Cea mai bună strategie terapeutică pentru gestionarea simptomelor depresive la pacienții cu insuficiență cardiacă
©
Autor: Airinei Camelia

Cercetătorii au abordat provocările cu care se confruntă clinicienii, pacienții și îngrijitorii, comparând eficacitatea psihoterapiei și farmacoterapiei pentru rezultatele centrate pe pacient în cadrul studiului. Participanții au fost aleși aleatoriu pentru activare comportamentală sau medicamente antidepresive în raport 1:1, cu 12 ședințe săptămânale de activare comportamentală sau medicamente antidepresive, urmate de contacte lunare pentru trei luni și apoi la nevoie, pentru încă șase luni. Ședințele de activare comportamentală au durat 50 de minute, iar cele management a medicamentelor antidepresive 15 minute, fiind realizate prin telefon sau videoconferință.
Rezultatele principale ale studiului au fost severitatea simptomelor depresive la șase luni, măsurată prin chestionarul de sănătate a pacientului cu 9 întrebări (PHQ-9). Rezultatele secundare au inclus calitatea vieții legată de sănătate fizică/mentală și specifică insuficiența cardiacă, măsurată cu ajutorul chestionarului Kansas City Cardiomyopathy și a versiunii cu 12 itemi a formularului scurt (SF-12).
Din cei 416 pacienți cu insuficiență cardiacă înscriși în studiu, 243 au fost bărbați, iar vârsta mediană a participanților a fost de 60,71 ani. Ambele grupuri, de activare comportamentală și de medicamente antidepresive, au experimentat o reducere de aproximativ 50% a simptomelor depresive la trei, șase și 12 luni.
Rezultatele studiului a confirmat că ambele intervenții, activarea comportamentală și medicamentele antidepresive, au redus simptomele depresive la pacienții cu insuficiență cardiacă și depresie cu aproape 50%. În plus, pacienții care au primit psohoterapie de activare comportamentală au experimentat o calitate mai bună a vieții fizice, au făcut mai puține vizite la camera de urgențe și au avut mai puține zile de spitalizare. Aceste date pot informa clinicienii și îngrijitorii că pot alege atât psihoterapia, cât și farmacoterapia pentru îmbunătățirea simptomelor depresive la pacienții cu insuficiență cardiacă.
sursa: News Medical
foto: New Africa/Shutterstock.com
Data actualizare: 19-01-2024 | creare: 19-01-2024 | Vizite: 799
Bibliografie
Behavioral activation vs antidepressants: Which wins for heart failure patients with depression?, link: https://www.news-medical.net/news/20240117/Behavioral-activation-vs-antidepressants-Which-wins-for-heart-failure-patients-with-depression.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Compușii din struguri ar putea fi eficienți împotriva depresiei
- Jocurile video și influența asupra atitudinilor sexiste
- Antidepresiv utilizat la scară largă de persoanele cu demență, asociat cu un potențial risc mai mare de mortalitate
- Consumul mai multor fructe și legume influențează pozitiv starea de spirit
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Insufienta cardiaca + hipertensiune arteriala
- Rezultate excelente in tratamentul insuficientei cardiace!
- Explicatii diagnostic boli de inima (cardiomiopatie dilatativa, insuficienta aortica severa)
- Insuficienta cardiaca
- Pericardita
- Insuficienta cardiaca stadiul 2 3
- Insuficienta mitrala grad 1/2!
- Infarct bunica 81 de ani