Cofeina ar putea interacționa cu tratamentul hipertensiunii arteriale

O publicație recentă din Amercian Journal of Hypertension susține că în rândul pacienților care consumă în mod ocazional cafea, efectul tratamentul antihipertensiv ar putea fi redus prin acțiunea presoară simultană a cofeinei.
Potrivit studiilor, cafeaua cofeinizată poate induce majorarea presiunii arteriale spre deosebire de cea decofeinizată. Prin urmare, cofeina este una dintre substanțele care poate influența valorile tensionale și implicit riscul cardiovascular. Cu toate acestea, s-a dovedit că în cazul persoanelor care beau cu regularitate cafea efectele cofeinei asupra presiunii arteriale sunt semnificativ reduse datorită dezvoltării toleranței la această substanță bioactivă stimulantă.
În ceea ce îi privește pe consumatorii ocazionali de cafea, situația poate să difere. După o perioadă de abstinență de două zile, în urma consumului unei singure cești de cafea participanții au înregistrat valori tensionale mult crescute la o oră de la ingestie, care au persistat alte câteva ore.
Spre surprinderea cercetătorilor, aportul ocazional de cafea se pare că interacționează cu blocanții canalelor de calciu, o clasă terapeutică recomandată frecvent pacienților pentru reducerea tensiunii arteriale.
Mai mult decât atât, s-a constatat că asocierea dintre cafea și felodipină (blocant al canalelor de calciu) induce o creștere similară cofeinei și felodipinei administrate separat. Ceea ce înseamnă că este necesară dublarea dozei blocantului de calciu pentru a inhiba efectul presor al cofeinei. Acest lucru ar putea antrena efecte secundare ale supramedicației.
15-20% dintre cei care beau cafea sunt consumatori ocazionali. În cazul acestora, ingestia intermitentă de cafea ar putea agrava manifestările hipertensiunii arteriale și eficiența medicației antihipertensive.
Deși este acceptat consumul moderat regulat de cafea cofeinizată în rândul pacienților hipertensivi, sunt necesare studii suplimentare pentru a determina dacă trebuie elaborate noi recomandări în ceea ce privește aportul ocazional și riscul cardiovascular.
Sursa: Medical News Today
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Colesterolul, tensiunea arterială, greutatea și fumatul în copilărie prezic riscul de boală cardiovasculară la vârsta adultă
- Exercițiile fizice sunt benefice pentru sănătatea cardiovasculară, indiferent de momentul când încep să fie practicate
- Consumul moderat de vin roșu poate reduce colesterolul LDL, dar efectele generale asupra profilului lipidic rămân neclare [meta-analiză]
- Combinația de taurină și extract de piper negru ar putea reprezenta o posibilă soluție pentru sănătatea inimii
- Hipertensiunea intracraniana
- Hipertensiunea pulmonara
- Hipertensiunea portala
- Hipertensiunea arteriala (HTA)
- Hipertensiunea indusa de sarcina - Preeclampsia si eclampsia
- Boala cardiaca hipertensiva
- Hipertensiunea arteriala la copil
- Hipertensiunea de halat alb (sindromul de halat alb)
- Hipertensiunea arterială secundară de cauză endocrină
- Hipertensiunea arterială la gravidă
- Inhibitorii enzimei de conversie (IECA)
- Dieta in hipertensiunea arteriala
- Alimentele cu multă sare și efectul lor asupra sănătății
- Mai multe afectiuni: hipertensiune arteriala, diabet zaharat si probleme renale
- Crestere brusca a tensiunii
- Tratament naturist pentru hipertensiune arteriala, hipotensiune arteriala si...
- Hipertensiunea arteriala cronica
- Tensiune si puls marit
- Ars cu bricheta deasupra capului
- Hipertensiune arteriala primara
- Medicamente hipertensiune - infertilitate la barbati?
- Tensiune mare dimineata la trezire
- Tratament cu Acutil la o persoana cu diabet si hipertensiune