Pot să beau cafea în sarcină?
Autor: Costin Oana

Nu se cunosc în totalitate efectele pe care aportul de cofeină la femeia însărcinată le-ar putea avea asupra sarcinii și copilului, de aceea se recomandă în general reducerea cantității de cafea consumate pe zi, dar și a altor băuturi sau produse alimentare care conțin cofeină (ceai, ciocolată și alte produse pe bază de ciocolată, Coca Cola, băuturi energizante, unele remedii pentru răceală și gripă). Este important să acordați atenție tuturor acestor produse, pentru că pe parcursul zilei se însumează cantitatea totală de cofeină consumată, nu doar cea care provine din cafea. (1)
Pentru a vă face o idee, iată ce cantități aproximative de cofeină se regăsesc în câteva produse:
- cafea (235 ml) – 137 mg cofeină;
- ceai verde (175 ml) – 40 mg cofeină;
- ceai negru (175 ml) – 45 mg cofeină;
- Cola (355 ml) – 37 mg cofeină
- băuturi energizante (235 ml) – 100 mg cofeină;
- ciocolată neagră (41 g) – 30 mg cofeină;
- ciocolată cu lapte (44 g) – 11 mg cofeină. (1), (3)
Efectele cofeinei pe durata sarcinii
- Cofeina nu este doar un puternic stimulent al sistemului nervos și al metabolismului, ci și al sistemului circulator, care crește tensiunea arterială și frecvența cardiacă, două aspecte care nu sunt de dorit în sarcină (în special la mamele care au hipertensiune sau o tensiune arterială la limita superioară).
- Cofeina are efect diuretic, iar creșterea frecvenței urinării determină o scădere a nivelului lichidelor din organism, care dacă nu sunt înlocuite, pot duce la apariția deshidratării.
- La unele femei, organismul metabolizează mai greu cofeina decât o făcea înainte de sarcină. Totodată, cofeina trece prin placentă și ajunge la făt, al cărui organism nu este încă dezvoltat pentru a putea metaboliza eficient cafeaua, la fel cum reușește al mamei să o facă. (1), (3)
Efectele excesului de cafea în sarcină
Despre efectele consumului excesiv de cafea, respectiv de cofeină, pe durata sarcinii, studiile au ajuns la rezultate contradictorii, tocmai de aceea se recomandă prudență și nedepășirea cantității considerate sigură pentru sarcină și copil, respectiv 200 mg de cofeină.Efectele excesului de cofeină despre care se vorbește sunt avortul spontan, malformațiile fătului, greutatea mică la naștere a copilului (un factor de risc pentru problemele de sănătate de mai târziu), nașterea înainte de termen.
În ceea ce privește avortul spontan, conform OTIS (Organization of Teratology Information Specialists), studiile sugerează că un consum mic sau moderat de cofeină (mai puțin de 200-300 mg zilnic) nu a fost asociat cu un risc mai mare de avort spontan, însă excesul (ce depășește această cantitate) în combinație cu fumatul sau consumul de alcool, la fel ca și abuzul de cofeină (peste 800 mg pe zi) poate duce la avort spontan sau moartea fetală. În schimb, riscul de malformații ale fătului nu a fost asociat cu consumul de cofeină, nici în cantități ridicate. (2), (3)
De asemenea, au fost raportate unele cazuri în care copiii ale căror mame au consumat mai mult de 500 mg de cofeină pe zi aveau un risc mai mare de a prezenta o accelerare a bătăilor inimii și a respirației, tremur și mai mult timp petrecut treji imediat după naștere.
(2)Caffeine and Pregnancy, link: http://mothertobaby.org/fact-sheets/caffeine-pregnancy/pdf/
(3)Caffeine Intake During Pregnancy, link: http://americanpregnancy.org/pregnancy-health/caffeine-during-pregnancy/
(4)Caffeine during pregnancy, link: http://www.pregnancybirthbaby.org.au/caffeine-during-pregnancy
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Ma simt rau in special cand beau cafea si dimineata
- Intrebare despre hiperaciditate
- Consumul de ness la cardiaci
- Cafeaua in locul tigarilor
- Diabet, tigari, cafea... infectie masea
- Tulburari digestive dupa ce am baut o cafea pe stomacul gol
- Cafeaua in sarcina
- Cafea pe timpul sarcinii
- Cafeaua si rinichii
- Senzatie de slabiciune dupa bautul cafelei