Care este cea mai eficientă strategie pentru controlul hipertensiunii arteriale: ce spun studiile?

©

Autor:

Care este cea mai eficientă strategie pentru controlul hipertensiunii arteriale: ce spun studiile?
Milioane de persoane de pe întreg globul prezintă o tensiune arterială crescută, chiar dacă iau medicamente pentru a o controla. Un nou studiu îi poate ajuta pe pacienții cu o tensiune crescută și pe medicii lor să decidă dacă să mărească doza unuia dintre medicamentele deja utilizate sau să adauge unul nou, pentru a reduce riscul unor viitoare probleme de sănătate.
În urma unei analize complexe efectuate pe aproximativ 179.000 de persoane cu vârsta de peste 65 de ani care au primit tratament împotriva hipertensiunii arteriale pe o perioadă de peste doi ani, cercetătorii au descoperit că pacienții au șanse mai mari de a se ține de regimul lor de medicamente dacă medicul maximizează doza unuia dintre medicamentele deja utilizate. De asemenea, au descoperit că adăugarea unui medicament nou în schema de tratament are un avantaj foarte mic față de creșterea dozei unui medicament existent.

Privind înapoi la datele despre veteranii înscriși în sistemul de sănătate, cercetătorii au reușit să vadă de-a lungul timpului modele de tratament și citiri ale tensiunii arteriale, într-un fel de experiment natural. Toți pacienții luau cel puțin un medicament pentru hipertensiunea arterială la o doză mai mică decât doza maximă și au avut o intensificare a tratamentului la începutul perioadei de studiu, indicând faptul că medicii lor au crezut că au nevoie de un tratament mai intens.

„La pacienții în vârstă, ghidurile de tratament sugerează începerea tratamentului cu mai multe medicamente, iar clinicienii se simt confortabil atunci când oferă doze mai mici dintr-un anumit medicament la începutul tratamentului și apoi măresc gradual doza”, a spus autorul principal Lillian Min, medic geriatru în Divizia de Geriatrie și Îngrijiri Paliative de la Universitatea de Medicină din Michigan.

Cercetătorii recomandă, în cazul pacienților care nu pot respecta un tratament complex, creșterea dozei din medicamentul deja administrat. Însă, atunci când tensiunea arterială este foarte mare și clinicianul este mai preocupat de reducerea sa, se poate lua în considerare adăugarea unui nou medicament.

Pentru adulții mai în vârstă care iau deja o serie de medicamente, complexitatea adăugată a nevoii de a lua încă un tip de medicament poate fi prea mare. Riscurile polifarmaciei, termenul pentru administrarea mai multor medicamente, sunt deja bine-cunoscute din alte cercetări. În același timp, deoarece intensificarea tratamentului împotriva tensiunii arteriale poate prezenta o serie de riscuri, astfel de decizii trebuie luate cu atenție.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 08-10-2021 | creare: 08-10-2021 | Vizite: 799
Bibliografie
When blood pressure needs more control, what’s better: An additional drug or more of the same?, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/10/211004203430.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Studiu: medicamentele antihipertensive cresc speranța de viață, chiar şi la adulții cu mai multe condiții medicale
  • O nouă descoperire ar putea duce la dezvoltarea de noi medicamente împotriva hipertensiunii arteriale
  • Noi recomandări pentru medicii care tratează hipertensiunea (studiu)
  •