nutrition

Data actualizare: 26-02-2020 | creare: 25-05-2016 | Vizite: 4765
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Omega-3 ar putea opri unul dintre factorii declanșatori ai lupusului
  • Suplimentele de Omega-3 în timpul sarcinii ar putea reduce riscul de astm la copii
  • Grăsimile sănătoase pot crește eficiența antrenamentelor fizice?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum