Ce efect are consumul de carne roșie asupra deficienței de fier (meta-analiză)

Ce efect are consumul de carne roșie asupra deficienței de fier (meta-analiză)

©

Autor:

Ce efect are consumul de carne roșie asupra deficienței de fier (meta-analiză)
Cercetătorii de la Universitatea Dublin City, Irlanda, au realizat o meta-analiză a cercetărilor care au investigat impactul creÈ™terii consumului de carne roÈ™ie asupra statusului de fier la adulÈ›i. Este recunoscut faptul că deficitul de fier reprezintă cea mai răspândită carență nutriÈ›ională la nivel mondial, afectând aproximativ 25% din populaÈ›ie, cu efecte negative semnificative asupra transportului de oxigen, producÈ›iei de energie È™i sintezei neurotransmițătorilor. În general, suplimentarea orală este strategia frecvent recomandată pentru corectarea acestui deficit, însă reacÈ›iile adverse (greață, constipaÈ›ie, disconfort digestiv) pot duce la scăderea complianÈ›ei. Prin urmare, intervenÈ›iile alimentare bazate pe surse bogate în fier, în special carnea roÈ™ie, au devenit un subiect de interes crescut.
Carnea roÈ™ie (de exemplu, carnea de vită, porc È™i miel) are aproximativ 2,8 mg de fier la 100 g, conÈ›inând atât fier hem (∼40%), mai uÈ™or de absorbit, cât È™i fier nonhem (∼60%). Factorul de carne (meat factor) - prezent în carnea roÈ™ie - poate spori absorbÈ›ia fierului nonhem, contribuind astfel la prevenirea È™i tratarea deficitului de fier. Unele studii observaÈ›ionale È™i de intervenÈ›ie evidenÈ›iază faptul că persoanele care consumă zilnic carne roÈ™ie tind să aibă niveluri mai mari de feritină serică față de cele care evită sau limitează consumul de carne.

Despre studiul actual

Această analiză sistematică (înregistrată în baza de date PROSPERO cu numărul CRD42023479349) a inclus 10 articole de tip intervenÈ›ie, în care durata creÈ™terii consumului de carne roÈ™ie a variat între 8 È™i 52 de săptămâni, iar participanÈ›ii aveau vârsta cuprinsă între 18 È™i 70 de ani. Majoritatea (81%) erau femei de vârstă reproductivă, categorie predispusă la deficit de fier din cauza pierderilor menstruale sau a unor diete cu conÈ›inut scăzut de fier.

Criterii de includere:  
  • Studii experimentale controlate, cu cel puÈ›in două evaluări (iniÈ›ială È™i finală),  
  • ParticipanÈ›i sănătoÈ™i, fără boli metabolice sau sarcină,  
  • CreÈ™terea aportului de carne roÈ™ie pentru minimum 4 săptămâni,  
  • Raportarea explicită a schimbărilor în cel puÈ›in un biomarker de fier (feritină, hemoglobină, transferină etc.).  

EÈ™antion: Totalul de 397 participanÈ›i (323 femei) a urmat fie o dietă cu până la 1841 g de carne roÈ™ie/săptămână (în funcÈ›ie de studiu), fie un regim de control (dietă habituală, dietă săracă în fier sau suplimentare cu alte tipuri de nutrienÈ›i).

Rezultate

Efectul asupra hemoglobinei (Hb)

  • În 71% dintre rezultate, consumul crescut de carne roÈ™ie a avut un efect pozitiv asupra hemoglobinei.  
  • Meta-analiza a arătat o îmbunătățire semnificativă (creÈ™tere medie de 2,36 g/L) față de grupul de control.  
  • Beneficiile au fost mai marcate la femei comparativ cu bărbaÈ›ii.

Efectul asupra feritinei serice

  • DeÈ™i 80% din rezultate indicau o creÈ™tere a feritinei, per ansamblu, analiza nu a arătat o diferență semnificativă în absenÈ›a unei durate mai mari de intervenÈ›ie.  
  • După 8 săptămâni de dietă bogată în carne roÈ™ie, s-a observat o creÈ™tere modestă a feritinei, potenÈ›ată substanÈ›ial la >16 săptămâni (de până la 3 ori mai mare).

Importanța duratei și a statusului inițial de fier

  • Rezultatele sugerează că intervenÈ›iile scurte (<12 săptămâni) au un impact mai redus asupra feritinei. Studiile cu durate peste 16 săptămâni au arătat creÈ™teri semnificative (de exemplu, +13 μg/L în 52 de săptămâni).  
  • ParticipanÈ›ii cu deficit iniÈ›ial de fier par să obÈ›ină beneficii mai mari, deÈ™i meta-analiza nu a găsit un efect statistic clar la nivel de grup (heterogenitatea fiind ridicată).

Compararea cu suplimentele de fier

  • Pentru persoanele cu deficit major de fier, suplimentele rămân mai eficiente (de exemplu, +15,8 µg/L feritină cu supliment vs +2,1 µg/L cu o dietă bogată în carne roÈ™ie, pe 12 săptămâni).  
  • Există însă indicaÈ›ii că după întreruperea intervenÈ›iei, aportul constant de carne roÈ™ie poate menÈ›ine sau continua uÈ™or creÈ™terea feritinei, spre deosebire de un declin observat uneori după sistarea suplimentelor.

Alți biomarkeri și factori metodologici

  • Unele studii au raportat valori scăzute pentru fierul seric sau transferina, însă aceste rezultate au variat mult, probabil È™i din cauza factorilor precum calitatea cărnii, compoziÈ›ia dietei, variaÈ›iile individuale în absorbÈ›ia fierului, respectarea intervenÈ›iei etc.  
  • Majoritatea articolelor aveau un risc de biais moderat; doar unul a fost catalogat cu risc ridicat. Lipsa măsurării inflamaÈ›iei sau CRP în majoritatea studiilor poate subestima sau supraprecia valoarea feritinei.

Concluzie

IntervenÈ›iile bazate pe creÈ™terea aportului de carne roÈ™ie pot conduce la îmbunătățiri modeste È™i semnificative statistic ale hemoglobinei, iar efectele asupra feritinei devin mai vizibile după cel puÈ›in 8 săptămâni. DeÈ™i rezultatele sunt promițătoare, efectul clinic real al acestor creÈ™teri rămâne de clarificat, în special la persoanele cu deficit sever de fier, unde suplimentarea orală continuă să fie mai eficientă. Pentru a susÈ›ine mai ferm rolul dietei bogate în carne roÈ™ie în prevenirea È™i gestionarea deficitului de fier, sunt necesare studii viitoare cu durate mai lungi È™i metodologii riguroase, care să evalueze inclusiv factori individuali (obiceiuri alimentare, menstruaÈ›ie, inflamaÈ›ie) È™i calitatea/ sursa cărnii roÈ™ii consumate.

Data actualizare: 13-03-2025 | creare: 13-03-2025 | Vizite: 60
Bibliografie
McManus L (2025). Effect of Increasing Red Meat Intake on Iron Status in Adults with Normal and Suboptimal Iron Status: A Systematic Literature Review and Meta-Analysis of Intervention Studies. Nutrition Reviews. DOI: 10.1093/nutrit/nuaf016, https://academic.oup.com/nutritionreviews/advance-article/doi/10.1093/nutrit/nuaf016/8068911
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Legătura dintre consumul de carne roÈ™ie È™i cancerul de colon la femei
  • Analize pentru anemie
  • DeficienÈ›a de fier - cauze, simptome, diagnostic, tratament
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum