Boala Alzheimer: somnul excesiv din timpul zilei, posibil simptom timpuriu al bolii

©

Autor:

Boala Alzheimer: somnul excesiv din timpul zilei, posibil simptom timpuriu al bolii

Un studiu recent, realizat de către oamenii de știință de la Universitatea din California sugerează faptul că somnul excesiv din timpul zilei se poate dezvolta înainte de apariția problemelor de memorie caracteristice bolii Alzheimer, astfel că acest simptom poate reprezenta un semnal de alarmă pentru persoanele cu risc de dezvoltare a bolii.
În studiile anterioare s-a plecat de la premisa că somnul excesiv în timpul zilei compensează somnul slab obținut pe timp de noapte. Rezultatele cercetării efectuate de către specialiștii de la Universitatea din California contrazic studiile anterioare. Conform acestora, regiunile creierului responsabile de trezire sunt cele afectate de procesul de neurodegenerare. Prin urmare, chiar și în lipsa unor probleme semnificative de somn în timpul nopții, persoanele bolnave de Alzheimer pot avea probleme în a rămâne treze pe timpul zilei.

În noul studiu, au fost măsurate nivelurile de proteine tau și numărul neuronilor din trei regiuni ale creierului, regiuni implicate în promovarea trezirii, la treisprezece persoane decedate. Șapte dintre subiecți, obținuți de la UCSF Neurodegenerative Disease Brain Bank, au avut un creier sănătos, în timp ce șase dintre aceștia au suferit de Alzheimer. Creierul pacienților care au suferit de Alzheimer, comparativ cu creierul sănătos, a avut acumulări semnificativ mai mari de proteine tau în trei centre cerebrale responsabile cu trezirea. Totodată, în aceste regiuni au fost evidențiate pierderi semnificative de neuroni (aproximativ 75% dintre neuroni erau degradați). Specialiștii s-au declarat surprinși de faptul că degenerarea este evidențiată la nivelul întregii rețele care promovează trezirea, nu doar la un singur nucleu cerebral.

Au fost studiate, de asemenea, probele de creier ale șapte pacienți cu paralizie supranucleară progresivă și boala corticobazală, două forme distincte de demență neurodegenerativă cauzată de acumularea de proteine tau. În ciuda nivelurilor comparabile ale proteine tau existente în probele de țesut al creierul celor cu Alzheimer și a celor cu formele de demență menționate, neuronii care promovează trezirea au fost afectați doar la cei cu Alzheimer. Studiile indică și rolul proteinei în simptomele Alzheimer, încă din fazele incipiente ale bolii. Persoanele care au murit și care au avut niveluri ridicate de proteine tau în trunchiul cerebral în fazele timpurii ale bolii, au experimentat modificări ale dispoziției și tulburări legate de somn încă din etapele incipiente.

Sursa: Science Daily


Data actualizare: 16-08-2019 | creare: 16-08-2019 | Vizite: 2428
Bibliografie
Alzheimer's disease destroys neurons that keep us awake, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/08/190812075523.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Anxietatea, gelozia și indispoziția la femei au fost asociate cu creșterea riscului de Alzheimer
  • Sforăitul și apneea de somn, asociate cu un declin cognitiv prematur
  • Ar putea un simplu test de salivă să depisteze boala Alzheimer?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum