Riscurile consumului excesiv de lapte (și cât de mult e prea mult)

©

Autor:

Riscurile consumului excesiv de lapte (și cât de mult e prea mult)

Laptele este un aliment de bază atât pentru copii cât și pentru adulți, fiind esențial în dezvoltarea armonioasă a sistemului osos. În ciuda popularității sale, studiile recente au arătat că excesul de lapte poate avea efecte negative asupra sănătății.

Potrivit nutriționiștilor, dacă bei mai mult de trei pahare de lapte pe zi, există un risc mai mare de a dezvolta boli cronice. Mai jos sunt principalele efecte negative ale consumului excesiv de lapte.

Mortalitate prematură

Un studiu de mari dimensiuni a arătat că persoanele care beau prea mult lapte (mai mult de trei pahare pe zi) au un risc de două ori de mortalitate prematură prin comparație cu voluntarii care consumă un pahar de lapte pe zi. Mai mult, consumul excesiv de lapte nu mai are efecte pozitive asupra oaselor ci chiar crește riscul de fracturi, în special fracturi de șold. (1, 2, 3, 4)

Cancer de prostată

Excesul de lapte și brânză crește riscul de cancer de prostată, potrivit studiilor recente. Prin comparație, cercetătorii spun că o dietă fără lactate scade riscul de cancer de prostată. (5, 6, 7, 8)

acnee

Există mai multe studii care au concluzionat că excesul de lapte și alte produse lactate crește riscul de apariție a acneei în cazul tinerilor de ambele sexe. Mai mult, oamenii de știință au descoperit că tinerii cu acnee au consumat o cantitate mai mare de lapte degresat sau fără grăsimi. (9, 10, 11, 12, 13, 14)

Cancer ovarian

Potrivit unui studiu suedez persoanele care consumă mai mult de patru pahare de lapte pe zi avea un risc de două ori mai mare de a dezvolta cancer ovarian. (15, 16, 17)

diabet de tip 1

Cercetătorii cred că proteinele din lapte cresc riscul de diabet de tip 1 printr-un proces numit mimetism molecular (un proces care afectează sistemul imunitar). (18, 19)

Scleroză multiplă

Un studiu realizat pe oameni din mai multe țări a arătat că produsele lactate consumate în exces crește riscul de scleroză multiplă. (20, 21)

Boli cardiovasculare

Mai mult studii realizate pe rozătoare și oameni au arătat că proteinele din lactate cresc nivelul colesterolului „rău” și arterioscleroza. Aceste lucruri cresc riscul de boli cardiovasculare. (22, 23, 24)

Probleme de piele

Potrivit unui studiu, excesul de lapte crește riscul de apariție a eczemelor și a rozaceei. Pe de altă parte gravidele care consumă lapte cu moderație duc la un risc diminuat de eczeme și alergii ale pielii la făt. (25, 26, 27, 28, 29)

Atâta timp cât consumi lapte cu moderație (deci cel mult trei pahare de lapte pe zi) vei avea doar de câștigat. Laptele este încărcat de substanțe nutritive (de la calciu și fosfor la complexul de vitamine B și seleniu) și proteine, fiind esențial dezvoltării oaselor și menținerii unei greutăți normale. (30, 31)


Data actualizare: 14-03-2019 | creare: 14-03-2019 | Vizite: 7218
Bibliografie
1. Milk Consumption and Mortality from All Causes, Cardiovascular Disease, and Cancer: A Systematic Review and Meta-Analysis. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4586558/
2. Milk intake and risk of mortality and fractures in women and men: cohort studies. https://www.bmj.com/content/349/bmj.g6015
3. Milk and dairy products: good or bad for human health? An assessment of the totality of scientific evidence. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5122229/
4. Should dairy be recommended as part of a healthy vegetarian diet? https://academic.oup.com/ajcn/article/89/5/1638S/4596954
5. Dietary trial in prostate cancer: Early experience and implications for clinical trial design . https://www.goldjournal.net/article/S0090-4295(00)00974-2/abstract
6. Whole Milk Intake Is Associated with Prostate Cancer-Specific Mortality among U.S. Male Physicians. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3542910/
7. Milk and Dairy Consumption among Men with Prostate Cancer and Risk of Metastases and Prostate Cancer Death. http://cebp.aacrjournals.org/content/21/3/428
8. Prostate Cancer Protect Against Prostate Cancer with a Plant-Based Diet. https://www.pcrm.org/health-topics/prostate-cancer
9. Diet and acne: a review of the evidence . https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1365-4632.2009.04002.x
10. Consumption of dairy in teenagers with and without acne. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0190962216301311
11. Acne: The Role of Medical Nutrition Therapy. https://jandonline.org/article/S2212-2672(12)01923-5/fulltext
12. Significance of diet in treated and untreated acne vulgaris. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4884775/
13. The relationship of diet and acne. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2836431/
14. Diet and acne: an exploratory survey study of patient beliefs. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4866623/
15. Milk and lactose intakes and ovarian cancer risk in the Swedish Mammography Cohort. https://academic.oup.com/ajcn/article/80/5/1353/4690442
16. Risk factors for ovarian cancer: a case-control study. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2247100/
17. Dairy foods and nutrients in relation to risk of ovarian cancer and major histological subtypes. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3495088/
18. Relationship between cows' milk consumption and incidence of IDDM in childhood. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1797491
19. A1 beta-casein milk protein and other environmental pre-disposing factors for type 1 diabetes. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5518798/
20. Correlation between milk and dairy product consumption and multiple sclerosis prevalence: a worldwide study. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1291895
21. Correlation between Milk and Dairy Product Consumption and Multiple Sclerosis Prevalence: A Worldwide Study . https://www.researchgate.net/publication/21863599_Correlation_between_Milk_and_Dairy_Product_Consumption_and_Multiple_Sclerosis_Prevalence_A_Worldwide_Study
22. Dietary proteins and atherosclerosis. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22139566
23. Dietary protein, cholesterol and atherosclerosis: a review of the early history. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7884538
24. Effect of two types of soy milk and dairy milk on plasma lipids in hypercholesterolemic adults: a randomized trial. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18187432
25. Breastfeeding and maternal diet in atopic dermatitis. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3237513/
26. Genetic and epigenetic studies of atopic dermatitis. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5069938/
27. Diet and rosacea: the role of dietary change in the management of rosacea. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5718124/
28. Acne and Rosacea. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5289119/
29. Hormonal and dietary factors in acne vulgaris versus controls. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5997051/
30. Dairy Products, Dietary Calcium and Bone Health: Possibility of Prevention of Osteoporosis in Women: The Polish Experience. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3738995/
31. Full fat milk consumption protects against severe childhood obesity in Latinos. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28856083
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • STUDIU: consumul de lactate ar putea preveni instalarea menopauzei precoce la femei
  • Consumul de lactate degresate ar putea crește riscul de boală Parkinson?
  • Mit: consumul de lapte te ferește de osteoporoză/fracturi
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum