Metastazele

©

Autor:

Metastaza reprezinta o formatiune tumorala secundara, ce apare ca urmare a diseminarii celulelor canceroase, de la nivelul tumorii primitive, diseminare realizata prin intermediul vaselor limfatice sau sanguine. Apare astfel, un nou focar lezional, localizat la distanta fata de tumora primitiva (primara).

Tumorile metastatice seamana mult, din punct de vedere anatomopatologic, cu tumora primara – fiind dezvoltate pe seama celulelor neoplazice migrate de la acest nivel.

Atunci cand tumora evolueaza rapid, diseminarea limfatica devine evidenta, prin aparitia semnelor de limfangita superficiala – inflamatie a vaselor limfatice din regiunea respectiva. Exista foarte multe cazuri clinice in care manifestarile metastatice apar inaintea manifestarilor tumorii primare – generand o serie se simptomele care determina pacientul sa se prezinte la medic, cum este cazul cancerelor pulmonare, care determina metastaze osoase si hepatice, pacientul prezentandu-se cu dureri acute de origine osoasa – durerile insuportabile apar datorita proceselor metastatice distructive, de la nivel osos.

Tumorile maligne dispuse superficial pot fi investigate cu usurinta; exista mai multe semne clinice care vor atrage atentia asupra caracterului maling al unei astfel de formatiuni:
  • faptul ca tumora este aderenta la planurile anatomice superficiale sau profunde (aderenta este decelata prin palparea acelei tumori)
  • faptul ca tegumentul supraiacent capata un aspect particular - „in coaja de portocala” (datorita infiltrarii tumorale a pielii)
  • faptul ca tegumentul se poate atrofia, ulcera sau retracta
  • faptul ca statiile ganglionare regionale sunt marite de volum si dureroase (adenopatie satelita dureroasa).

Tumorile maligne pot fi considerate ca fiind boli sistemice, deoarece determina aparitia unor fenomene patologice, secundare dezvoltarii tumorale (locale sau la distanta), sau datorita complicatiilor locale ori generale:
toate aceste manifestari sunt caracterizate de faptul ca apar tardiv, dupa ce tumora s-a dezvoltat suficient de mult, atat local cat si in alte structuri ale organismului.

Data actualizare: 20-05-2014 | creare: 03-05-2010 | Vizite: 20032
Bibliografie
M. D. Abeloff - Abeloff Clinical Oncology, Ed. Churchill Livingstone, 2008
Edge S.B., Byrd D.R. - Cancer Staging Handbook, Ed. Springer Verlag, 2010
Arthur T. Skarin - Atlas of Diagnostic Oncology, Ed. Mosby, 2010
P. Simici –Elemente de Semiologie Clinica Chirurgicala, Ed. Medicala, 1983
V. Papilian – Anatomia omului, Vol.II, Ed. All, 2008
Guyton – Fiziologie umana si mecanismele bolii, Ed.Amaltea, 1997
V. Rusu – Dictionar Medical, Ed. Medicala 2001

https://en.wikipedia.org/wiki/Oncology
https://emedicine.medscape.com/oncology
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Ghidul pacientului cu cancer 
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Depistarea precoce a cancerului la femeie
  • Cancerul la sân – o amenințare care poate fi prevenită
  • Un dispozitiv nanometric ar putea depista și supraveghea evoluția cancerului
  •