O nouă descoperire ar putea duce la dezvoltarea de noi medicamente împotriva hipertensiunii arteriale
©
Autor: Teodorescu Mihai

Publicată în revista Cellular Physiology and Biochemistry, descoperirea a fost făcută de Geoffrey Abbott, profesor în cadrul Departamentului de Fiziologie și Biofizică de la Școala de Medicină UCI.
Rezultatele cercetării au arătat că doi compuși flavonoizi de tip catechin (epicatechin gallate și epigallocatechin-3-gallate) găsiți în ceai, activează fiecare un tip specific de proteină de canal ionic, numită KCNQ5, care permite ionilor de potasiu să difuzeze din celule. Deoarece KCNQ5 se găsește în mușchiul neted care acoperă vasele de sânge, activarea sa a fost prevăzută pentru relaxarea vaselor de sânge. „Am constatat, prin utilizarea modelării computerizate și a studiilor de mutageneză, că catechinele specifice se leagă de partea KCNQ5 care permite canalului să se deschidă ca răspuns la excitația celulară. Această legare permite canalului să se deschidă mult mai ușor și mai devreme în procesul de excitație celulară”, a explicat Abbott.
Deoarece până la o treime din populația adultă a lumii prezintă hipertensiune, iar această afecțiune este considerată a fi factorul de risc principal pentru bolile cardiovasculare, noile abordări ale tratamentului hipertensiunii au un potențial enorm de îmbunătățire a sănătății publice globale. Identificarea KCNQ5 ca o țintă nouă pentru proprietățile hipertensive ale catechinelor de ceai poate facilita optimizarea chimiei medicamentoase pentru îmbunătățirea potenței sau eficacității. Pe lângă rolul său în controlul tonusului vascular, KCNQ5 este exprimat în diferite părți ale creierului, unde reglează activitatea electrică și semnalizarea între neuroni.
Ceaiul a fost produs și consumat de mai bine de 4.000 de ani, peste 2 miliarde de căni de ceai fiind în prezent consumate zilnic în întreaga lume. Ceaiul negru, unul dintre cele mai consumate tipuri de ceai, este amestecat în mod obișnuit cu laptele înainte de a fi consumat. Cercetătorii au descoperit că atunci când ceaiul negru a fost aplicat direct pe celulele care conțin canalul KCNQ5, adăugarea de lapte a împiedicat efectele benefice ale activării KCNQ5 ale ceaiului. Cu toate acestea, potrivit lui Abbott, „Nu credem că acest lucru înseamnă că trebuie să eviți laptele atunci când bei ceai pentru a profita de proprietățile benefice ale ceaiului.”
sursa: Science Daily
Data actualizare: 15-03-2021 | creare: 15-03-2021 | Vizite: 777
Bibliografie
New discovery explains antihypertensive properties of green and black tea, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/03/210308131703.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Nivelurile de troponină, un nou punct de referință pentru măsurarea riscului de deces după o intervenție chirurgicală pe inimă
- Ce efecte are renunțarea la fumat asupra riscului de ateroscleroză?
- Tensiunea arterială înregistrează un declin cu 14-18 ani înainte de finalul vieții
- Obiceiurile sănătoase legate de somn scad riscul de insuficiență cardiacă
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Inlocuitor pentru Concor
- Tensiune mare, tratamentul nu are efect
- Pastile norvasc si concor
- Durere la frunte dupa inceperea tratamentului de hipertensiune cu Noliprel Arg Forte 5mg
- Hipertensiune arteriala
- Am luat 2 comprimate de Prestaium din greseala
- Hipertensiune si prediabet/diabet
- Nelămurire mare - tratament hipertensiune arteriala și pulsul mare
- Betalog 50 mg