Cum îți afectează o singură băutură alcoolică activitatea cognitivă (Studiu)

©

Autor:

Cum îți afectează o singură băutură alcoolică activitatea cognitivă (Studiu)
O singură băutură alcoolică afectează capacitatea cognitivă, conform unui studiu recent din cadrul Universității de Stat San Diego, ale cărui rezultate au fost publicate în jurnalul PLOS One.
Studiul nu a fost unul amplu, fiind realizat pe un grup de 18 adulți care consumau alcool doar la anumite ocazii și în cantități reduse. Aceștia au fost supuși unor teste pentru măsurarea controlului cognitiv în timp ce se aplicau anumite elemente de distragere.

S-au măsurat timpii de reacție și acuratețea cu care au răspuns participanții la un task – să potrivească pătrate colorate pe un ecran, în timp ce erau distrași de anumite pătrate false.

Testul a fost efectuat în 2 contexte diferite: după consumul unui cocktail alcoolic și după consumul unui suc de portocale (placebo).

Pe durata testului, participanții au fost supuși scanărilor de magnetoencefalografie (MEG). Investigația a măsurat undele cerebrale sau activitatea cerebrală electrică, pe măsură ce participanții îndeplineau task-ul de potrivire a pătratelor pe culori.

Mai specific, s-au măsurat undele beta și theta – undele beta joacă un rol în controlul mișcărilor, în timp ce undele theta sunt implicate în luarea deciziilor.

Rezultatele studiului au arătat că o singură băutură nu afectează undele beta, dar se prezintă o reducere a frecvențelor undelor theta – aproape la jumătate față de în momentul consumului de suc de portocale. În cazul celor care au consumat băuturi cu alcool s-a observat o reducere cu 5% a acurateței în rezolvarea task-ului, dar timpul de reacție nu s-a modificat.

Astfel, se pare că inclusiv o singură băutură alcoolică poate afecta capacitatea de luare a deciziilor, dar deoarece controlul motor nu este afectat din cauza alcoolului, avem tendința de a lua anumite decizii privind acțiuni fizice, cu iluzia că sunt decizii corecte.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 20-03-2018 | creare: 20-03-2018 | Vizite: 960
Bibliografie
Feeling fine after one drink? Your brain's not, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/321255.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Pot să beau alcool dacă iau medicamente?
  • Alcoolul, femeile și disponibilitatea sexuală
  • Tratament nou împotriva dorinței de a consuma alcool la persoanele dependente
  •