Prebioticele din dietă ar putea crește calitatea somnului

Prebioticele din dietă ar putea crește calitatea somnului
În domeniul cercetării medicale s-a constatat o preocupare tot mai mare în ceea ce privește beneficiile pentru sănătate ale „bacteriilor bune” care se găsesc în alimentele fermentate, respectiv în unele suplimente nutriționale, cunoscute ca probiotice.

O premieră care vizează prebioticele de această dată, o constituie un studiu publicat în jurnalul Frontiers in Behavioral Neuroscience. Acesta sugerează că prebioticele sau fibrele dietetice care servesc drept substrat pentru dezvoltarea „bacteriilor benefice, ar putea îmbunătăți calitatea somnului, respectiv ar putea amortiza impactul psihologic al stresului.

Mai exact, specialiștii susțin că „prebioticele din dietă pot ameliora somnul non-REM, respectiv somnul REM, după un eveniment stresant”.

Pentru a afla de ce dormim și care sunt modificările fiziologice în timpul somnului citiți articolul.

Prebioticele reprezintă fibrele care se găsesc în mod natural în alimente precum cicoarea, anghinarea, frunzele de păpădie (înrudite cu cele de rucola), usturoiul crud și ceapa.

Având în vedere că somnul NREM (non-rapid eye movement) suficient și o nutriție adecvată pot avea un imact semnificativ asupra dezvoltării și funcției cerebrale, iar tulburările de somn apar precoce în viață, este foarte posibil ca o dietă bogată în prebiotice încă din copilărie poate fi benefică pentru o igienă corespunzătoare a somnului, respectiv buna funcționare a tractului gastrointestinal, susținerea microflorei intestinale normale, asigurând sănătatea optimă a oragnismului, inclusiv a componentei psihologice,” afirmă autoarea cercetării.

Stresul s-a dovedit în urma studiilor anterioare că reduce diversitatea bacteriilor intestinale sănătoase și consecutiv nu se mai înregistrează fluctuațiile naturale ale temperaturii corpului. Modelele animale analizate care au beneficiat de o dietă bogată în prebiotice și-au menținut atât varietatea florei bacteriene, dar și fluctuațiile fiziologice de temperatură implicit după expunerea la un factor stresor.

Deși dovezile sunt insuficiente pentru a administra suplimentele cu prebiotice în prevenirea sau tratarea tulburărilor de somn, urmând ca acest efect să fie verificat dacă există și la om, aportul dietetic de fibre prebiotice face parte din recomandările pentru o viață sănătoasă: „nu dăunează, mai mult decât atât ar putea ajuta,” afirmă autoarea.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 10-07-2019 | creare: 02-03-2017 | Vizite: 464
Bibliografie
Dietary prebiotics improve sleep, buffer impacts of stress, says study, link: https://medicalxpress.com/news/2017-02-dietary-prebiotics-buffer-impacts-stress.html
Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Somnul la vârsta a treia
  • Ce se întâmplă dacă nu dormi suficient?
  • Creierul îmbătrânește mai repede dacă nu dormim suficient
  • Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
    Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.