Cartofii încolțiți - riscanți pentru sănătatea noastră?

©

Autor:

Cartofii încolțiți - riscanți pentru sănătatea noastră?

Poate că ai cumpărat mai mulți cartofi decât aveai nevoie sau i-ai pus în cămară și ai uitat de ei. Atunci când pregătești masa, observi că au încolțit. De ce încolțesc cartofii? Pot fi mâncați? Cum poți preveni încolțirea? Despre toate acestea vom discuta în cele ce urmează. (1)

De ce încolțesc cartofii?

Cartofii încep să încolțească prin expunerea la temperaturi de cel puțin 20 de grade Celsius. Dacă îi ții în beci la o temperatură răcoroasă și constantă sunt șanse foarte mici de încolțire. (2)

Temperaturile mari păcălesc cartofii că afară este primăvară și încep să încolțească. Partea comestibilă, tuberculii, conțin vitamine și minerale până primăvara când transformă acești nutrienți în energie pentru a încolți și a produce noi cartofi.

Cartofii încolțiți fac rău?

Cartofii încolțiți pot fi toxici pe fondul conținutului de solanine. Atât cartofii cât și vinetele, tomatele și ardeii grași sunt predispuși să producă glicoalcaloizi precum solaninele, compuși toxici în cantități mari. (3)

În general, solaninele nu reprezintă un pericol pentru cartofi, însă dacă apare încolțirea, produc solanine în acești muguri. Mai mult, prin expunerea la soare, tuberculii se vor înverzi, aspect care confirmă conținutul de solanine. (4)

Mai mult, există studii care spun că dacă gravidele consumă cartofi încolțiți crește riscul de defecte ale tubilor neurali și probleme oro-faciale. (5)

De asemenea, atunci când cartofii încep să încolțească, nutrienții se pierd iar conținutul tuberculului devine predominant zahăr. (6)

Există inclusiv cazuri de deces pe fondul consumului de cartofi încolțiți, așa cum arată un studiu din 2022. În general, simptomele pot apărea la câteva ore sau chiar după o zi de la consum. (4)

Cercetările arată că în cantități mici glicoalcaloizii contribuie la reglarea glicemiei și a colesterolului. Pe măsură ce crește nivelul de glicoalcaloizi, crește și toxicitatea. (7,8)

În doze mai mici, consumul de glicoalcaloizi se manifestă prin vărsături, diaree și disconfort abdominal. O cantitate mai mare de cartofi încolțiți poate duce la hipotensiune arterială, febră, dureri de cap, stări de confuzie și chiar deces.

Poți îndepărta compușii toxici din cartofii încolțiți?

În cazul cartofilor proaspăt încolțiți, poți curăța mugurii și poți consuma fără probleme. Mai mult, prin curățarea cojii și prăjire se reduce din conținutul de glicoalcaloizi. Totuși, fierberea, gătirea la cuptor sau la microunde nu afectează nivelul glicoalcaloizii. Cartofii moi, însă, ar trebui aruncați. (7,9)

Poți consuma cartofi încolțiți?

Cartofii încolțiți care încă sunt fermi, dar au mici muguri pot fi mâncați după curățare. Cu toate acestea, există riscul de îmbolnăvire. Dacă observi că ai cartofi înmuguriți și ușor moi, probabil că nu ar trebui consumați. În niciun caz nu ar trebui să mănânci muguri de cartofi.

Ce poți face cu cartofii încolțiți?

Dacă ai cartofi încolțiți și nu sunt moi îi poți pune în pământ și vor produce cartofi buni. Poți chiar tăia cartoful în mai multe bucăți și apoi să îl plantezi în grădină.

Cum poți preveni încolțirea cartofilor?

Poți preveni încolțirea cartofilor depozitându-i în cămară sau la beci. Unii cartofi pot fi ținuți în frigider. Dacă nu ai un loc întunecat pentru cartofii tăi, îi poți pune într-o pungă de hârtie. (10)

Cartofii încolțiți
au un nivel crescut de glicoalcaloizi, care au potențial toxic pentru oameni, mai ales dacă mănânci o cantitate mare. Efectele consumului pot include de la probleme de stomac la afecțiuni de inimă sau ale sistemului nervos. În general, dacă ai cartofi fermi cu muguri mici, poți consuma după curățare.


Data actualizare: 02-10-2023 | creare: 02-10-2023 | Vizite: 429
Bibliografie
1. Potatoes dormancy release and sprouting commencement: A review on current and future prospects, link: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/fft2.228
2. Now we know: Why do potatoes sprout? , link:https://www.irishtimes.com/life-and-style/food-and-drink/now-we-know-why-do-potatoes-sprout-1.3653014
3. Are Sprouted Potatoes Safe to Eat? , link:https://www.healthline.com/nutrition/sprouted-potato.
4. A challenging case of suspected solanine toxicity in an eleven-year-old Saudi boy, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9648270/
5. Maternal periconceptional consumption of sprouted potato and risks of neural tube defects and orofacial clefts, link:https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12937-018-0420-4
6. Growth, yield and sugar content of potato tubers at different physiological ages, link: https://www.researchgate.net/publication/282962585_Growth_yield_and_sugar_content_of_potato_tubers_at_different_physiological_ages
7. Chapter 7 - Glycoalkaloids and Calystegine Alkaloids in Potatoes, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/B9780128000021000078
8. Potato glycoalkaloids: formation and strategies for mitigation, link: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/jsfa.3302
9. Potato glycoalkaloids and metabolites: roles in the plant and in the diet, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17090106/
10. Light exposure and wounding: synergistic effects on steroidal glycoalkaloid accumulation in potato tubers during storage, link: https://ifst.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/ijfs.14196
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum