Beneficiile pentru sănătate ale ierburilor aromatice și condimentelor culinare

Beneficiile pentru sănătate ale ierburilor aromatice și condimentelor culinare

©

Autor:

Beneficiile pentru sănătate ale ierburilor aromatice și condimentelor culinare
Extractele de plante conÈ›inute de cele mai comune condimente culinare pot avea efecte probiotice, datorită conÈ›inutului lor ridicat de polifenoli, sugerează un articol publicat în jurnalul Food Chemistry. De asemenea, condimentele pot avea proprietăți antiinflamatorii È™i pot modula microbiomul intestinal, ceea ce sugerează faptul că includerea lor alimentaÈ›iea zilnică poate preveni anumite boli asociate cu funcÈ›ionarea incorectă a barierei intestinale È™i cu obezitatea.
Utilizarea condimentelor È™i a ierburilor aromate în scop medical reprezintă o practică veche, folosită în continuare È™i în prezent, în special pentru prevenirea bolilor determinate de inflamaÈ›ii sistemice. Multe dintre ierburile aromate cunoscute, precum ghimbirul, turmericul sau menta, sunt utilizate în tratamentul tulburărilor gastrointestinale uÈ™oare È™i pentru ameliorarea simptomelor gastrointestinale. De asemenea, ierburile È™i condimentele sunt folosite pentru a preveni complicaÈ›iile legate de obezitate, boli cardiovasculare sau chiar anumite tipuri de cancer.

Dieta mediteraneană, cunoscută pentru importantele beneficii aduse sănătății generale a organismului, include numeroase tipuri de ierburi È™i mirodenii. În ciuda beneficiilor observate ale dietei mediteraneene È™i a altor diete ce presupun, printre altele, consumul de condimente È™i ierburi aromate, în prezent există insuficiente dovezi care să susÈ›ină prescrierea condimentelor sau a ierburilor în scop medical.

Studiul actual, o revizuire a literaturii de specialitate, explorează rezultatele cercetărilor existente care au analizat efectele asupra microbilor intestinali ale ierburilor È™i condimentelor, cât È™i beneficiile rezultate pentru sănătate ale acestora. Majoritatea studiilor incluse în analiză au indicat faptul că ierburile È™i mirodeniile pot avea efecte prebiotice, antipatogene È™i antioxidante.

Cu toate acestea, rezultatele pot fi influenÈ›ate de multiple variabile, precum conÈ›inutului variabil de polifenoli din ierburi È™i condimente, influenÈ›at inclusiv de tehnicile de recoltare, termenul de valabilitate, modul de procesare sau metodele în care sunt gătite. DeÈ™i, în general, rezultatele au fost unele pozitive, cercetătorii menÈ›ionează faptul că sunt necesare evaluări suplimentare pentru a clarifica impactul condimentelor È™i ierburilor asupra microbiomului intestinal È™i beneficiile pentru sănătate asupra gazdei.

sursa: News Medical
foto: Andrija Petrovic/Shutterstock

Data actualizare: 09-01-2023 | creare: 09-01-2023 | Vizite: 770
Bibliografie
Current research on gut microbial modulation with culinary herbs and spices, link: https://www.news-medical.net/news/20230105/Current-research-on-gut-microbial-modulation-with-culinary-herbs-and-spices.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Condimentele È™i plantele aromatice scad glicemia (studiu)
  • Dacă vrei să mai reduci din calorii, încearcă să adăugi ardei iute
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum