Cât sport trebuie să facă persoanele cu factori de risc cardiovascular (obezitate, hipertensiune, dislipidemie, diabet)?

Cât sport trebuie să facă persoanele cu factori de risc cardiovascular (obezitate, hipertensiune, dislipidemie, diabet)?

©

Autor:

Cât sport trebuie să facă persoanele cu factori de risc cardiovascular (obezitate, hipertensiune, dislipidemie, diabet)?

Indiferent de vârstă, etnie, sex sau prezenÈ›a comorbidităților, sportul regulat are numeroase beneficii asupra sănătății, inclusiv asupra unor factori de risc pentru ateroscleroză. S-a observat că persoanele active au un risc de evenimente cardiovasculare mai mic cu 20-30% față de indivizii sedentari. Potrivit recomandărilor Societății Europene de Cardiologie, toÈ›i adulÈ›ii sănătoÈ™i ar trebui să facă săptămânal minim 150 minute de sport de intensitate moderată (în 5 zile) sau 75 de minute de sport de intensitate crescută (în 3 zile). (1)
TotuÈ™i, riscurile unui efort fizic intens sunt crescute la pacienÈ›ii cu boli cardiace. Din acest motiv, Societatea Europeană de Cardiologie a lansat în anul 2020 un ghid care oferă recomandări legate de activitatea fizică pe care o pot efectua persoanele cu factori de risc cardiovascular (obezitate, hipertensiune arterială, dislipidemie, diabet zaharat) sau diverse patologii cardiovasculare (sindrom coronarian cronic, insuficiență cardiacă cronică, transplant cardiac, valvulopatii, aortopatii, cardiomiopatii, miocardită, pericardită). (1)

ExerciÈ›iile fizice se împart în 5 tipuri:

  • 1. ExerciÈ›ii de anduranță (alergat, ciclism, canotaj, înot, mers)
  • 2. ExerciÈ›ii de forță sau de rezistență
  • 3. Anduranță de viteză
  • 4. ExerciÈ›ii de flexibilitate
  • 5. ExerciÈ›ii de coordonare È™i echilibru


În funcÈ›ie de componenta predominantă, ghidul împarte sporturile în 4 categoriii:

  • 1. Sporturi de îndemânare

Această categorie include golful, tenisul de masă, tirul sportiv, curling, bowling, navigatul, mersul cu iahtul, echitația. (1)

  • 2. Sporturi de forță

Sporturile de forță includ aruncarea ciocanului, aruncarea discului, ski-ul, alergatul pe distanÈ›e scurte, judo, karate, ridicatul greutăților, boxul, luptele greco-române. (1)

  • 3. Sporturi mixte

Sporturile mixte includ fotbalul, baschetul, handbalul, tenisul, hockeyul, rugby, scrima, polo pe apă.

  • 4. Sporturi de anduranță

Sporturile de anduranță includ alergatul, mersul pe distanÈ›e lungi, înotul, mersul rapid, alergatul pe distanÈ›e medii sau lungi, ciclismul, dansul, pentatlonul, canotajul, vâslitul, biatlonul, triatlonul.

Cât sport trebuie să facă persoanele cu obezitate

Obezitatea se defineÈ™te ca un indice de masă corporală (IMC) peste 30 kg/m2 sau o circumferință a taliei de peste 94 cm la bărbaÈ›i È™i peste 80 cm la femei. AfecÈ›iunea este un factor de risc pentru boala cardiovasculară (boală cardiacă, accident vascular cerebral), diabet, boli musculoscheletale (în special osteoartrită) È™i unele tipuri de cancer (inclusiv cancer endometrial, ovarian, renal, de colon, de prostată). La nivel individual, scăderea în greutate se poate obÈ›ine prin limitarea aportului de grăsimi È™i zahăr, prin creÈ™terea consumului de fructe È™i legume, precum È™i prin implicarea în activitate fizică regulată. (1, 2)

Potrivit ghidurilor europene, indivizii obezi ar trebui să efectueze săptămânal minimum 150 de minute de exerciÈ›ii de anduranță de intensitate moderată, combinată cu 3 sesiuni săptămânale de sport de rezistență. Aceste recomandări determină scăderea grăsimii abdominale, creÈ™terea masei musculare È™i osoase, reducerea tensiunii arteriale, scăderea inflamaÈ›iei, creÈ™terea toleranÈ›ei la glucoză, scăderea rezistenÈ›ei la insulină, îmbunătățirea profilului lipidic, a stării fizice È™i psihice, reducerea gradului de depresie È™i anxietate. (1)

Dacă persoanele obeze doresc însă să efectueze sport de intensitate crescută, atunci se recomandă în prealabil o evaluare cardiovasculară, întrucât este frecventă asocierea diabetului zaharat de tip 2, a hipertensiunii arteriale, dislipidemiei sau bolilor pulmonare. Nu există restricÈ›ii în ceea ce priveÈ™te sportul la obezii cu un examen cardiovascular normal. TotuÈ™i, având în vedere că alergatul pe suprafeÈ›e tari poate creÈ™te riscul leziunilor musculoscheletale, se indică limitarea timpului destinat acestei activități (sau a altora asemănătoare) la sub 2 ore pe zi. Dacă acest tip de efort este realizat timp de peste 2 ore, atunci se recomandă o perioadă de recuperare de aproximativ 48 de ore. Câteva tipuri de sport care ar putea fi benefice prin prisma riscului scăzut de accidentare sunt ciclismul È™i înotul. (1)

Cât sport trebuie să facă persoanele cu hipertensiune arterială

Hipertensiunea arterială este definită că o creștere a tensiunii arteriale sistolice peste 140 mmHg și/sau a tensiunii arteriale diastolice peste 90 mmHg. (1)

Portrivit OrganizaÈ›iei Mondiale a Sănătății, hipertensiunea arterială este cauza directă pentru aproximativ 54% dintre cazurile de accident vascular cerebral È™i 47% dintre cele de boală cardiacă ischemică. Principalele metode non-farmacologice de scădere a tensiunii arteriale sunt reducerea cantității de sare, evitarea consumului de alcool È™i tutun, scăderea în greutate, adoptarea unui regim alimentar echilibrat È™i a unui program de sport regulat. La majoritatea pacienÈ›ilor cu hipertensiune arterială esenÈ›ială, tensiunea poate fi controlată prin schimbarea stilului de viață È™i administrarea de medicamente antihipertensive. (3)

Conform recomandărilor, persoanele cu hipertensiune arterială ar trebui să efectueze cel puÈ›in 30 de minute de exerciÈ›ii aerobice de intensitate moderat-intensă, timp de 5-7 zile pe săptămână. ExerciÈ›iile aerobice de intensitate moderat-intensă includ mers, alergat, ciclism sau înot. Rezultatele sunt scăderea tensiunii arteriale sistolice în medie cu 7 mmHg È™i diastolice, cu 5 mmHg. Valorile tensiunii arteriale pot fi reduse suplimentar dacă pe lângă exerciÈ›iile aerobice sunt introduse È™i antrenamente de rezistență, 2-3 zile pe săptămână. (1)

Dacă persoanele hipertensive doresc să se implice în sporturi de intensitate crescută, atunci se recomandă în prealabil o evaluare cardiovasculară. Această evaluare poate demasca apariÈ›ia simptomatologiei la efort, răspunsul tensional inadecvat È™i prezenÈ›a leziunilor la nivelul organelor È›intă. Hipertensivii care dezvoltă la efort simptomatologie sugestivă pentru boala coronariană trebuie evaluaÈ›i suplimentar, cu optimizarea schemei de tratament înaintea participării la un sport de intensitate crescută. (1)

Hipertensiunea arterială la atleÈ›i ar trebui abordată în primă fază cu măsuri igieno-dietetice, spre exemplu restricÈ›ionarea consumului de sare È™i alcool, scăderea în greutate, renunÈ›area la fumat È™i adoptarea unui regim alimentar sănătos. Dacă după 3 luni tensiunea arterială se menÈ›ine la valori crescute, de peste 140 mmHg, atunci ar trebui iniÈ›iat un tratament antihipertensiv. Medicamentele antihipertensive preferate la persoanele care fac sport sunt inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei, sartanii È™i blocantele canalelor de calciu. (1)

Este important de È™tiut că beta-blocantele sunt interzise în anumite sporturi de îndemânare, precum tirul sportiv. De asemenea, ele pot determina bradicardie, scăzând capacitatea de efectuare a exerciÈ›iilor aerobice. În toate sporturile competitive, diureticele sunt interzise. (1)

Dacă tensiunea arterială este necontrolată, atunci se recomandă repausul temporar de la sporturile competitive. (1)

Participarea la sporturi competitive este permisă la persoanele cu tensiune arterială controlată dar care asociază leziune de organ È›intă, evidenÈ›iată prin prezenÈ›a hipertrofiei ventriculare stângi, microalbuminurie, disfuncÈ›ie diastolică, plăci aterosclerotice la nivel vascular, creatinina serică crescută sau retinopatie hipertensivă. ExcepÈ›ie fac sporturile mai intense precum aruncatul cu discul sau ciocanul sau ridicatul greutăților. (1)

Cât sport trebuie să facă persoanele cu dislipidemie

Dislipidemia se referă la modificările nivelului de colesterol total, LDL-colesterol, HDL-colesterol È™i trigliceride. Ea poate apărea din cauza alimentaÈ›iei, expunerii la tutun sau pe fond genetic. Netratată, poate duce la numeroase boli cardiovasculare cu impact È™i prognostic negativ asupra sănătății. Strategia terapeutică iniÈ›ială include modificarea stilului de viață: adoptarea unei diete bogate în legume, fructe È™i cereale integrale, precum È™i implicarea în diverse tipuri de efort fizic. (4)

Potrivit recomandărilor, efectele sportului asupra metabolismului lipidic apar la 3,5-7 ore de activitate fizică moderat intensă pe săptămână sau la 30-60 de minute de antrenament în majoritatea zilelor. (1)

Activitatea fizică reduce trigliceridele serice până la 50% È™i creÈ™te nivelul HDL-colesterolului cu 5-10%. Mai mult, este posibil ca sportul să reducă LDL-colesterolul cu până la 5%. (1)

CreÈ™terea intensității efortului fizic se recomandă la persoanele cu hipertrigliceridemie sau hipercolesterolemie, deoarece acest lucru ar putea îmbunătăți profilul lipidic È™i reduce riscul cardiovascular. TotuÈ™i, înainte de începerea unui program de antrenament intens, este indicată estimarea riscului cardiovascular prin intermediul testelor de efort, testelor imagistice funcÈ›ionale sau angioCT-ului coronarian. În scopul prevenÈ›iei primare, indivizii cu dislipidemie ar trebui să fie evaluaÈ›i la fiecare 2-5 ani iar pentru prevenÈ›ia secundară, anual. (1)

Pe lângă un stil de viață activ, bolnavii dislipidemici au indicaÈ›ie de tratament cu statine, care scad nivelul LDL-colesterol È™i îmbunătățesc prognosticul. Dacă apar mialgii, sensibilitate musculară sau creÈ™terea transaminazelor hepatice, statina trebuie întreruptă È™i înlocuită cu un alt tip de statină, cu ezetimib sau cu inhibitori de PCSK-9. (1)

Cât sport trebuie să facă persoane cu diabet zaharat

Diabetul zaharat este o boală metabolică care presupune creÈ™terea nivelului de glucoză în sânge. Tratamentul presupune atât administrarea de antidiabetice cât È™i adoptarea unei diete alimentare scăzute în carbohidraÈ›i, alături de efort fizic regulat. (5)

În comparaÈ›ie cu persoanele active, indivizii care nu fac sport au un risc mai mare cu 50-80% de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2. (1)

La diabetici, adoptarea unui stil de viață care include exerciÈ›ii aerobice ajută la un control mai bun al glicemiei, scade rezistenÈ›a la insulină È™i reduce grăsimea viscerală. Atât la persoanele cu diabet de tip 1 cât È™i la cele cu diabet de tip 2 s-a observat că sportul scade mortalitatea. (1)

Este important de știut că, la indivizii cu prediabet sau sindrom metabolic, diabetul poate fi prevenit prin exerciții aerobice și de rezistență, de preferință de intensitate moderată sau crescută. (1)

Pentru dobândirea beneficiilor metabolice È™i îmbunătățirea capacității de efort, antrenamentele cu intervale de intensitate ridicată (HIIT) par să fie superioare exerciÈ›iilor aerobice moderate. (1)

Atât exerciÈ›iile aerobice cât È™i cele de rezistență sunt eficiente pentru controlul glicemiei È™i scăderea în greutate. Cel mai bun program de antrenament la persoanele diabetice presupune:

  • ExerciÈ›ii zilnice de intensitate cel puÈ›in moderată, spre exemplu mers rapid pentru cel puÈ›in 30 de minute
  • ExerciÈ›ii de rezistență pentru 15 minute în majoritatea zilelor
  • ExerciÈ›ii de intensitate uÈ™oară la fiecare 30 de minute, spre exemplu mers sau ridicat în picioare (1)


Acest program poate fi completat cu exerciÈ›ii de flexibilitate È™i echilibru, mai ales la vârstnici sau la persoanele cu complicaÈ›ii microvasculare ale diabetului. (1)


Data actualizare: 22-02-2022 | creare: 22-02-2022 | Vizite: 725
Bibliografie
1. 2020 ESC Guidelines on sports cardiology and exercise in patients with cardiovascular disease: https://academic.oup.com/eurheartj/article/42/1/17/5898937#313712716
2. Obesity and overweight: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight
3. Arterial hypertension: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6156553/
4. Dyslipidemia: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560891/
5. Diabetes mellitus: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK551501/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Capacitatea de a recunoaÈ™te semnele unui eveniment cardiac iminent în timpul exerciÈ›iului, redusă în grupul persoanelor de peste 35 ani
  • CondiÈ›ia fizică poate avea beneficii semnificative asupra sănătății cardiovasculare
  • ExerciÈ›iile fizice regulate au un impact semnificativ asupra sănătății cardiovasculare
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum