Bruiajul emoțional devine un factor în alegerile alimentare nesănătoase ale copiilor

©

Autor:

Bruiajul emoțional devine un factor în alegerile alimentare nesănătoase ale copiilor
Emoțiile influențează adesea alegerile alimentare, dieta și calitatea acesteia, în contextul în care emoțiile negative prezic un aport de calorii în exces și o nutriție inadecvată.
Un studiu publicat în revista Nutrition Education and Behavior, detaliază modul în care alegerile alimentare nesănătoase, la populația pediatrică, se bazează îndeosebi pe emoții.

Copiii sunt mai predispuși să aleagă alimente nesănătoase în weekenduri, când mesele și gustările nu sunt supravegheate ca în zilele de școală, iar studiul realizat de cercetătorii de la Universitatea din California de Sud urmărește deciziile acestora cu privire la gustări.

La studiu au participat 195 de copii aflați în clasele a treia până la a șasea. Au utilizat o aplicație pentru telefonul mobil, de șapte ori pe zi, pentru a răspunde la chestionare, cu privire la emoțiile și stările stârnite de consumul de alimente prăjite, dulciuri și băuturi dulci din ultimele două ore.

Consumul de alimente dulci sau de produse de patiserie a fost cel mai des raportat, fiind ales cel puțin o dată pe zi în 40% dintre cazuri. Chipsurile sau cartofii prăjiți au fost preferate zilnic de aproximativ 30% dintre participanți, iar băuturile îndulcite cu zahăr au fost consumate cel puțin o dată pe zi în 25% dintre zile.

Oamenii de știință au constatat faptul că alimentele prăjite au fost mai des consumate în zilele când copiii aveau tipare emoționale instabile, cu o dispoziție influențată negativ. Dimineața și seara par două perioade vulnerabile în care schimbarea emoțiilor din negative în pozitive ar putea influența benefic alegerile alimentare, fiind mai vulnerabili atunci decât în alte momente ale zilei.

Așadar, starea de spirit prezice ce alimente vor alege, conform studiului. Rezultatele obținute contribuie la îmbunătățirea dietelor și a comportamentelor alimentare ale copiilor, cu posibilitatea adaptării informațiilor la contextele din mediu, sociale, cognitive, emoționale.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 18-07-2022 | creare: 18-07-2022 | Vizite: 283
Bibliografie
Emotional patterns a factor in children's food choices, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/07/220712141227.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Care sunt obiceiurile alimentare asociate cu obezitatea la copii?
  • Cum să mănânci sănătos de sărbători
  • Genele ne dictează preferințele alimentare?
  •