Ce importanță are pentru sănătate momentului zilei în care faci sport?

©

Autor:

Ce importanță are pentru sănătate momentului zilei în care faci sport?
Cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, au analizat datele a 30.000 de persoane pe o perioadă de aproape 8 ani pentru a studia legătura dintre momentul desfășurării activităților fizice și beneficiile pentru sănătate la persoanele care trăiesc cu obezitate. Studiul, publicat în revista Diabetes Care, a utilizat date colectate de dispozitive purtabile pentru a clasifica activitatea fizică a participanților în funcție de momentul zilei (dimineața, după-amiaza sau seara).
Rezultatele indică faptul că persoanele care efectuau majoritatea activității fizice moderate până la intensă între orele 18:00 și miezul nopții aveau cel mai scăzut risc de deces prematur și de deces din cauze cardiovasculare. De asemenea, s-a observat că frecvența activității fizice moderate până la intensă în cursul serii era mai importantă decât cantitatea totală de activitate fizică zilnică.

Dr. Angelo Sabag, lector în fiziologie a exercițiilor fizice la Universitatea din Sydney, subliniază că exercițiul fizic reprezintă o componentă cheie în gestionarea riscurilor de sănătate asociate cu obezitatea, deși nu este singura soluție la criza obezității. Cercetarea sugerează că planificarea activității fizice la anumite momente ale zilei poate ajuta la diminuarea unor riscuri de sănătate.

Studiul a inclus participanți cu vârsta de peste 40 de ani, dintre care 2.995 erau diagnosticați cu Diabet de tip 2, folosindu-se accelerometre la încheietura mâinii pentru a măsura activitatea fizică. De-a lungul celor 7,9 ani de urmărire, au fost înregistrate 1.425 de decese și evenimente cardiovasculare majore.

Cercetătorii au controlat factorii de confuzie precum vârsta, sexul, fumatul, consumul de alcool, consumul de fructe și legume, timpul sedentar, educația, utilizarea medicamentelor și durata somnului, excluzând participanții cu boli cardiovasculare pre-existente și cancer.

Profesorul Emmanuel Stamatakis, director al Mackenzie Wearables Research Hub la Charles Perkins Centre și autorul senior al studiului, a subliniat că datele obținute de la dispozitivele purtabile oferă o înțelegere detaliată a modelelor de activitate fizică și permit traducerea precisă a rezultatelor în recomandări care ar putea avea un rol important în îngrijirea sănătății.

Studiul sugerează că momentul activității fizice ar putea juca un rol important în recomandările pentru managementul obezității și diabetului de tip 2, precum și în prevenția sănătății în general, deși sunt necesare cercetări suplimentare pentru a stabili legături cauzale.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 16-04-2024 | creare: 16-04-2024 | Vizite: 154
Bibliografie
Does the time of day you move your body make a difference to your health?, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2024/04/240410112756.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Fă sport după-amiaza pentru a-ți controla mai bine glicemia
  • Sportul practicat dimineața este mai eficient în prevenția diabetului
  • Momentul zilei optim pentru sport în lupta împotriva obezității
  •