Cauze ovariene de infertilitate

©

Autor:

Cauze ovariene de  infertilitate
Ovarele sunt structuri ale aparatului reproductiv feminin unde sunt produse ovulele si de unde sunt apoi eliberate catre tuburile fallopiene (trompele uterine). Sistemul reproducator feminin detine o pereche de ovare al caror rol principal este eliberarea ovulelor maturizate o data pe luna, proces numit ovulatie.

Majoritatea cauzelor de infertilitate la femei se datoreaza disfunctiilor ovulatorii. Primele semne de alarma privind disfunctiile ovulatorii sunt menstruatiile neregulate sau absente.

Functionarea ovariana normala si ferilitatea depind in egala masura de eliberarea ovulelor maturizate printr-un proces normal, periodic. Aceasta normalitate in functionarea ovarelor este afectata de numerosi factori odata cu inaintarea in varsta, de aceea o femeie cu varsta pana in 30 de ani va produce mult mai multe ovule mature sanatoase decat o femeie peste 35 de ani.

Disfunctia prematura a ovarelor

Unul din factorii ce pot afecta functionarea normala a ovarelor este contraceptia hormonala – extrem de frecvent intalnita in prezent, in special in randul adolescentelor. Se pare ca aceste contraceptive orale lasa o serie de reziduuri in organism ce ar putea crea anumite probleme de fertilitate (parerile medicale sunt impartite). Mecanismul lor de functionare se bazeaza pe suprimarea hormonilor la nivelul creierului pentru a controla artificial ovarele.

BTS, bolile infectioase (pojar, varicela) afecteaza funxtionarea normala a ovarelor. Alte cauze de disfunctie prematura a ovarelor implica si diverse tulburari si boli precum:

Cauze ovariene de infertilitate

1. Rezistenta ovariana

Incapacitatea ovarelor de a raspunde la stimularea foliculara (a FSH), deci absenta productiei de foliculi.
Hormonul foliculostimulant este secretat de glanda pituitara si are rol in recrutarea si dezvoltarea foliculilor ovarieni.

Cauzele exacte nu sunt cunoscute, insa teoriile se bazeaza pe deficientele de receptori hormonali pentru FSH si LH din ovare sau prezenta unor anticorpi pentru receptorii gonadotrofici.

2. Insuficienta ovariana

Pierderea functiilor ovariene de productie a foliculilor ovarieni de catre o femeie cu varsta sub 40 de ani, datorita nivelurilor foarte ridicate de estrogen si de FSH (menstra este absenta).

insuficienta ovarianaAceasta diminuare foliculara conduce de cele mai multe ori la menopauza prematura. Sansele de conceptie in conditiile insuficientei ovariene scad la 5-10% fara administrarea unor tratamente de fertilitate.
  • Insuficienta ovariana primara - ovarele isi diminueaza capacitatea de a raspunde semnalelor hormonilor sintetizati de alte organe (precum hipotalamusul si glandele pituitatre).
  • Insuficienta ovariana secundara – disfunctia apare la nvielul hipotalamusului si glandei pituitare: acestea esueaza in a stimula functia ovariana.
Insuficienta ovariana poate fi determinata si de o deficienta in rezerva ovariana din diverse motive (varsta fiind unul dintre ele – degradarea rezervei ovariene odata cu imbatranirea).

Simptomele sunt asemanatoare celor instalarii menopauze:
  • bufeuri
  • uscaciune vaginala
  • lipsa libidoului
  • act sexual dureros
  • probleme de control a vezicii urinare
  • schimbari bruste si frecvente de dispozitie generala
  • lipsa de energie.
In mod obisnuit insuficienta ovariana este precedata de menstre extrem de iregulate, absente pe periozde mai lungi de 2-3 luni, cu revenire (aceasta situatie poate dura si cativa ani).

Cauze:
  • deficiente suprarenale, pituitare sau tiroidiene;
  • tulburari genetice (anomalii ale cromozomului X care determina esecul functiei ovariene);
  • tratamente impotriva cancerului (radiatii, chimooterapie);
  • tulburari autoimune (diabet tip 1, lupus, Addison, etc.) – organismul produce anticorpi specifici care ataca celulele ce secreta hormoni reproductivi;
  • tulburari de alimentatie (anorexie);
  • predispozitie genetica: aproximativ 30% din cazurile de insuficienta ovariana detin in familie un caz similar.
Oreionul, BTS, tuberculoza, fumatul, epilepsia - factori ce cresc riscul de insuficienta ovariana prematura.

Insuficienta ovariana prematura Vs. menopauza timpurie

Menopauza este asociata cu imbatranirea si apare in jurul varstei de 40-50 de ani. Pana la aceasta varsta ovarele femeii isi diminueaza treptat numarul de foliculi sanatosi. Menopauza este un fenomen natural si nu necesita tratament (in mod obisnuit).
Menopauza timpurie reprezinta absenta menstrei si diminuarea timpurie a foliculilor ovarieni inainte de atingerea varstei de 40 de ani.

Insuficienta ovariana nu este o afectiune permanenta.
Insuficienta ovariana prematura nu este acelasi lucru cu menopauza timpurie. Exista multe femei care inca beneficiaza intermitent si imprevizibil de functiile ovariene dupa diagnosticul de insuficienta ovariana.
Pe de alta parte, menopauza reprezinta incetarea definitiva a menstruatiei, sfarsitul etapei menstruale din viata femeii.

Insuficienta ovariana prematura: stoparea ovulatiei nu este corelata cu procesul de imbatranire, ci se datoreaza unei disfunctii ovariene care impiedica productia suficienta de hormoni pentru stimularea ovulatiei. Spre deosebire de menopauza, insuficienta ovariana prematura nu este un proces natural si necesita tratament.

In tratarea insuficientei ovariene terapia hormonala este esentiala in vederea inlocuirii hormonilor pe care organismul ar fi trebuit sa-i produca singur. In cazul menopauzei, nivelul hormonal se extinde nu se inlocuieste.

3. Disgenezie ovariana

Afectiune cauzata de malformatia celui de-al doilea cromozom X – ce conduce la sterilitate.

4. Chisturi ovariene

Se formeaza atunci cand foliculul ovarian nu elibereaza ovulul, iar foliculul continua sa creasca formand un chist. De asemenea se poate forma si dupa eliberarea ovulului si inchiderea orificiului, daca nu se formeaza corpul lutem (saculetul cu lichid galbui) si chistul continua sa creasca.
chisturi ovariene
Descoperirea chisturilor ovariene nu reprezinta automat un diagnostic de infertilitate. Atunci cand chisturile nu raspund la tratament medical sau nu dispar de la sine, conduc la infertilitate si trebuie indepartate chirurgical. Unele chisturi cauzeaza infertilitate (in special cele cu diametru mare), altele nu au un impact asupra fertilitatii.

Chisturile ovariene endometriozice produc o varianta a endometriozei la nivelul ovarelor. Anumite celule ovariene raspund la stimularea hormonala in timpul ciclului menstrual si produc mici chisturi ce pot ocupa sau chiar inlocui tesutul ovarian normal (aceste celule sunt in legatura directa cu celulele canceroase si pot fi destul de dificil de eliminat – in cel mai grav caz se apeleaza la histerectomie). De obicei daca acestea sunt depistate timpuriu pot fi inghetate sau arse pentru eliminare.

Chisturile corpului lutem apar dupa eliberarea ovulului prin supraproductia de lichid galbui (corpus lutem cu diametru mai mare de 3 cm).
Sindromul ovarelor polichistice este o afectiune in care se dezvolta mai multe chisturi mici grupate, ca intr-un ciorchine, la nivelul ovarelor.

5. Sindromul ovarelor polichistice

Se caracterizeaza prin acumularea mai multor chisturi cu lichid si este asociata cu cresterea nivelului hormonilor masculini primari (androgeni).

Un nivel crescut de hormoni masculini determina o productie ridicata de hormon luteinizant (LH) si o diminuare a productiei de hormoni foliculostimulanti (FSH) – astfel foliculii sunt impiedicati sa elibereze ovulele mature, se umfla cu lcihid si formeaza siraguri de chisturi pe suprafata ovarelor.

Simptome:


Cum determina sindromul ovarelor polichistice infertilitate?
  • ovulatia iregulata este principala cauza a infertilitatii (dificultati de conceptie);
  • risc de pierdere a sarcinii dartorita dezechilibrelor hormonale;
  • rezistenta la insulina;
  • dezvoltarea unui mediu nefavorabil pentru implantarea embrionului in mucoasa uterina (tot datorita dezechilibrelor hormonale mari).

6. Sarcina ovariana

Sarcina ce se formeaza in interiorul ovarelor, cauzata de fertilizarea unui ovul in interiorul ovarului. Rezultatul: pierderea sarcinii.

7. Calitatea slaba a ovulelor in ovare

De multe ori cauza slabei calitati a ovulelor nu este cunoscuta, insa multi cercetatori considera ca reprezinta o mosternire genetica, un stil de viata precar, droguri si medicamente ale caror efecte secundare determina producerea unor ovule anormale (risc ridicat de pierdere a sarcinii sau anomalii la nastere).

Daca ovulele sufera vatamari in interiorul ovarelor sau au defecte cromozomiale femeia intampina dificultati mari la conceptie.

In mod natural, in timpulvietii calitatea si cantitatea ovulelor intra in declin, proces ce se finalizeaza prin menopauza. In afara de aceasta degradare naturala a ovulelor mai exista un tip de degradare prin inhibarea functiei reproductive (atunci cand femeia isi exerseaza frecvent capacitatile reproductive - sarcini - in cursul vietii apare o tendinta de „conservare” a calitatii ovulelor catre varste mai inainte).

Simptome:
niciunul.

8. Tulburari ovulatorii

Pentru ca procesul de ovulatie sa se desfasoare normal este necesar un echilibru hormonal intre estrogen si progesteron pentru a permite eliberarea ovulelor mature.
Orice deviatie poate intrerupe procesul de ovulatie si afecta fertilitatea (anovulatie). Deficientele unuia sau mai multor hormoni de control, ovarele absente sau vatamate, stresul si fluctuatiile de greutate determina cele mai frecvent tulburarii ovulatorii, precum si:
  • dificultati de detectare a perioadei fertile pentru femeie;
  • incapacitatea de rupere a foliculului;
  • nesincronizarea eliberarii ovulelor cu alti factori vitali perntru fertilizare si implantarea ovulului fertilizat in uter.

9. Leziuni fizice (cicatrici) ale ovarelor

Leziunile fizice la nivelul ovarelor pot cauza disfunctii ovariene: interventii chirurgicale intensive, extensive, multiple pentru indepartarea chisturilor ovariene, avorturi chirurgicale – determina lezarea si cicatrizarea necorespunzatoare a capsulei ovarelor, astfel incat foliculii nu pot ajunge la maturizare, iar ovulatia nu mai are loc.

Infectia ovariana poate avea acelasi impact asupra fertilitatii.

10. Probleme foliculare

Sindromul folicului nerupt apare la femeile care desi ovulul se dezvolta normal, acesta nu este eliberat datorita imposibilitatii de ruptura a foliculului. Rezultat: intreruperea procesului de ovulatie.

11. Cancer ovarian

cancer ovarianCancerul ovarian intervine in procesele functionale ale ovarelor pe mai multe cai:
  • cancer ovarian epitelial ce afecteaza straturile de suprafata ale ovarelor;
  • cancer ovarian germinativ ce isi are originile in celulele ce produc ovulele;
  • cancer ovarian stromal (stroma – tesut de hranire si sustinere a unei tumori maligne) ce se dezvolta la nivelul celulelor ce tin ovarele unite.

Cauze ovariene posibile de declansare a cancerului ovarian:
  • - lezarea recurenta a ovarelor :
La fiecare proces de ovulatie, suprafata ovarelor sufera o „deschidere” celulara in vederea eliberarii ovulelor in sistemul reproductiv. Acest fenomen determina divizarea si multiplicarea celulelor de la suprafata ovarelor in vederea repararii daunelor produse de ruperea foliculilor ovarieni. Ocazional aceasta activitate celulara se produce intr-un ritm prea rapid, creand o masa anormala, excesiva de celule, ce formeaza o tumoare si dezvolta cancerul ovarian.

Cu cat suprafata ocarelor este mai vatamata cu atat sunt mai mari riscurile de intensificare a activitatii celulare in vederea regenerarii (si implicit si riscul de dezvoltare a cancerului ovarian): pentru o femeie care si-a inceput ciclul menstrual la o varsta frageda, iar menopauza s-a instalat la o varsta inaintata, ovarele au suferit mai multe daune in multiplele cicluri menstruale. cancer ovarian

Atentie! Acest fenomen, individual, nu este considerat un factor determinant al cancerului ovarian.


  • tratamentele de fertilitate (pareri medicale contradictorii);
  • tratamentelele de inlocuire hormonala (HRT).

Alte disfunctii ovariene

Alte cauze ale disfunctiilor ovulatorii ce pot compromite fertilitatea sunt:
  • chirurgia ovariana (indepartarea partiala sau completa a unui ovar va diminua considerabil rezerva ovariana);
  • radiatie pelvina, agenti de alcalinizare si dozajul ridicat al substantelor folosite in chemoterapie distrug foliculii ovarieni (exista insa posibilitatea de refacere si de imbunatatire a calitatii ovulelor cu tratament);
  • fumatul
    * interfereaza cu modul de comunicare dintre creier si ovare, determinand subdezvoltarea foliculilor ovarieni, limiteaza secretia LH in perioada preovulatorie ce perturba procesul de ovulatie si conduce la reducerea rezervei ovariene;
  • infectii ce distrug tesutul ovarian;
  • insuficienta alimentarii sangvine datorate unor erori chirurgicale, formarea unor cheaguri de sange, etc;
  • endometrioza;
  • medicamente ce inhiba ovulatia;
  • alte afectiuni ovariene: ovarite, distrofie ovariana, etc care duc la imposibilitatea formarii unui ovul normal, sanatos care sa poate fi fecundat.

Un numar mare de femei din tarile puternic industrializate sufera de infertilitate din cauze ovariene si dezvolta diverse disfunctii la nivelul sistemului reproductiv in cursul vietii lor datorita poluarii, stresului si a altor factori nocivi externi. Important de stiut este ca multe dintre aceste disfunctii pot fi tratate daca sunt depistate la timp, de aceea trebuie sa invatati sa identificati simptomele si indicii furnizati de corp atunci cand acesta intampina dificultati de functionare.

Data actualizare: 27-12-2018 | creare: 27-05-2010 | Vizite: 53538
Bibliografie
Sindromul ovarelor polichistice, https://infertility.about.com/od/causesofinfertility/a/polycystic_pcos.htm
Disfunctii ovulatorii -cauze, https://www.drdaiter.com/17.html
Cauze de infertilitate la femei, https://www.womenshealthchannel.com/infertility/causes.shtml
Cauze ale cancerului ovarian, https://www.nhs.uk/Conditions/Cancer-of-the-ovary/Pages/Causes.aspx
Ce legaturi exista intre microcisturile ovariene si infertilitate? https://www.womenhealthzone.com/womens-health/ovarian-cyst/link-between-ovarian-cysts-and-infertility/
Cum sa ramaneti insarcinata intelegand cauzele infertilitatii, https://www.ehow.com/how_5137004_pregnant-understanding-definition-causes-infertility.html
Tulburari ovulatorii, https://www.fertilitycommunity.com/fertility/ovulation-disorders-as-a-cause-of-infertility.html
Aveti in vedere aceste tratamente pentru infertilitate ! https://www.womenhealthfocus.com/women-health-articles/information-on-infertility.php
Chisturi ovariene, https://www.alternativesurgery.com/education/ovariancysts.php
Ce cauzeaza infertiliatea la femei? https://www.stanford.edu/class/siw198q/websites/reprotech/New%20Ways%20of%20Making%20Babies/Causefem.htm
Insuficienta ovariana prematura si infertilitatea, https://www.ivf1.com/ovarian-failure/
Insuficienta ovariana prematura (POF), https://www.sharedjourney.com/dx/pof.html
Infertilitatea feminina - studiu in profunzime, https://healthguide.howstuffworks.com/infertility-in-women-in-depth3.htm
Infertilitateafeminina -cauze generalesi ovariene, https://cleido.com/Article/Female-Infertility--General-and-Ovarian-Causes-/17048
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Mituri legate de infertilitate
  • Cauze de infertilitate la femei
  • Clasificare: lista completa de cauze de infertilitate feminina
  •