Consumatorii de droguri ilicite au riscuri mai mari de a dezvolta fibrilație atrială

©

Autor:

Consumatorii de droguri ilicite au riscuri mai mari de a dezvolta fibrilație atrială

Cocaina, canabisul, metamfetamina și opiaceele cresc riscul unei persoane de a dezvolta fibrilație atrială, potrivit concluziilor unui studiu desfășurat pe perioada a 11 ani, care a inclus peste 23 de milioane de indivizi. Publicat în European Heart Journal, un jurnal al Societății Europene de Cardiologie (ESC), studiul arată că toate cele patru tipuri de droguri sporesc riscul consumatorilor de fibrilație atrială mai mult decât orice alți factori convenționali, inclusiv diabetul și colesterolul ridicat.
Analiza a inclus toți adulții din California care nu sufereau de fibrilație atrială și care au primit îngrijiri medicale într-un interval de zece ani, între anii 2005 și 2015. În total, studiul a inclus peste 23,5 milioane de adulți, dintre care puțin peste 98.000 consumatori de metamfetamină, 48.700 adulți care au consumat cocaină, 10.032 care au consumat opiacee și aproximativ 133.000 care au consumat canabis. În ceea ce privește diagnosticul de fibrilație atrială, numărul celor care au dezvoltat boala s-a apropiat de un milion de cazuri (aproximativ 4,2% din totalul participanților).

Cercetătorii au analizat asocierile dintre utilizarea unor diferite substanțe și un diagnostic de fibrilație atrială după ajustarea pentru diverși factorii care ar putea influența rezultatele. Potrivit descoperirilor, cea mai mare creștere a riscului de fibrilație atrială a fost înregistrată în rândul consumatorilor de metamferamină (risc de aproape două ori mai mare). În același timp, ratele de risc pentru opiacee, cocaină și canabis au fost de 1,74, 1,61 și, respectiv, 1,35.

Fibrilația atrială este cea mai frecventă tulburare de ritm cardiac la nivel mondial, iar simptomele afecțiunii includ palpitații, oboseală, dificultăți de somn și de respirație. Fibrilația atrială crește de aproape cinci ori riscul unui individ de a suferi un accident vascular cerebral și de aproape două ori riscul de deces al unei femei. În afara drogurilor, alți factori care cresc riscul de fibrilație atrială sunt fumatul și consumul de alcool.

 

sursa: News Medical


Data actualizare: 20-10-2022 | creare: 20-10-2022 | Vizite: 296
Bibliografie
Illicit drugs associated with increased likelihood of developing atrial fibrillation, link: https://www.news-medical.net/news/20221017/Illicit-drugs-associated-with-increased-likelihood-of-developing-atrial-fibrillation.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cele mai mari 10 probleme care pun în pericol sănătatea adolescenților (Organizația Mondială a Sănătății)
  • Efecte protective ale anticoagulantelor împotriva demenței, la pacienții cu fibrilație atrială
  • Riscul administrării de digoxin depășește beneficiile la pacienții cu fibrilație atrială?
  •