Consecințe negative ale practicii mindfulness

©

Autor:

Consecințe negative ale practicii mindfulness
Un nou studiu demonstrează dezavantajele surprinzătoare ale mindfulness, practica prin care atenția asupra gândurilor, sentimentelor și experiențelor persoanele este neutră și centrată doar pe prezent. Studiul, condus de cercetătorii de la Universitatea de la Buffalo, oferă modalități ușoare de a minimiza consecințele negative ale practicii.
Mindfulness și meditația sunt două dintre cele mai frecvente practici prin care poate fi redus stresul și anxietatea, beneficii confirmate de numeroase studii. Dar cum afectează atenția atenția asupra comportamentului uman, așa-numitele comportamente prosociale, care pot ajuta sau pot aduce beneficii altor oameni? Ce se întâmplă atunci când cercetarea se concentrează asupra efectelor sociale, mai degrabă decât asupra efectelelor personale?

În cadrul comportamentelor prosociale, o nouă lucrare a cercetătorilor de la Universitatea de la Buffalo demonstrează dezavantajele surprinzătoare ale mindfulness, oferind în același timp modalități ușoare de a minimiza aceste consecințe. „Mindfulness te poate face egoist”, spune autorul principal al lucrării, Michael Poulin, profesor asociat de psihologie la Colegiul de Arte și Științe din cadrul Universității din Buffalo. „Mindfulness a crescut acțiunile prosociale pentru persoanele care tind să se considere mai interdependente. Cu toate acestea, pentru persoanele care tind să se considere mai independente, mindfulness a scăzut de fapt comportamentul prosocial.”

Cercetătorii au folosit două experimente pentru studiul lor. În primul experiment, au măsurat nivelurile caracteristice de de independență versus interdependență la cei peste 350 de participanți, înainte de a oferi grupului de control instrucție de atenție sau un exercițiu de mindfulness. Înainte de plecare, participanților li s-a spus despre oportunitățile de voluntariat pentru o organizație caritabilă. În acest experiment, practica mindfulness a dus la scăderea comportamentului prosocial în rândul celor care tindeau să fie independenți.

În experimentul următor, în loc să aibă o trăsătură măsurată pur și simplu, 325 de participanți au fost încurajați să se angajeze într-un exercițiu scurt, dar eficient, care tinde să-i facă pe oameni să se gândească la ei înșiși în termeni independenți sau interdependență. Procedurile de instruire și control au fost aceleași ca în primul experiment, dar în acest caz, participanții au fost întrebați ulterior dacă se vor înscrie pentru a discuta online cu potențiali donatori pentru a ajuta la strângerea de bani pentru o organizație caritabilă. Mindfulness a condus la o creștere cu 40% a probabilității de voluntariat printre cei pregătiți pentru interdependență, dar totodată și la o scădere cu 33% a dorinței celor independenți de a deveni voluntari.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 22-04-2021 | creare: 22-04-2021 | Vizite: 524
Bibliografie
Mindfulness can make you selfish, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/04/210414100147.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum poți să scazi riscul de obezitate prin modificarea unui singur obicei?
  • Gândurile noastre ne influențează direct sănătatea
  • 5 motive pentru care e bine să te plimbi, chiar și iarna
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum