Cauze uterine de infertilitate: endometrioza si fibromul

©

Autor:

Cauze uterine de infertilitate: endometrioza si fibromul
Uterul este o structura musculara a sistemului reproducator feminin ce accepta embrionul pentru implantare, asigura suportul necesar pentru dezvoltarea fetusului pana la termen si contribuie la procesul nasterii (prin contractiile uterine). Uterul este un organ reproductiv sensibil la stimulii hormonali, conectat la un capat cu colul uterin si la celalalt cu tuburile fallopiene.

Anomaliile uterine (de forma, pozitie) nu reprezinta o cauza obisnuita de infertilitate printre femei, insa pot crea dificultati de conceptie si reprezinta un factor important de luat in calcul in cazul fertilizarii in vitro pentru a evita nasterea prematura sau pierderea sarcinii. Cel mai frecvent anomaliile uterine pot fi corectate chirurgical.

Pentru o conceptie usoara si o dezvoltare normala a fetusului cavitatea uterina trebuie sa aiba o forma normala si sa nu aiba obstructii cauzate de polipi sau fibroame uterine (tumori benigne). Aceste formatiuni tumorale benigne sunt mai frecvente in randul femeilor de peste 30 de ani si pot dauna fertilitatii prin blocarea tuburilor fallopiene sau esecul implantarii ovulului in mucoasa uterina. Cu toate acestea sarcina este posibila chiar daca femeia sufera de aceste afectiuni.

Infertilitatea cauzata de factori uterini se poate datora unor factori ca:
 • structura necorespunzatoare a peretilor uterini (forma, obstructii, adeziuni);
 • cicatrizarea necorespunzatoare in interiorul uterului;
 • incapacitatea endometrului de a sustine sarcina datorita unor dezechilibre hormonale;
 • esecul implantarii ovulului datorita unei mucoase uterine precare;
 • probleme anatomice;
 • lipsa de receptivitate a uterului la stimularea hormonala datorita unei infectii pelviene grave sau a unor tratamente impotriva cancerului (radiatii sau chimioterapie).

Cauze uterine de infertilitate

Anomaliile organelor reproductive sau endometrita (inflamarea anormala a mucoasei uterine) sunt cauze uterine ale esecului implantarii ovulului fertilizat.

Tumorile uterine obstructioneaza cavitatea uterina.

Atunci cand organismul are nevoie de regenerarea unor organe, leziuni, celulele cresc, se divid, se multiplica in vederea substituirii celulelor bolnave, nefunctionabile. Uneori acest proces de multiplicare celulara scapa de sub control, se intensifica si se produc mai multe celule decat are nevoie organismul pentru regenerare, iar celule vechi nu mor. Celulele in exces formeaza o masa tisulara numita tumoare.

Tumoarea poate fi benigna (NU reprezinta cancer) sau maligna (tumoare canceroasa).
Tumori uterine benigne: fibroame uterine, endometrioza, hiperplazia endometriala.

1. Fibromul uterin

Tumoare benigna dezvoltata in interiorul/exteriorul peretelui uterin, frecvent intalnit la femeile de peste 30 - 40 de ani.

Fibroamele uterine sunt de diverse forme si marimi, uneori sunt atat de mici incat nu pot fi observate decat la un examen medical cu ultrasunete. Alteori acestea se dezvolta atat de mult incat pot determina o „falsa sarcina” umpland uterul cu tesuturi fibroide.

Fibroamele uterine in sine nu cauzeaza infertilitate, insa dimensiunile sale mari pot crea presiuni la nivelul uterului, trompelor uterine (mai rar) si distorsiuni ale formei cavitatii uterine sau a pozitiei colului uterin, impiedicand implantarea ovulului fertilizat.

Se recomanda evitarea contraceptivelor hormonale orale bazate pe niveluri ridicate de estrogen.
Exista tratamente medicale care impiedica dezvoltarea la dimensiuni mai mari a acestor fibroame sau pot fi indepartate chirurgical.

Cauze:
Cauzele fibroamele uterine raman deseori un mister pentru specialistii din sanatatea reproductiva, insa principalale cauze ce ar putea provoca dezvoltarea tisulara excesiva la nivelul uterului sunt schimbarile hormonale (in timpul unei sarcini sau in urma administrarii unor medicamente) sau hiperactivitatea unor glande hormonale.

simptome fibrom uterinSimptome ale fibromului uterin:
 • durere pelvina;
 • durere abdominala;
 • umflare abdominala;
 • intensificarea fluxului sangvin;
 • cheaguri de sange;
 • cicluri menstruale neregulate si dureroase;
 • cresterea frecventei de urinare;
 • constipatie;
 • dureri ale membrelor inferioare;
 • dureri la nivelul spatelui.
Exista foarte multe femei care au cel putin un fibrom uterin in decursul vietii. Insa de cele mai multe ori acestea sunt foarte mici si asimptomatice si de aceea nu este semnalata existenta lor.

Fibromul uterin si infertilitatea
Legatura dintre infertilitate si fibromul uterin se face doar in anumite cazuri cum este cel al dezvoltarii excesive a tumorii benigne, ale carei dimensiuni interfereaza cu procesul de fertilizare si implantare a ovului. Doua dintre tipurile de fibroame uterine sunt mai frecvent asociate cu infertilitatea feminina (produc mari dereglari menstruale): fiboamele subseroase (se dezvolta pe versantul extern al uterului, in abdomenul inferior) si fibroamele intramurale (in peretele uterin).
Fibroamele uterine nu au potential malign, insa uneori se poate intampla ca celulele canceroase se se dezvolte in interiorul unui fibrom si atunci excrescenta tisulara sa devina maligna.
Fibroamele uterine de dimensiuni mari cauzeaza infertilitate prin deteriorarea endometrului (mucoasei uterine), blocarea trompelor uterine, distorsiuni de forma a cavitatii uterine sau de pozitie a cervixului.

Fibroamele uterine pot provoca infertilitate secundara.
In timpul unei sarcini in corpul femeii se produc cantitati mari de estrogen, hormon ce stimuleaza dezvoltarea placentei si a vaselor de sange necesare pentru transportul oxigenului si a nutrientilor catre fetus. Fara estrogen nu este posibila dezvoltarea corespunzatoare a embrionului.

In aproximativ 10 - 20 % din cazuri surplusul de estrogen continua sa stimuleze cresterea testului uterin chiar si dupa nasterea copilului, provocand anumite denivelari, umflaturi la nivelul uterului ce blocheaza cervixul, ovarele sau ovulele. Aceste excrescente cunoscute si sub numele de leiomioame sunt suficiente pentru a impiedica conceptia ulterioara (infertilitate secundara).

2. Probleme ale muschiului uterin 

Contractii slabe, ocazionale, anormale ale uterului.

In mod normal uterul se contracta dupa un tipar constant, tipar care urmeaza o miscare oscilatorie sus-jos ce determina transportul spermei catre uter. Spermatozoizii sunt astfel propagati catre uter prin contractiile musculare ce ii ridica catre cervix si apoi spre trompele uterine, unde membranele specifice ii propulseaza catre ovul.

In unele cazuri aceste contractii ce se petrec in timpul procesului de ovulatie sunt dereglate: miscari oscilatorii de la dreapta la stanga sau invers, intensitate foarte mica a acestora – un tipar care nu contribuie la transportul spermei.

Dupa ovulatie, contractiile uterine se opresc, uterul ramane in stare de repaos pana putin inainte de menstra. Aceasta perioada linistita coincide cu productia de progesteron a ovarelor, cu efect de relaxare musculara. Absenta sa imediat dupa conceptie reprezinta o cauza de infertilitate tocmai datorita imposibilitatii relaxarii muschiului uterin in vedera implantarii ovului.

3. Endometrioza

Endometrul este membrana interna a uterului (mucoasa uterina). Aceasta creste si se dezvolta sub influenta productiei de estrogen si progesteron, ingrosandu-se, formandu-si o retea vasculara proprie pentru a sustine ovulul fertilizat si sprijini dezvoltarea embrionului, si mai tarziu a fetusului.

Endometrioza este o afectiune non-canceroasa ce apare atunci cand tesutul uterin se dezvolta in exces in afara uterului: abdomen, ovare, trompe uterine, ligamentele ce sustin uterul, regiunea dintre vagin si rect, peretele uterin exterior si cavitatea pelvica. Acest exces tisular ce invaluie aceste organe blocheaza functionarea normala a ovarelor, a uterului si trompelor uterine, facand dificila conceptia. Aceste implanturi tisulare raspund la ciclul hormonal continuu, cresc, se desprind daca nu s-a produs implantarea ovulului fertilizat si apoi sunt eliminate. Acest proces poate determina vatamarea si cicatrizarea, inflamarea endometrului (endometrita).

In cazurile cu endometrioza moderata, cercetatorii au descoperit in organismul femeii niveluri neobisnuit de scazute ale unei substante al carei rol este facilitatea aderarii ovulului fertilizat la mucoasa uterina.
Endometrioza severa poate forma tesut cicatricial rigid (adeziuni) intre uter si ovare/trompe uterine impiedicand transferul ovulului catre tuburile fallopiene. endometrioza

Simptome:
 • durere pelvina si abdominala inainte si in timpul menstrei;
 • durere in timpul actului sexual;
 • crampe menstruale;
 • cicluri menstruale neregulate;
 • oboseala;
 • dureri la urinare/defecatie in timpul menstrei;
 • afectiuni gastrointestinale: diaree, constipatie, greata.

Cauze endometriale ale infertilitatii:
 • blocaje prin dezvoltarea unui exces de tesut la nivelul trompelor uterine, cervix, vagin, intestine sau alte organe din zona pelviana sau abdominala;
 • imposibilitatea de eliminare a reziduurilor uterine in timpul menstrei, cauzand blocajul tuburilor fallopiene si inflamatia pelvisului (piedica impotriva ovulatiei si reproducerii);
 • endometrioza - dezvoltarea de exces tisular in alte zone, organe decat in endometru (interfereaza cu procesul de ovulatie si cel de implantare al ovului);
 • adenomioza - manifestare aparte a endometriozei (tesut endometrial in grosimea muschiului uterin), apare la femei aflate in jurul varstei de 40 de ani, ulterior existentei mai multor sarcini;
 • endometrita – reprezinta o inflamatie a mucoasei uterine cauzata de o infectie pelviana sau o BTS, conducand la pierderi de sarcina pentru femeile insarcinate;

Hiperplazia endometriala

 • Definita ca o ingrosare a mucoasei uterine prin dezvoltarea celulara in exces, determina un nivel ridicat de estrogen in organism si insuficienta de progesteron;
 • Efecte: nu reprezinta o afectiune maligna, desi se poate dezvolta in cancer daca intalneste conditii favorabile in acest sens; absenta ovulatiei si infertilitate.
 • Simptome: flux sangvin intens in timpul menstrei, sangerarea intre menstre, sangerare dupa instalarea menopauzei.

Chisturile endometriale

Acestea pot cauza infertilitate prin:
 • blocarea caii de trecere a ovulului in cazul dezvoltarii acestora in trompele uterine;
 • blocarea eliberarii ovulului in cazul dezvoltarii la nivelul ovarelor.

De retinut! Endometrioza foarte rar cauzeaza incapacitate absoluta de conceptie.

4. Polipi uterini

Excrescente carnoase de dimensiuni mici prinse de peretele intern al uterului (polipi endometriali). Ei se dezvolta incet si tind sa ramana la dimensiuni mici (1-5 cm maxim). Acestia interfereaza cu procesul de conceptie actionand ca un inel de obstructie.

Simptome:
 • cicluri menstruale neregulate
 • sangerari usoare intre menstre
 • crampe abdominale.

Cum pot cauza polipii uterini infertilitate ?
 • Polipii uterini afecteaza mucoasa uterina, devenind un mediu nesanatos si instabil pentru implantarea embrionului.
 • Polipii uterini cresc riscul de pierdere al sarcinii.

5. Adeziuni intrauterine

Adeziunile cicatriciale dezvoltate in interiorul uterului pot determina absenta menstrei si cresc riscul de pierdere a sarcinii.

6. Probleme congenitale

Exemple de malformatii cu incidenta cea mai ridicata de esec reproductiv: absenta uterului, uter insuficient dezvoltat, anomalii de forma.

7. Dispozitive intrauterine

Dispozitive intrauterineDispozitivele intrauterine in sine NU cauzeaza infertilitate. Insa pot determina raspandirea mai rapida a unor afectiuni ce pot cauza infertilitate: de exemplu pentru o femeie care contacteaza o BTS, un dispozitiv intrauterin poate facilita raspandirea bolii si astfel indirect sa conduca la infertilitate. Atentie: dispozitivele intrauterine nu cauzeaza sau faciliteaza aparitia bolii.

8. Cancer uterin (cancer endometrial)

Dezvoltarea celulelor tumorale maligne (canceroase) in structura endometrului.

Cauze - factori de predispozitie pentru cancerul uterin:
 • un nivel de fertilitate foarte scauzt si anovulatie;
 • istoric de infertilitate;
 • sangerare uterina anormala;
 • obezitate;
 • hipertensiune;
 • diabet;
 • nuliparitate (absenta unei sarcini soldate cu o nastere);
 • istoric de polipi uterini si hiperplazie endometriala;
 • terapie cu estrogen prelungita, fara administrare de progesteron;
 • menstruatie precoce si menopauza foarte intarziata.

Cancerul uterin este una dintre cele mai frecvente afectiuni ginecologice maligne. Acesta se poate raspandi si la alte organe (plamani, creier) prin sistemul sangvin si limfatic.
Complicatiile cancerului uterin includ si obstructia intestinala, durere exagerata si hemoragie puternica.

Cancerul uterin apare cu precadere dupa instalarea menopauzei. Cel mai obisnuit simptom al cancerului uterin este sangerare vaginala anormala: incepe ca un flux menstrual apos, apoi cu crestere graduala a cantitatii de sange. Alte simptome: dificultati la urinare, dureri la urinare, dureri in timpul actului sexual si dureri in zona pelvisului.
Atentie ! Acest tip de sangerare nu face parte din simptomele menopauzei.

9. Alte afectiuni ale uterului care pot afecta fertilizarea si implantarea ovulului si contribuie la infertilitatea femeii:

 • atrofia uterului (degenerarea morfologica si functionala a uterului cauzata de tulburari de nutritie sau inactivitate; dimensiuni foarte mici ale uterului – insuficiente pentru a sustine o sarcina);
 • sinechie uterina (adeziunea peretilor uterini ca rezultat al raspunsului uterin inflamator post-agresiune, ce obstructioneaza cavitatea endometriala – frecvent intalnita in cazul sindromului Asherman dar si in urma unor chiuretaje repetate).

Data actualizare: 20-05-2014 | creare: 31-05-2010 | Vizite: 35539
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Mituri legate de infertilitate
 • Cauze de infertilitate la femei
 • Clasificare: lista completa de cauze de infertilitate feminina
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum
   
   
   
  Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
  Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.