Consumul de cafea este sigur în timpul sarcinii, conform unor noi informații genetice

©

Autor:

Consumul de cafea este sigur în timpul sarcinii, conform unor noi informații genetice
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Queensland arată că introducerea cafelei în alimentație este sigur pentru femeile gravide, dacă aceasta este consumată în cantități moderate. Conform oamenilor de știință, analiza pe care au realizat-o a certificat faptul că băutura nu influențează ratele de avort spontan, naștere prematură sau riscul de a naște un copil decedat.
Gunn-Helen Moen, doctor la Institutul de Bioștiință Moleculară din cadrul Universității, afirmă că directivele Organizației Mondiale a Sănătății privind consumul de cafea în timpul sarcinii sunt stricte, sugerând ca femeile ce urmează să dea naștere unui copil să nu bea mai mult de 300 mg de cofeină pe zi, echivalentul a două, maximum trei căni pe zi. Cu toate acestea, doctorul menționează faptul că aceste sugestii sunt bazate pe studii observaționale în care este dificil de separat consumul de cafea de alți factori de risc care pot determina insuccesul unei sarcini, precum fumatul, alcoolul sau alimentația necorespunzătoare.

În plus, doctorul Daniel Hwang, coleg de-al doctorului Moen, afirmă că există anumiți factori genetici care dictează comportamentul oamenilor privitor la consumul de cafea, factori ce nu sunt întâlniți doar la populația generală, ci și la femeile însărcinate. Prin intermediul unei metode științifice de analiză numită randomizare mendeliană, în cadrul căreia s-au utilizat opt factori genetici ce pot prezice comportamentul femeilor însărcinate privitor la consumul de cafea, aceștia au observat că riscul de a suferi un avort spontan sau de a avea o naștere prematură nu a fost influențat de obiceiurile alimentare asociate cu această băutură.

Doctorul Hwang subliniază faptul că majoritatea femeilor sunt încurajate să renunțe la consumul de cafea în timpul sarcinii, însă studiul curent arată că acestea nu trebuie să facă astfel de compromisuri, putând să se bucure în continuare de aceasta fără să existe vreun risc de evenimente patologice în cadrul sarcinii. Cu toate acestea, cercetătorii evidențiază faptul că studiul s-a concentrat majoritar asupra impactului pe care cofeina îl are asupra sarcinii, fără să ia în calcul influențele posibile ale acesteia asupra dezvoltării fetale. În consecință, oamenii de știință sugerează ca, până la apariția unor studii care să cerceteze în detaliu problematica pe care aceștia au propus-o, femeile însărcinate să consume cu prudență cafea, fără să facă excese.

sursa: Science Daily
foto: Adobe

Data actualizare: 17-06-2022 | creare: 17-06-2022 | Vizite: 515
Bibliografie
Genes reveal coffee is safe during pregnancy, study suggests, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/06/220614095624.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de cofeină în timpul sarcinii poate afecta creierul fătului
  • Consumul unei cantități moderate de cafea în timpul sarcinii oferă beneficii materne
  • Consumul de cafea în timpul sarcinii ar putea să nu fie dăunător
  •