tumora pulmonara lss cu invazie parietala T4, N2 MX stadiul III B

16-10-2012
danalupu
Nu este medic/terapeut
danalupu
Buna ziua, am primit vestea ca tatal meu in varsta de 53 de ani are cancer pulmonar. Incerc sa imi dau seama din analize care este de fapt stadiul bolii, pentru ca nu ne-a explicat nici un doctor exact. Cel care a facut biopsia ne-a spus dupa aceasta interventie ca ar trebui extirpat tot plamanul stang si 5 coaste... Tatal meu a suferit anul trecut o operatie pe cord, pentru inlocuirea valvei mitrale si 1 bypass, face tratatament cu sintrom (1/4 de pastila pe zi)., mai ia concor, diurex si prestarium.
Revenind la subiect, pe biletul de iesire din spital la diagnosticul de externare scrie asa:

tumora pulmonara lss cu invazie parietala operata (biopsie tumorala) T4 N2 MX stadiul III B(examen histopatologic in lucru)

adenopatii mediastinale secundare
emfizem pulmonar
ateromatoza aortica
proteza valvulara mitrala
spondiloza toracala
tratament cronic

Pe rezultatul de la punctie scrie: Fotiruri maligne. Morfologia celulelor tumorale pune in discutie un carcinom slab diferentiat (non-small cell) versus proliferare mezenchimala(sarcomatoasa)
Rezultatul la biopsie este carcinom cu celule clare.
Rezultatul de la buletinul imunohistochimic este ca cancerul este probabil la plamani. Aici nu stiu exact cum scrie pentru ca nu am analiza in fata.
El a fost programat deja le chimioterapie dar inca nu a facut nici o sedinta pentru ca medicii nu se pot decide ce varianta sa ii faca pentru ca are si problema cu inima.

As vrea sa stiu ce inseamna dignosticul si ce se poate face.
Multumesc!
37 comentarii 12 Înainte ›
0
16-10-2012, ora 19:14
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
diagnosticul nu este foarte clar si nici extensia bolii. este evident ca boala este foarte avansata, in stadiul III B (adica din start inoperabil) sau IV (ultimul stadiu) daca exista metastaze sau nu; acest lucru poate fi transat printr-un examen CT de torace, abdomen si pelvis. iar toate acestea sunt doar in ipoteza in care cancerul lui este DE PLAMANI. notiunea "cu celule clare" poate sa sugereze si o metastaza de la un cancer plecat de altundeva, de exemplu rinichi. acest lucru e mai putin probabila, dar totusi posibila si ar fi bine sa ne furnizezi rezultatul oficial al BIOPSIEI (nu al citologiei), completat cu un examen IMUNOHISTOCHIMIC.

in orice caz, nu exista nicio solutie de vindecare, mai ales in conditiile in care are si restul bolilor cardiovasculare foarte complicate.

asta trebuie sa stiti pentru a continua discutia: ce zice CT-ul (exista sau nu metastaze) ? cancerul este DE PLAMANI ? ce zice HISTOPATOLOGIA si IMUNOHISTOCHIMIA ? ce tratamente v-au propus medicii (unde face tratament?) ?

apoi, daca se dovedeste ca e un cancer de plaman primar, de un anume subtip, e posibil sa se indice o analiza pentru o mutatie genetica a tumorii. despre asta vom vorbi la momentul potrivit.
0
16-10-2012, ora 21:11
danalupu
Nu este medic/terapeut
danalupu
rezultatul la examenul histopatologic este : tesut conjunctiv-adipos; proliferare tumorala cu pattern pseudoglandular si trabecular constituita din celule de tale medie cu citoplasma spumoasa, clara sau eozinofila cu nuclei rotund-ovalari, nucleolati, activitate miotica moderata, necroze unicelulare, bogat infiltrat inflamator polimorf interstitial
rezultatul la buletinul imunohistochimic: rezultatele reactiilor imunohistochimice pledeaza pentru adenocarcinom cel mai probabil pulmonar.

La markerii tumorali:

ttf-1 - pozitiva in marea majoritate a celulelor tumorale
ck5/6 - slab/moderat pozitiva in celulele tumorale
ck 7 - intens pozitiva in toate celulele tumorale
dc 10 - negativa in celulele tumorale

Medicul i-a recomandat chimioterapie insa nu s-a inceput tratamentul, pentru ca pe nici o analiza inca nu a fost descoperit in ce stadiu este cu adevarat.
Sper sa intru si in posesia examenului CT abdomen, torace si cap pe care l-a facut.

Multumesc pentru raspuns!
0
16-10-2012, ora 22:37
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
pai stadiul NU se poate pune pe biopsii si analize histologice si imunohistochimice. trebuie un EXAMEN de bilant prin care sa se vada DIMENSIUNEA tumorii + numarul si gradul/zona de afectare a ganglionilor (din mediastin, de exemplu) + daca exista sau nu METASTAZE. aceste lucruri dau stadiul bolii, care vad ca momentan este cel putin IIIB, deci foarte avansat. Fara un CT nu se poate spune mai mult de atat.

cum am spus, se indica CHIMIOTERAPIE, daca oncologii considera ca nu exista contraindicatii, si o analiza suplimentara numita DETECTIA MUTATIEI EGFR in celulele tumorale, lucru pentru care va trebui sa luati blocurile de parafina si sa duceti proba la un laborator privat. din pacate aceasta analiza nu este decontata deloc, va trebui sa o platiti integral.
0
24-10-2012, ora 13:32
danalupu
Nu este medic/terapeut
danalupu
Buna, rezultatul ct cap, torace, abdomen este:

ct cerebral:
fara leziuni heterodense la nivelul substantei cerebrale infra si supratentorial
spatii lichidiene intra si extracerebrale de aspect normal
sinusuri frontale, maxilare, etmoidale, sfenoidale si celule mastoidiene de aspect normal
orbite de aspect normal

ct torace:
cord in limitele varstei, ateroame calcificate aortice
adenopatii subcentimetrice in loja Barety, adenopatii axilare bilatereale cu diametrul axial maxim de 6.1mm
colectie fluida cloazonata localizata posterior LSS
trahee in linia mediana
material de osteosinteza la nivelul sternului
discrete modificari spondilartrozice toracale

ct abdomen:
ficat, splina, pancreas, rinichi cu dimensiuni normale, contur net, structura omogena, fara modificari de densitate evidentiabile la examinarea CT nativ
cai biliare intra si extrahepatice cu aspect normal
colecist de dimensiuni normale, nelocuit
fara lichid de ascita
fara adenopatii patologice abdominale
fara determinari secundare la nivelul corpurilor vertebrale lombare
0
24-10-2012, ora 13:46
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
CT-ul acesta de mai sus e facut cu substanta de contrast ? radiologul era constient ca face CT cuiva care are un cel mai probabil cancer de plamani ? pentru ca daca citesc pur si simplu descrierea de mai sus, pot foarte bine sa trag concluzia ca nici nu exista deloc niciun fel de cancer (ceea ce evident este fals). deci fie nu ai redat tot ce scrie in buletin, fie din motive tehnice CT-ul nu s-a putut face ca lumea fie cineva la mijlocul acestei afaceri este cel putin superficial fie posibil chiar imbecil.

oricum vreau sa stiu ce v-a spus oncologul dupa aflarea acestui rezultat ? ce are de gand sa faca ? chimioterapie ? sa-l trimita la operatie ? sa va ceara MUTATIE EGFR ? examen PET/CT ?poate puteti sa-l intrebati chiar aceste lucruri...
0
24-10-2012, ora 14:16
danalupu
Nu este medic/terapeut
danalupu
am redat exact ce scrie in buletin. oncologul a spus ca nu are metastaze si a facut prima sedinta de chimioterapie. oncologul inca nu s-a uitat pe cd-ul de la acest ct. tocmai de aceea sunt stressata, am impresia ca medicii nu isi fac treaba cum trebuie si imi este frica sa nu pierdem timpul in defavoarea tatalui meu. oncolocgul nu l-a trimis decat la examen imunohistopatologic...chiar nu mai stiu ce sa cred sau ce sa mai fac!
0
24-10-2012, ora 14:35
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
din pacate nu ai nicio varianta, decat sa te intelegi cu el. iti recomand sa retii punctele cheie din discutiile noastre, pentru a stii cat de cat ce sa il intrebi. poti gasi altul cu care sa te intelegi mai bine ? in ce oras sunteti ?
0
24-10-2012, ora 14:35
danalupu
Nu este medic/terapeut
danalupu
din timisoara suntem...
0
24-10-2012, ora 14:37
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
am inteles. ar trebui sa mai fie oncologi si sectii de oncologie prin timisoara.
0
16-05-2013, ora 11:24
danalupu
Nu este medic/terapeut
danalupu
buna, revin cu o intrebare. tata a facut chimioterapie si radioterapie, a terminat sedintele. si a factur examenul ct la care concluzia este

Nu se evidentiaza un aspect evolutiv al formatiunii tumorale de la nivelul LSS. putem discuta de o dicreta diminuare in dimensiuni, ea este mai putin heterogena, dar la nivel osos exista o evolutie cu afectarea corpilor vertebrali T3 si T4.usoara diminuare in dimensiuni a adenomegaliilor mediastinale.
aspect stationar al leziunilor chistice hepatice.
crestere in dimensiuni a formatiunii tumorale de la nivelul GSR stangi fata de examinarea anterioara.

as vrea sa stiu ce inseamna asta si mai ales crestere in dimensiuni a formatiunii tumorale de la nivelul GSR stangi

multumesc frumos
0
16-05-2013, ora 20:16
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
GSR vine de la glanda suprarenala. evident este vorba de cea de pe stanga. acestea sunt niste locuri in care de multe ori cancerul bronhopulmonar tinde sa dea metastaze. in context, se pare ca este considerata ca progresie a bolii metastatice la nivelul acesta. ma tem insa ca lucrurie nu imi sunt prea clare, pentru ca acest CT pare facut in comparatie cu unul facut inainte de tratament. daca radiologul s-a uitat de ridect pe imagini, atunci inteleg, dar totusi in descrierea CT-ului mai vechi pusa aici de tine, eu nu vad nicio mentiune despre suprarenale, nici foarte mult despre oase si nici macar despre vreo tumora de la nivel pulmonar. ce v-a spus oncologul ?
0
30-10-2013, ora 12:12
cosminarad
Nu este medic/terapeut
cosminarad
Buna ziua,

Imi pare rau Dana pentru tatal tau, ii doresc sa se insanatoseasca cat mai repede si sa ne ajute Dumnezeu pe toti

Si tatal meu a fost diagnosticat cu cancer bronhopulmonar dreapta, in luna august si momentan face radioterapie la Timisoara un numar de 25 de sedinte(momentan e la a 6-a sedinta). Inainte de radio a facut si 3 ture de citostatice, ar fi urmat a 4-a doar ca oncologul a recomandat radio deoarece din luna septembrie a inceput sa expectoreze sange. Dupa ce va termina radioterapia atunci va mai face si ultima cura de cito. In urma acestor tratamentului de pana acum a slabit 3 kg, in schimb nu il doare nimic, doar tuseste rau si transpira abundent. A mai avut probleme cu sangele in sensul ca trombocitele au scazut foarte mult dupa citostatice si a primit perfuzie cu sange si plasma. Din nou trombocitele sunt mici si leucocitele la fel acuma in timpul radioterapiei.
Domnule RaulDuke, se poate spune ca starea lui s-a inrautatit in ultimul timp? Precizez ca non small cell cancer, stadiu IIIB
0
30-10-2013, ora 15:47
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
nu neaparat! modificarile de pe analize de care spui e posibil sa se datoreze chimioterapiei, iar cu tusea si eventual greutatea la respiratie, il va ajuta radioterapia. dupa aceea va fi facuta o reevaluare si se va vedea cum a raspuns la tratament si ce trebuie facut in continuare. mult succes !
0
31-10-2013, ora 09:42
danalupu
Nu este medic/terapeut
danalupu
buna cosmin,

din pacate tatal meu nu mai este cu noi...a murit pe 21 iunie cu o saptamana inainte de nunta mea...
nu vreau sa te intristez dar el a trait doar 11 luni din momentul diagnosticarii. medicii din pacate nu ne-au ajutat foarte mult. a fost dat afara din spital in martie. apoi nu a fost acceptat pentru tratament sau macar sa i se usureze suferinta in ultimele 2 saptamani din viata si asta doar pentru ca clinica la care facea tratamentul medicul mi-a spus ca la ei nu e hotel. al ultimul penultimul ct facut medicul nu a cerut scanarea normala cap, torace, abdomen si nu am putut afla decat in ultimele 2 saptamani din viata, cand efectiv l-am dus in clinica sa il vada medicii, ca el facuse metastaze la creier. am ajuns sa chem si un psihiatru acasa pentru ca nu mai vorbea coerent, era foarte agitat si nu se mai spala. nu mai stia cine suntem. am crezut ca a innebunit in prima faza, dar dupa ce am vb cu psihiatrul m-a linistit...nu era nebun...era doar foarte bolnav.
e cumplit, nu doresc nimanui sa treaca prin asta...
iti doresc sa ai putere si el sa aiba putere sa lupte sa castige viata! sa ne ajute Dumnezeu pe toti!
0
31-10-2013, ora 15:03
cosminarad
Nu este medic/terapeut
cosminarad
Vai Dana,

imi pare asa de rau, pur si simplu, nu am cuvinte. Dumnezeu sa il odihneasca si pe tine sa te intareasca. Acum cand am citit ce ai scris, parca sunt asa de trist, imi doream sa aud vesti bune, niste sperante.
Cat de greu cred ca ti-a fost, Doamne apara. Si noi de cand am aflat diagnosticul, nu mai suntem la fel, nu mai ne bucuram de viata, totul se invarte in jurul starii lui tata. Mi-e frica de ce va fi.
0
31-10-2013, ora 18:17
stevens
Nu este medic/terapeut
stevens
Cosmin, cancerul de plamani este primul care beneficiaza de cea mai mare eficacitate la terapia cu solutia de bicarbonat perfuzabila ! Aveti nevioie doar de o asistenta sau cineva care stie sa monteze o branula si sa regleze o perfuzie !
0
01-11-2013, ora 09:52
danalupu
Nu este medic/terapeut
danalupu
Cosmin,

Dumnezeu nu iti da mai mult decat poti sa duci. Nu-i usor! 3 zile nu am fost in stare sa fac nimic. Ma uitam in gol si nu auzeam absolut nimic din ce vorbeau oamenii cu mine.
Trebuie sa fiti cu el, sa faceti ce vrea el, sa il ascultati, si nu in ultimul rand sa il iubiti.
Am citit si eu niste post-uri legate de bicarbonat, noi nu am apucat sa incercam era prea tarziu...ti-am spus ca nu mai era coerent...cred ca merita incercat.
Problema cu sangele am avut-o si noi, atunci l-au dat afara din spital...am gasit atunci o d-na dr foarte draguta care ne-a ajutat si am reusit sa ii facem rost de sange...am donat.
Nu stiu ce sa iti spun ca sa te intaresc...Iti doresc sa fii puternic. Daca vrei sa ma intrebi ceva, sa iti povestesc ceva, sa te ajut cu ceva scrie-mi.
0
01-11-2013, ora 14:12
cosminarad
Nu este medic/terapeut
cosminarad
Stevens, despre ce este vorba? De unde se pot procura aceste injectii perfuzabile de bicarbonat de sodiu? Sunt cazuri concrete de vindecare cu bicarbonat de sodiu? Dl. RaulDuke stii despre ce e vorba?
0
01-11-2013, ora 17:27
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
da: despre escrocherie si/sau nebunie.
0
01-11-2013, ora 21:47
stevens
Nu este medic/terapeut
stevens
Perfuziile de bicarbonat se procura din farmacie insa numai pe comanda si doar din reteaua Polisano dupa cate stiu, eu de acolo am cumparat !

Raul stie despre ce este vorba insa este invidios pe rezultatele Dr Simoncini ! Uitati aici marturia unui medic care s-a tratat de metastaze la plamani si ficat :

http://www.youtube.com/watch?v=gxPCVHobOos - la minutul 3

Cel mai vechi pacient are 20 de ani de cand a fost vindecat de cancer pulmonar, este unul din primele reusite ale lui Simoncini !
Daca sunteti interesat de mai multe amanunte dati-mi un mesaj privat !
0
03-11-2013, ora 10:24
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
nu, nu sunt invidios pe nimic! marturiile ca cea de mai sus nu sunt altceva decat niste minciuni si niste fabricatii, iar cine le cade prada este victima sigura a unei morti precoce si a unei suferinte nenecesare! solutiile respective nu sunt produse medicale, sunt escrocherii si falsuri.
0
04-11-2013, ora 10:02
cosminarad
Nu este medic/terapeut
cosminarad
Domnule RaulDuke,

de ce cancerul endobronsic nu este operabil? Si se poate ca dupa o runda de sedinte de chimioterapie si o runda de sedinte de radioterapie, tumora sa fie operabila?
0
04-11-2013, ora 23:05
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
da, se poate, dar nu mereu se intampla acest lucru, mai ales in cazul cancerului pulmonar. "endobronsic" inseamna ca se dezvolta prin interiorul unei (sau mai multor) bronsii (iar ca o consecinta, este vazut la bronhoscopie, de exemplu); nu are legatura insa direct cu "operabilitatea". un cancer endobronsic poate fi foarte periferic si localizat, deci rezecabil, sau poate fi foarte foarte "la inceputul" bronhiilor mari, aproape de trahee, sau cu invazie mare in tesuturile din jur, prin peretele bronsiei, astfel incat sa nu mai fie rezecabil.
0
26-11-2013, ora 18:14
cosminarad
Nu este medic/terapeut
cosminarad
Domnule RaulDuke,

tata a fost trimis acum 5 saptamani la radioterapie, la Timisoara de catre medicul oncolog care il are in evidenta, in Arad.
Initial, doamna doctor a spus ca o sa faca 4 sedinte de radio pentru a i se ameliora expectoratia de sange. Apoi a spus
ca dupa ce va termina radioterapia vom continua cu ultima sedinta de chimio(Gemcitabina+Carboplatin), un protocol de 4 sedinte de chimio.
Venind la Timisoara, la radioterapie i-a prescris in schimb 25 de sedinte de radio, pe parcursul a 5 saptamani. Intreb si eu atunci, doamna doctor oncolog nu stia ca se fac un set de 25 de sedinte de radio? Adica m-as fi asteptat sa stie un protocol ce trebuie urmat de bolnavii de cancer. Din moment ce pe asta ii specializat: cancer si tratarea cancerului.
Asa si eu pot sa zic, dupa ce citesc o lucrare de doctorat, sau ceva articole pe net, ca ce tratament poate urma un bolnav de cancer.

Va salut,
Cosmin
0
26-11-2013, ora 22:03
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
ma tem ca fiecare specialist are felia lui: oncologul se ocupa cu tratamentul sistemic (chimioterapie, etc) iar radioterapeutul, cu iradierea. iar iradierea poate fi facuta in multe moduri, in functie de necesitati si particularitatea fiecarui caz. o doza si un regim poate fi aplicat in scopul opririi sangerarii, alte regimuri cand e posibila vindecarea, alte regimuri pentru obtinerea unei remisii/micsorari a unei tumori, etc. exista protocoale, dar acestea sunt multiple, in functie de situatie, iar ce urmeaza sa faca un radioterapeut, nu poate decide un oncolog. de ce te-a deranjat aceasta discordanta ? posibil ca 4 sedinte cu o doza mai mica ar fi fost suficient ca sa nu mai sangereze, dar radioterapeutul, la caz, a constatat ca poate face si mai mult, sau ca e nevoie de si mai mult. care e problema aici ? deplasarea la spital ?
0
27-11-2013, ora 10:56
cosminarad
Nu este medic/terapeut
cosminarad
Indignarea mea a fost ca la inceput am crezut ca un medic oncolog, care preia un pacient cu cancer, stie protocolul care trebuie urmat in totalitate. Asa cum spuneti dumneavoastra, celelalte terapii care mai sunt posibile in cazul cancerului, de ex. cu anticorpi monoclonali sau cu hormoni, cine ar trebui sa stie? Daca oncologul stie doar chimioterapie.
0
27-11-2013, ora 11:43
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
oncologul stie TOT despre terapia sistemica, inclusiv hormonoterapie, etc. iar pentru restul, chirurgii si radioterapie, doar principiile. nu exista un protocol general valabil pentru fiecare tip de boala, repet: tratamentul trebuie individualizat! in rest, din tot ce stie, nu mi se pare util sa stea oncologul sa explice tot ce ii trece lui prin cap. de exemplu, ce hormonoterapie si anticorpi monoclonali ai vrea in cancerul bronhopulmonar ? nu exista asa ceva! iar responsabilitatea conform legii a medicului e de a prezenta diagnosticul si optiunile de tratament, prognosticul, in limita intelegerii fiecarui pacient, a ce exista disponibil si a ce este intrebat, asta e tot. nu are in niciun caz obligatia si nu gasesc nici util, sa se apuce sa vorbeasca despre terapii experimentale, cercetare sau trialuri la care nici macar nu are acces.
0
28-11-2013, ora 23:58
cosminarad
Nu este medic/terapeut
cosminarad
Domnul Raul,

In fiecare saptamana, tatalui meu i se recolteaza sputa pentru analize. Radioterapeutul a spus ca are ceva infectie(ciuperca) pe plaman. Daca sputa cand tuseste este galbena, inseamna ceva anume, tinand cont ca tata e la a 20a sedinta radio? Si la un moment dat cand s-a intins sa doarma pe partea dreapta(acolo a fost localizata tumora de 7 cm cu 5 cm, pe plamanul drept endobronsic central), a spus ca a simtit ca si cum s-a rupt ceva acolo. Inseamna ceva anume acest aspect? Si inca o intrebare, va rog: in urma radioterapiei, tumora este arsa? si apoi se elimina intr-un anumit mod? eu stiu, scaun, urina, sputa? Se intampla ca si atunci cand cineva se arde si i se face pielea asa scoarta, si apoi se poate lua jos?
0
29-11-2013, ora 12:01
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
nu. in niciun caz nu se intampla asa. tumora este micsorata si mor o multime din celulele care o compun, celule care sunt apoi distruse si reciclate de sistemul imun, deci in nici un caz nu este un fenomen macroscopic! cel mai probabil simptomele si tusea, ce descrie el, au intr-adevar drept cauza o infectie.
0
04-12-2013, ora 15:31
cosminarad
Nu este medic/terapeut
cosminarad
In urma chimioterapiei si radioterapiei, tata mai are un sistem imun capabil care sa ii distruga aceste celule moarte in urma radioterapiei?
In timpul sedintelor radio: a facut si perfuzii cu vitamine. Cat de recomandate sunt perfuziile astea de vitamine? Poate sa manance orice in timpul sedintelor de radio, poate sa bea alcool? Nimeni nu ne-a spus ceva in privinta asta.

Discuțiile despre tumori benigne și cancer au fost transferate pe:

Forumul Ghid-Cancer.ro - un proiect ROmedic destinat exclusiv acestui subiect.
37 comentarii 12 Înainte ›

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.