Cele mai importante 10 sfaturi nutriționale pentru sportivi

Cele mai importante 10 sfaturi nutriționale pentru sportivi

©

Autor:

Cele mai importante 10 sfaturi nutriționale pentru sportivi

NutriÈ›ia este importantă pentru fiecare persoană care doreÈ™te să se menÈ›ină în formă, să se simtă bine È™i să-i asigure propriului organism vitaminele È™i mineralele necesare dezvoltării È™i funcÈ›ionării corespunzătoare.

Cu mult mai mult însă, nutriÈ›ia este importantă pentru sportivi, pentru furnizarea energiei necesare atingerii performanÈ›ei dorite.

Alimentele pe care un sportiv le consumă zilnic influenÈ›ează în mod direct performanÈ›a sportivă a acestuia. În cazul persoanelor sportive, alimentaÈ›ia reprezintă sursa de energie pentru organism È™i cheia succesului în viaÈ›a sportivă.

NutrienÈ›ii È™i caloriile în exces pot afecta performanÈ›a chiar È™i a celui mai bun sportiv. AlimentaÈ›ia excesivă È™i hipercalorică favorizează creÈ™terea în greutate, poate afecta performanÈ›a sportivă.

Pe de altă parte însă, echilibrul nutriÈ›ional È™i macronutrienÈ›ii pot ajuta sportivul în atingerea performanÈ›ei. Nevoile nutritive alimentare variază în funcÈ›ie de vârsta sportivului în cauză, genul, constituÈ›ia anatomice È™i sportul practicat. [1], [2], [3], [4]

Beneficiile nutriÈ›iei corespunzătoare în sport

Beneficiile alimentaÈ›iei corespunzătoare în viaÈ›a unui sportiv sunt reprezentate de următoarele aspecte:

  • Refacerea rapidă a organismului în perioada dintre antrenamente È™i competiÈ›iile sportive.
  • Scăderea riscului de îmbolnăvire sau de accidentare la locul de antrenament.
  • CreÈ™terea rezistenÈ›ei organismului la efort, în timpul antrenamentelor È™i a competiÈ›iilor sportive. Aceasta înseamnă că sportivul ascensionează, atingând noio performanÈ›e È™i înregistrând rezultatele dorite.
  • Atingerea È™i menÈ›inerea greutății corporale corespunzătoare (ideale, potrivite).
  • Încrederea sportivului în propira persoană È™i în propriile puteri (siguranÈ›a că sportivul este bine pregătit È™i va face față competiÈ›iei).
  • Regimul alimentar devine o parte integrantă plăcută a vieÈ›ii sportivului.
  • Ascensiune sportivă continuă È™i constantă, atingând marea performanță. [1], [2], [3], [4]


Cele mai importante 10 sfaturi nutriționale pentru sportivi

AlimentaÈ›ia corespunzătoare este, alături de programul de somn È™i cel de antrenament sportiv, un aspect esenÈ›ial pentru reuÈ™ita la antrenamentele sportive È™i la competiÈ›ii. În continuare vom prezenta zece sfaturi nutriÈ›ionale deosebit de importante pentru persoanele sportive:

1. Respectarea unui program fix de alimentație.

Servind masa la ore fixe, procesul de digestie gastrică se dezsfășoară în limite corespunzătoare, iar organismul beneficiază astfel de un aport constant de energie.

2. Respectarea zilnică a micului dejun.

NumeroÈ™i sportivi au prostul obicei de a sări peste micul dejun. Masa de dimineață asigură aportul de proteine È™i glucide pentru tot restul zilei. În cazul în care aportul de proteine È™i de glucide de dimineață este redus, apare hipoglicemia È™i astfel persoana în cauză nu se poate concentra, iar organsimul nu va atinge performanÈ›ele dorite, datorită aportului deficitar de energie. Lipsa micului dejun va influenÈ›a în mod negativ atât activitățile sportive zilnice, cât È™i perioada de recuperare postantrenament. Prânzul nu poate compensa deficitul de proteine È™i glucide apărut în urma pierderii micului dejun.

3. Adoptarea unui regim alimentar echilibrat și variat.

Un regim alimentar echilibrat È™i variat este una dintre cheiele de succes ale sportivului spre performanÈ›a fizică, prin asigurarea în totalitate a necesarului de minerale È™i vitamine apărut în organism. Un regim alimentar echilibrat presupune, în primul rând, respectarea fiecărei mese ale zilei È™i trebuie să conÈ›ină următoarele elemente nutritive:

  • Consumul de carbohidraÈ›i; pentru a asigura aportul de energie necesar realizării performanÈ›elor sportive, trebuie consumaÈ›i la fiecare masă din zi carbohidraÈ›i. AceÈ™tia sunt prezenÈ›i cu predominanță în cartofi, paste, pâine, griÈ™ È™i orez.
  • Consumarea zilnică a fructelor È™i a legumelor poaspete. Pentru a asigura necesarul de apă, fibre alimentare È™i vitamine, este necesară consumarea zilnică a cel puÈ™in cinci fructe È™i legume.
  • Pentru a asigura necesarul zilnic de proteine în organism, se recomandă consumarea o daată sau de două ori pe zi a paÈ™telui, a ouălelor È™i a altor produse din carne.
  • Consumul crescut de lactate. Pentru a asigura necesarul zilnic de calciu È™i proteine în organism, se recomandă consumarea de trei ori pe zi a unui produs lactat.
  • Evitarea excesului de dulciuri. Nu este recomandată eliminarea consumului de dulciuri la sportivi. Dimpotrivă, se recomandă consumarea acestor produse alimentare, pentru furnizarea de energie, însă în doze moderate.
  • Evitarea consumului excesiv de grăsimi alimentare. SpecialiÈ™tii din domeniu recomandă eliminarea totală a alimentaÈ›iei hipercalorice din viaÈ›a sportivului È™i aceasta datorită faptului că, consumul crescut de grăsimi influenÈ›ează în mod direct necesarul zilnic de lipide È™i vitamine È™i favorizează creÈ™terea în greutate.
  • Consumul de apă ori de câte ori este necesar.

4. Hidratare corespunzătoare pentru evitarea apariției sindromului de deshidratare.

Înainte, în timpul È™i după realizarea antrenamentului sportiv, se recomandă hidratare corespunzătoare. Hidratarea eficientă a organismului duce la o recuperare fizică mult mai rapidă. Lipsa hidratării corespunzătoare duce la apariÈ›ia sindromului de deshidratare cu următoarele consecinÈ›e: apariÈ›ia accidentelor musculare, scăderea performanÈ›elor sportive, apariÈ›ia tulburărilor digestive. O bună hidratare a organismului se poate realiza doar prin consumul de apă, aceasta fiind lichidul esenÈ›ial în cadrul acestui proces. SpecialiÈ™tii din domeniu recomandă,

5. Asigurarea energiei corespunzătoare pentru funcționarea optimă a sistemului molecular.

În timpul antrenamentului fizic are loc consumarea de energie. Din acest motiv, este necesară refacrea constantă a depozitelor de energie ale organismului. Aceasta se poate realiza prin consumarea alimentelor bogate carbohidraÈ›i deoarece principala sursă de energie alimentară sunt carbohidraÈ›ii (bogaÈ›i în glucide complexe). Pentru obÈ›inererea energiei corespunzătoare desfășurării antrenamentului fizic, se recomandă consumarea fracÈ›ionată a carbohidraÈ›ilor, pe tot parcursul zilei È™i la fiecare masă.

6. Creșterea aportului de fructe și legume.

Consumul zilnic de fructe È™i legume proaspete asigură necesarul de minerale È™i vitamine în organism, pe fiecare zi. Pe lângă aceasta, fructele È™i legumele sunt bogate în fibre alimentare, ajută la asimilarea nutrienÈ›ilor alimentari È™i asigură buna desfășurare a tranzitului intestinal.

7. Alimentează-te înainte de a efectua efort fizic.

AlimentaÈ›ia înainte de desfășurarea antrenamentului fizic È™i a competiÈ›iilor sportive, creÈ™te È™ansele de reuÈ™ită. Pe de altă parte, lipsa alimentaÈ›iei înainte de efectuarea efortului fizic poate duce la hipoglicemie, cu scăderea capacității de concentrare È™i scăderea performanÈ›elor sportive. Nu se recomandă însă consumul înainte de antrenament sau de competiÈ›ie a unor mâncăruri grele, care pot determina apariÈ›ia unor tulburări digestive. Înainte de realizarea activității sportive, se recomandă consumul unor alimente uÈ™or de digerat.

8. AlimentaÈ›ie în timpul realizării efortului fizic.

Factorii cheie care previn apariÈ›ia deshidratării È™i a episoadelor de hipoglicemie, previn pierderile de energie È™i scăderea performanÈ›elor sportive È™i cresc astfel È™ansele de reuÈ™ite, sunt reprezentaÈ›i de consumul de apă È™i alte alimente în timpul realizării antrenamentului fizic. În timpul realizării efortului fizic se recomandă consumul de glucide, pentru a înlocui consumul de energie, consumul de apă pentru o hidratare corespunzătoare È™i pentru prevenirea deshidratării È™i consumul alimentelor bogate în sodiu, pentru a reface depozitele de minerale din organism pierdute prin transpiraÈ›ie.

9. Respectarea unui program regulat de recuperare fizică.

După încheierea orelor de antrenament fizic sau după încheierea competiÈ›iei, se recomandă respectarea unui program de recuperare fizică. Organismul uman are nevoie de recuperare pentru redobândirea echilibrului interior, indiferent de tipul de antrenament fizic efectuat sau de tipul de sport practicat. Aceasta presupune refacerea rezervelor de energie pierdută È™i compensarea pierderii de electroliÈ›i. Aceasta se poate realiza prin alimentaÈ›ie È™i odihnă corespunzătoare.

10. Renunțarea la consumul de alcool.

SpecialiÈ™tii din domeniu recomandă tuturor persoanelor care practică un anumit sport de performanță să renunÈ›e la consumul de alcool. Aceasta pe de o parte datorită faptului că aportul caloric asigurat prin consumul zilnic de alcool (7 kcal/gram de alcool) nu este util pentru furnizarea de energie necesară desfășurării în condiÈ›ii optime a activității musculare, iar pe de altă parte datorită faptului că alcoolul odată ajuns în interiorul organismului uman creÈ™te nivelul de toxine, creÈ™te riscul de instalare al sindromului de deshidratare, alterează procesele corporale de reglare a transpiraÈ›iei È™i reduce capacitatea de realizare a efortului fizic. În plus, unele federaÈ›ii sportive din întreaga lume consideră alcoolul ca făcând parte din categoria produselor dopante. [1], [2], [3], [4]


Data actualizare: 08-07-2019 | creare: 08-07-2019 | Vizite: 12316
Bibliografie
1. Nutrition for sport and exercise, link: https://www.nutrition.org.uk/healthyliving/an-active-lifestyle/eating-for-sport-and-exercise.html
2. Sports Nutrition, link: https://www.sportaus.gov.au/ais/nutrition
3. Role of nutrition in performance enhancement and postexercise recovery, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4540168/
4. NUTRITION IN SPORT, link: https://59.177.104.123:8082/sai_elibrary/wp-content/uploads/ebooks/Sports/Nutrition_in_Sport.pdf
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • AlimentaÈ›ia, hidratarea È™i suplimentele energetice pentru alergarea de lungă durată
  • Te-ai apucat de sport? Câteva sfaturi alimentare
  • AlimentaÈ›ia influenÈ›ează calitatea somnului sportivilor È™i implicit performanÈ›ele lor
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum