Condimentele ar putea îmbunătății aportul de proteine la persoanele vârstnice
Autor: Teodorescu Mihai

Un studiu recent, publicat în revista Nutrients, arată că aportul de proteine la adulții în vârstă poate fi sporit prin adăugarea de condimente în alimentele consumate uzual. Studiul a fost realizat pe un grup de 109 adulți în vârstă, repartizați în două grupuri. Participanții au primit mese care conțineau carne sau mese vegetariene, în funcție de grupul din care au făcut parte. La antreu, unul dintre grupuri a primit alimente cu condimente, iar celălalt fără. Mesele conțineau aceeași cantitate de proteine, dar doar unele dintre ele conțineau un amestec de condimente.
Rezultatele au arătat că participanții din grupul vegetarian nu au reușit să consume suficiente alimente, pentru a atinge ținta recomandată de aport de proteine. În schimb, aproape 80% dintre participanții care au consumat carne au consumat suficiente proteine. Studiul a arătat că adăugarea de condimente în alimente, atât în cele vegetariene, cât și în cele pe bază de carne, cresc aportul de proteine.
În cazul antreului vegetarian, participanții au raportat că adăugarea de mirodenii a dus la o îmbunătățire a gustului. Cu toate acestea, în mod surprinzător, adăugarea de condimente în cele două tipuri de antreuri nu a dus la o îmbunătățire a consumului, ceea ce sugerează faptul că plăcerea pentru alimentele consumate nu este întotdeauna asociată cu un aport mai mare din acestea. Deși condimentele pot fi o modalitate utilă de a crește aportul de proteine la adulții în vârstă, este important de menționat faptul că alimentația trebuie să fie echilibrată și să includă o varietate de surse de proteine, inclusiv carne, pește, leguminoase și produse lactate.
sursa: News Medical
foto: Alexander Raths / Shutterstock
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Cum poate fi crescută cantitatea de fructe și legume consumată de copii?
- Adoptarea dietelor mediteraneene ar putea reprezenta un factor protectiv împotriva artreitei reumatoide
- Excesele alimentare apar atât la persoanele obeze, cât și la cele cu greutate normală
- Flavonoide cu potențial antialergic și antiinflamator
intră pe forum