Ce indicii ne oferă culoarea urinei
Autor: Irimia Monica Cristiana
Urina este formată în cea mai mare parte din apă (în proporție de cel puțin 95%), restul fiind un amestec de toxine, precum: uree, clorură, sodiu, potasiu, creatinină și alți ioni dizolvați, plus diferiți compuși anorganici și organici.
Culoarea normală a urinei este galben, culoare determinată de prezența urobilinei, un produs rezidual biochimic rezultat din dezintegrarea celulelor roșii din sânge. Corpul nostru produce aproximativ două milioane de celule roșii în fiecare zi și reciclează un număr egal de celule „vechi”.
Mirosul, consistența și culoarea urinei sunt indicatori ai stilului nostru de viață și ai bunăstării organismului. Aceste trei caracteristici ale urinei variază de la ceea ce am mâncat și am băut în ultima vreme, la boli pe care poate nici nu știm că le avem. (1) În acest articol ne propunem să discutăm despre ce anume pot indica diversele culori ale urinei despre starea în care se află corpul nostru.
- Urina transparentă
Urina incoloră poate indica o supra-hidratare. Deși nu este la fel de periculoasă ca deshidratarea, supra-hidratarea poate conduce diluarea unor săruri esențiale, cum ar fi electroliții, ceea ce duce la un dezechilibru chimic în sânge.
- Urină de culoare galben deschis (galben pai)
Indică un echilibru chimic în organism, acesta fiind perfect sănătos și bine hidratat.
- Urina galben-transparentă
Este o culoare normală a urinei.
- Urina de culoare galben închis
Este o culoare relativ normală, dar poate totuși indica o deshidratare ușoară.
- Urina de culoarea chihlimbarului sau a mierii
Indică faptul că ești deshidratat. Puteți începe să consumați mai multe lichide, însă nu exagerați.
- Urina de culoare portocaliu deschis
Indică o deshidratare, dar poate fi un simptom al problemelor cu ficatul sau cu ductul biliar. Această culoare poate rezulta și din coloranții alimentari sau poate indica prezența vitaminei B în exces în fluxul sanguin. Dacă observați că urina are această culoare, fără să depistați o cauză anume, cel mai bine este să mergeți să discutați cu medicul dumneavoastră.
- Urina portocalie
Unele medicamente, cum ar fi rifampicina sau fenazopiridina, pot provoca această colorare a urinei. Adresați-vă medicului dumneavoastră cât de curând!
- Urina de culoare portocaliu închis sau maro
Această culoare poate fi un simptom al icterului, rabdomiolizei sau al sindromului Gilbert. De asemenea, poate fi un efect al deshidratării severe. Cel mai bine este să cereți părerea unui specialist.
- Urina roz
Consumul de sfeclă, afine sau rubarbă poate determina această culoare a urinei. Dacă acesta este cazul, nu trebuie să ne alarmăm. Pe de altă parte, o nuanță de roz în urină poate fi un prim indiciu al unei probleme de sănătate mult mai grave.
- Urina roșie
Această culoare ar putea fi un indiciu îngrijorător și poate ascunde diverse probleme de sănătate. Sângele din urină, sau hematuria, poate fi un semn al pietrelor la rinichi, al unei infecții sau al unei tumori în tractul urinar. Este posibil să semnaleze și o problemă cu prostata sau, posibil, o otrăvire cu plumb sau mercur. Poate fi și un semn al unui grup de tulburări moștenite, rare, cunoscute sub numele de porfirie. Urina roșie este un motiv serios de a consulta imediat un medic.
- Urina verde
Consumul de sparanghel poate determina acest lucru la unele persoane, mulți oameni observând și un miros specific acestor legume asupra urinei lor. Unele medicamente și coloranți alimentari determină culoarea verde a urinei. Acestea sunt cauze inofensive. Cu toate acestea, urina de culoare verde poate semnala și o infecție bacteriană în tractul urinar. Cel mai bun sfat este să vă adresați medicului dumneavoastră.
- Urina albastră
Unele medicamente și anumiți coloranți alimentari pot duce la urină albăstruie. De asemenea, urina albastră poate indica și o tulburare metabolică ereditară rară, cunoscută sub numele de hipercalcemie familială.
- Urina de culoare maro închis sau neagră
Cauzele inofensive includ ingerarea unor cantități mari de rubarbă, fasole sau aloe. Unele medicamente determină o închidere la culoare a urinei. Mai îngrijorătoare sunt cauzele precum: prezența cuprului în organism, otrăvirea cu fenol sau melanomul, care poate determina urina negricioasă numită melanurie.
- Urina albă sau de culoarea laptelui
Acest lucru poate fi cauzat de o suprapunere a anumitor minerale, cum ar fi calciul sau fosfatul, o infecție a tractului urinar sau proteine în exces.
https://health.clevelandclinic.org/what-the-color-of-your-urine-says-about-you-infographic/
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/urine-color/symptoms-causes/syc-20367333
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Neurotransmitatorii din urina
- Analize urina
- Probleme cu urinatul
- Urinare frecventa datorita stresului
- Analize - ajuta ?
- Ce se poate intampla daca ingerez urina?
- Spuma alba in urina
- Urina culoare galben închis și miroase urâțel dar nu îmi dau seama a ce