După-amiaza sau noaptea reprezintă momentele optime pentru efectuarea exercițiilor fizice

©

Autor:

După-amiaza sau noaptea reprezintă momentele optime pentru efectuarea exercițiilor fizice
Un studiu publicat în jurnalul Diabetologia, care a analizat asocierea dintre exercițiile fizice și rezistența la insulină în rândul unei cohorte de indivizi de vârstă mijlocie, indică faptul că efectuarea de exerciții fizice noaptea sau după-amiaza aduce cele mai multe beneficii cardiometabolice.
Stilul de viață sedentar și lipsa activității fizice au determinat amplificarea problemelor cardiometabolice la nivel global, cu o creștere semnificativă a ratelor persoanelor diagnosticate cu obezitate, Diabet sau boli cardiovasculare. Studii anterioare au arătat că persoanele inactive fizic care încep să realizeze activități fizice de intensitate ridicată, chiar și pentru câteva minute, își pot îmbunătății semnificativ sănătatea cardiometabolică.

Rapoartele anterioare au indicat o asociere între exerciții fizice, conținutul redus de grăsime hepatică și sensibilitate îmbunătățită la insulină. În consecință, pauzele scurte în timpul cărora un individ realizează exerciții fizice pot susține o reducere a sensibilității la insulină și a grăsimii hepatice, ceea ce reduce riscul de diabet de tip 2. Nu doar cantitatea de exerciții fizice, ci și momentul din zi în care sunt realizate exercițiile fizice pare a fi important.

Studiul actual, ce a implicat 775 de persoane cu vârsta cuprinsă între 45 și 65 de ani, a raportat că activitatea fizică moderată până la viguroasă la primele ore ale zilei (între orele 06:00 și 12:00) este asociată cu un risc mai mare de boli cardiovasculare la bărbații diagnosticați cu diabet zaharat de tip 2, comparativ cu activitatea fizică de aceeași intensitate, dar realizată mai târziu pe parcursul zilei.

Rezultatele au arătat că rezistența la insulină a fost redusă la participanții care au fost cei mai activi după-amiaza (între orele 12:00 și 18:00) sau seara (între orele 18:00 și 24:00). Momentul în care au fost realizate exercițiile fizice nu a fost asociat și cu conținutul de grăsime hepatică.

sursa: News Medical
foto: Studio Romantic / Shutterstock.com

Data actualizare: 22-11-2022 | creare: 22-11-2022 | Vizite: 250
Bibliografie
Exercising in the afternoon or at night best for blood sugar control, https://www.news-medical.net/news/20221106/Exercising-in-the-afternoon-or-at-night-best-for-blood-sugar-control.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Sportul practicat dimineața este mai eficient în prevenția diabetului
  • Momentul zilei optim pentru sport în lupta împotriva obezității
  •