Cofeina ar putea interacționa cu tratamentul hipertensiunii arteriale

O publicație recentă din Amercian Journal of Hypertension susține că în rândul pacienților care consumă în mod ocazional cafea, efectul tratamentul antihipertensiv ar putea fi redus prin acțiunea presoară simultană a cofeinei.
Potrivit studiilor, cafeaua cofeinizată poate induce majorarea presiunii arteriale spre deosebire de cea decofeinizată. Prin urmare, cofeina este una dintre substanțele care poate influența valorile tensionale și implicit riscul cardiovascular. Cu toate acestea, s-a dovedit că în cazul persoanelor care beau cu regularitate cafea efectele cofeinei asupra presiunii arteriale sunt semnificativ reduse datorită dezvoltării toleranței la această substanță bioactivă stimulantă.
În ceea ce îi privește pe consumatorii ocazionali de cafea, situația poate să difere. După o perioadă de abstinență de două zile, în urma consumului unei singure cești de cafea participanții au înregistrat valori tensionale mult crescute la o oră de la ingestie, care au persistat alte câteva ore.
Spre surprinderea cercetătorilor, aportul ocazional de cafea se pare că interacționează cu blocanții canalelor de calciu, o clasă terapeutică recomandată frecvent pacienților pentru reducerea tensiunii arteriale.
Mai mult decât atât, s-a constatat că asocierea dintre cafea și felodipină (blocant al canalelor de calciu) induce o creștere similară cofeinei și felodipinei administrate separat. Ceea ce înseamnă că este necesară dublarea dozei blocantului de calciu pentru a inhiba efectul presor al cofeinei. Acest lucru ar putea antrena efecte secundare ale supramedicației.
15-20% dintre cei care beau cafea sunt consumatori ocazionali. În cazul acestora, ingestia intermitentă de cafea ar putea agrava manifestările hipertensiunii arteriale și eficiența medicației antihipertensive.
Deși este acceptat consumul moderat regulat de cafea cofeinizată în rândul pacienților hipertensivi, sunt necesare studii suplimentare pentru a determina dacă trebuie elaborate noi recomandări în ceea ce privește aportul ocazional și riscul cardiovascular.
Sursa: Medical News Today
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Cunoașterea istoricului familial de sănătate: un pas esențial pentru reducerea riscului de infarct miocardic sau accident vascular cerebral
- Efectele consumului de cacao asupra markerilor de risc cardiometabolic (meta-analiză)
- Consumul de lactate scade riscul mortalității și al bolilor cardiovasculare
- Hipertensiunea și vulnerabilitatea cerebrală precoce: mecanisme celulare și implicații cognitive
- Hipertensiunea intracraniana
- Hipertensiunea pulmonara
- Hipertensiunea portala
- Hipertensiunea arteriala (HTA)
- Hipertensiunea indusa de sarcina - Preeclampsia si eclampsia
- Boala cardiaca hipertensiva
- Hipertensiunea arteriala la copil
- Hipertensiunea de halat alb (sindromul de halat alb)
- Hipertensiunea arterială secundară de cauză endocrină
- Hipertensiunea arterială la gravidă
- Inhibitorii enzimei de conversie (IECA)
- Dieta in hipertensiunea arteriala
- Alimentele cu multă sare și efectul lor asupra sănătății
- Tensiunea marita
- Tensiunea mare... credeti ca este corect tratamentul?
- Diabet zaharat tip 2 + hipertensiune
- Tensiune
- Glaucom si hipertensiv de aprox. 7 ani
- Tensiune mare la tineri
- Palpitatii
- Leșin cu tensiune mare