Hipertensiunea arterială ar putea crește riscul pentru demență vasculară

©

Autor:

Hipertensiunea arterială ar putea crește riscul pentru demență vasculară
Hipertensiunea arterială ar putea crește semnificativ riscul de a dezvolta demență vasculară, a doua cea mai comună formă de demență, conform unui studiu publicat în jurnalul științific Stroke al American Heart Association.

Incidența demenței vasculare într-o continuă ascensiune la nivel global ar putea constitui o problemă de sănătate publică importantă. Hipertensiunea arterială constituie un factor de risc major de a dezvolta accident vascular cerebral și infarct miocardic, iar potrivit acestei cercetări, ar putea fi asociată și cu apariția demenței vasculare.

În acest scop au fost evaluate dosarele medicale a 4,28 milioane de adulți. Dintre aceștia, 11,114 au dezvoltat demență vasculară în decursul celor 7 ani în care s-a desfășurat analiza.

Conform rezultatelor studiului, adulții cu vârsta cuprinsă între 30 – 50 de ani care au fost diagnosticați cu hipertensiune arterială au înregistrat un risc cu 62% mai mare de a dezvolta demență vasculară, acesta crescând cu 26% după vârsta de 50 de ani, mai exact 51 – 70 de ani.

Potrivit studiului, hipertensiunea arterială rămâne în continuare un factor de risc, chiar și după ajustarea rezultatelor în funcție de prezența sau absența accidentului ischemic tranzitor sau a accidentului vascular cerebral, care sunt cauze principale pentru apariția demenței vasculare.

Demența vasculară afectează în jur de 9,3 milioane de oameni la nivel mondial și este cauzat de insuficiența vascularizării la nivel cerebral, ca urmare a afectării vaselor sanguine. Hipertensiunea arterială reprezintă și ea o afecțiune cronică, care în final acționează printr-un mecanism similar asupra vaselor de sânge de la nivelul creierului.

Prin urmare, reducerea valorilor tensioale prin creșterea gradului de activitate fizică, terapie nutrițională și/ sau farmacologică, pe lângă un bun management al hipertensiunii arteriale, ar putea reduce și riscul de a dezvolta în timp demență vasculară.

Data actualizare: 19-05-2016 | creare: 19-05-2016 | Vizite: 2345
Bibliografie
High blood pressure linked to vascular dementia, link: https://medicalxpress.com/news/2016-05-high-blood-pressure-linked-vascular.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cofeina ar putea interacționa cu tratamentul hipertensiunii arteriale
  • Expunerea prelungită la zgomotul produs de avion este asociată cu hipertensiunea arterială
  • Primul tratament pentru hipertensiune s-a dovedit a fi un succes
  •