Ce efect are postul intermitent asupra hormonilor feminini?

©

Autor:

Ce efect are postul intermitent asupra hormonilor feminini?
Postul intermitent ar putea influența negativ secreția de dehidroepiandrosteron (DHEA), un hormon prescris pentru a îmbunătăți funcția ovariană și calitatea ovulelor, la femeile obeze aflate în premenopauză (perioada ce precede menopauza) sau în postmenopauză, indică un studiu recent, realizat de cercetătorii de la Universitatea din Illinois. Deși evidențiază un potențial efect negativ al postului intermitent, un regim alimentar ce s-a dovedit extrem de eficient pentru pierderea în greutate, studiul arată că beneficiile regimului sunt semnificativ mai mari, cel puțin pentru femeile aflate în premenopauză.
Cercetătorii, conduși de profesorul Krista Varady, au urmărit un grup de femei clasificate drept obeze, aflate în premenopauză sau postmenopauză, pentru o perioadă de opt săptămâni, timp în care participantele au urmat un tip de post intermitent. Regimul presupunea o fereastră de timp de patru ore pe zi în care puteau consuma orice își doreau, fără a numără caloriile consumate, urmând ca în orele rămase să continue să consume doar apă. Simultan, un grup cu caracteristici similare au avut o dietă normală, fără a respecta restricții alimentare. Cercetătorii au realizat comparatii în ceea ce privește nivelurile de hormoni serici între femeile care au ținut post intermitent și cele care nu au ținut niciun regim.

Rezultatele au arătat diferențe în ceea ce privește nivelul hormonului dehidroepiandrosteron, semnificativ mai scăzut la femeile care au urmat postul intermitent, indiferent dacă se aflat în premenopauză sau postmenopauză. Deși a existat o scădere a nivelului hormonului în cauză, aceasta nu a fost semnificativă clinic, deoarece nivelurile sale au rămas în parametrii normali la finalul celor opt săptămâni de studiu. Alți hormoni, precum hormonul globulin, testesteron sau androstenediona, au rămas nemodificați atât la cele care au ținut postul intermitent, cât și la cele cu regim tipic.

„Studiul sugerează faptul că, la femeile aflate în premenopauză, scăderea minoră a nivelurilor hormonului DHEA trebuie să fie puse în balanță cu beneficiile oferite pentru fertilitate de pierderea în greutate, obținută cu ajutorul postului intermitent. În schimb, la femeile aflate în postmenopauză, scăderea nivelului hormonului ar putea fi îngrijorătoare, deoarece menopauza provoacă deja o scădere dramatică a estrogenului, iar DHEA reprezintă o componentă principală a estrogenului”, declară Krista Varady.

sursa: Science Daily
foto: Krista Varady, professor of nutrition. (Photo: Roberta Dupuis-Devlin)

Data actualizare: 27-10-2022 | creare: 27-10-2022 | Vizite: 745
Bibliografie
How intermittent fasting affects female hormones, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/10/221025150257.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum te poate ajuta dieta 16:8 să pierzi în greutate?
  • Postul intermitent nu este mai eficient decât dietele obișnuite
  • Postul intermitent și o dietă hipocalorică pot fi soluția perfectă
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum