Beneficiile pentru sănătate ale ierburilor aromatice și condimentelor culinare
©
Autor: Teodorescu Mihai

Utilizarea condimentelor È™i a ierburilor aromate în scop medical reprezintă o practică veche, folosită în continuare È™i în prezent, în special pentru prevenirea bolilor determinate de inflamaÈ›ii sistemice. Multe dintre ierburile aromate cunoscute, precum ghimbirul, turmericul sau menta, sunt utilizate în tratamentul tulburărilor gastrointestinale uÈ™oare È™i pentru ameliorarea simptomelor gastrointestinale. De asemenea, ierburile È™i condimentele sunt folosite pentru a preveni complicaÈ›iile legate de obezitate, boli cardiovasculare sau chiar anumite tipuri de cancer.
Dieta mediteraneană, cunoscută pentru importantele beneficii aduse sănătății generale a organismului, include numeroase tipuri de ierburi È™i mirodenii. În ciuda beneficiilor observate ale dietei mediteraneene È™i a altor diete ce presupun, printre altele, consumul de condimente È™i ierburi aromate, în prezent există insuficiente dovezi care să susÈ›ină prescrierea condimentelor sau a ierburilor în scop medical.
Studiul actual, o revizuire a literaturii de specialitate, explorează rezultatele cercetărilor existente care au analizat efectele asupra microbilor intestinali ale ierburilor È™i condimentelor, cât È™i beneficiile rezultate pentru sănătate ale acestora. Majoritatea studiilor incluse în analiză au indicat faptul că ierburile È™i mirodeniile pot avea efecte prebiotice, antipatogene È™i antioxidante.
Cu toate acestea, rezultatele pot fi influenÈ›ate de multiple variabile, precum conÈ›inutului variabil de polifenoli din ierburi È™i condimente, influenÈ›at inclusiv de tehnicile de recoltare, termenul de valabilitate, modul de procesare sau metodele în care sunt gătite. DeÈ™i, în general, rezultatele au fost unele pozitive, cercetătorii menÈ›ionează faptul că sunt necesare evaluări suplimentare pentru a clarifica impactul condimentelor È™i ierburilor asupra microbiomului intestinal È™i beneficiile pentru sănătate asupra gazdei.
sursa: News Medical
foto: Andrija Petrovic/Shutterstock
Data actualizare: 09-01-2023 | creare: 09-01-2023 | Vizite: 770
Bibliografie
Current research on gut microbial modulation with culinary herbs and spices, link: https://www.news-medical.net/news/20230105/Current-research-on-gut-microbial-modulation-with-culinary-herbs-and-spices.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Adăugarea arahidelor și a zațului de cafea face ca ciocolata cu lapte să fie mai sănătoasă
- Hrană pentru creier - top 5 alimente
- Dieta mediteraneană reduce impactul asupra mediului și îmbunătățește sănătatea metabolică
- Dieta mediteraneană ar putea fi cheia combaterii a 32 de afecțiuni cronice
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni