Uleiul de măsline poate reduce riscul de mortalitate din diverse cauze

©

Autor:

Uleiul de măsline poate reduce riscul de mortalitate din diverse cauze
Consumul unei cantități de minimum 7 grame de ulei de măsline pe zi reduce riscul de mortalitate din cauza cancerului sau a bolilor respiratorii, cardiovasculare și neurodegenerative, potrivit unui studiu publicat în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie.
Studiul a constatat că înlocuirea a aproximativ 10 grame/zi de margarină, unt, maioneză și grăsime din lapte cu o cantitate echivalentă de ulei de măsline este asociată și cu un risc mai mic de mortalitate.

Pentru studiul actual, cercetătorii au folosit datele obținute din două studii anterioare, desfășurate pe o perioadă de 28 de ani, în care au fost incluse peste 92.000 de persoane, majoritatea (peste 60%) fiind persoane de sex feminin. Participanții la studiu nu aveau boli cardiovasculare sau cancer la momentul inițial al studiului. Pe parcursul perioadei de urmărire, dieta participanților a fost evaluată printr-un chestionar efectuat la fiecare patru ani. Chestionarul a cuprins întrebări cu privire la frecvența cu care au consumat anumite alimente, tipuri de grăsimi și uleiuri, precum și ce marcă sau tip de uleiuri au folosit pentru gătit și au adăugat la masă în anul precedent.

Consumul de ulei de măsline a fost calculat din suma a trei itemi din chestionar: uleiul folosit pentru sosurile pentru salate, adăugat la alimente sau pâine și uleiul folosit pentru coacerea sau prăjirea alimentelor. Cercetătorii au descoperit o creștere semnificativă a consumului uleiului de măsline într-un interval de 20 de ani, cu un consum de 1,6 grame pe zi în 1990, comparativ cu 4 grame pe zi în 2010.

Pe parcursul perioadei de urmărire au fost înregistrate peste 36.000 de decese. O comparație a participanților care au consumat rar sau nu au consumat niciodată ulei de măsline și a celor cu un consum de peste 7 grame pe zi, cei din categoria cu un consum mare au avut un risc mai mic de mortalitate cardiovasculară cu 19%, un risc mai mic de mortalitate prin cancer cu 17%, un risc mai mic de mortalitate neurodegenerativă cu 29% și un risc de mortalitate dintr-o cauză respiratorie diminuat cu 18%. De asemenea, studiul a constatat că înlocuirea a 10 grame/zi de alte grăsimi, cum ar fi margarina, untul, maioneza și grăsimea din lactate, cu ulei de măsline a fost asociată cu un risc cu 8-34% mai mic de mortalitate totală și specifică cauzei.

Descoperirile susțin recomandările alimentare actuale pentru a crește aportul de ulei de măsline și alte uleiuri vegetale nesaturate. Studiul ajută la formularea unor recomandări mai specifice, care vor fi mai ușor de înțeles de către pacienți și vor face mai ușoară implementarea schimbărilor în diete.

sursa: News Medical

Data actualizare: 12-01-2022 | creare: 12-01-2022 | Vizite: 63
Bibliografie
Higher olive oil consumption linked with lower risk of cardiovascular disease, cancer mortality, https://www.news-medical.net/news/20220110/Higher-olive-oil-consumption-linked-with-lower-risk-of-cardiovascular-disease-cancer-mortality.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tipuri de ulei de măsline - beneficii și recomandări de consum
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum
     
     
     
    Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
    Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.