Colesterolul ridicat în adolescență reprezintă un risc pentru boli cardiovasculare instalate prematur

©

Autor:

Colesterolul ridicat în adolescență reprezintă un risc pentru boli cardiovasculare instalate prematur
Un studiu recent evidențiază importanța monitorizării colesterolului încă din adolescență, având în vedere legătura sa directă cu riscul crescut de boli cardiace și deces prematur.
Analizând datele a 1.595 de adolescenți, studiul a constatat că un procent semnificativ dintre aceștia prezintă niveluri ridicate de colesterol și dislipidemie, factori care contribuie la deteriorarea prematură a inimii. Această deteriorare este evidentă încă din mijlocul anilor douăzeci, cu un risc crescut de 18-20% pentru daune cardiace premature asociate cu niveluri ridicate de LDL și colesterol total, iar trigliceridele crescute dublează sau triplează acest risc.

Rezultatele studiului subliniază că nici greutatea normală, nici tensiunea arterială normală nu sunt suficiente pentru a proteja inima de efectele negative ale colesterolului ridicat. Factorii precum masa de grăsime, tensiunea arterială și stilul de viață sedentar contribuie semnificativ la deteriorarea cardiacă. În acest context, Andrew Agbaje, un renumit medic și epidemiolog, sugerează că verificările colesterolului ar trebui să înceapă înainte de vârsta de 40 de ani, pentru a preveni problemele cardiace care pot apărea mult mai devreme.

Studiul sugerează, de asemenea, că activitatea fizică și reducerea timpului sedentar pot avea un impact pozitiv asupra nivelurilor de colesterol și sănătății inimii. În concluzie, este esențială promovarea unui stil de viață activ și a monitorizării timpurii a sănătății cardiovasculare pentru a preveni bolile cardiace și decesul prematur.

sursa: News Medical
foto: Nivelurile crescute de colesterol în adolescență pot cauza leziuni cardiace în adolescență și vârsta adultă tânără, cu toate acestea, activitatea fizică ușoară poate reduce semnificativ nivelul de colesterol. Un pașaport de colesterol pentru adolescenți, similar cu un card de vaccinare, urmărește nivelul de colesterol în timpul unei vizite o dată la 10 ani la un centru de sănătate primar. Image Credit: Andrew Agbaje.

Data actualizare: 15-01-2024 | creare: 15-01-2024 | Vizite: 293
Bibliografie
Increased cholesterol levels in adolescence linked to early heart damage, link: https://www.news-medical.net/news/20240113/Increased-cholesterol-levels-in-adolescence-linked-to-early-heart-damage.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Primul studiu care relaționează activitatea cerebrală asociată cu stresul cu riscul cardiovascular
  • Suplimentele de Omega-3 sunt benefice după un infarct miocardic, dar nu și pentru populația generală
  • Bufeurile ar putea semnala un risc cardiovascular crescut
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum