Femeile însărcinate sau care încearcă să aibă un copil ar trebui să evite consumul de cafeină

©

Autor:

Femeile însărcinate sau care încearcă să aibă un copil ar trebui să evite consumul de cafeină
Potrivit unei analize a 48 de studii observaționale și meta-analize din ultimele 2 decenii, femeile însărcinate sau care încearcă să aibă un copil ar trebui să evite consumul de cafeină, întrucât acesta se asociază cu un prognostic negativ. Mai mult, nu există nicio cantitate de cafeină care să poată fi considerată sigură în sarcină.
Analiza a fost publicată în BMJ Evidence Based Medicine.

Cel mai probabil, cafeina este cea mai consumată substanță psihoactivă din istorie, iar multe persoane, inclusiv gravidele, o consumă zilnic.

În prezent, se cunoaște că o cantitate mică de cafeină zilnic nu dăunează copilului. Nivelul de cafeină permis este de 200 mg pe zi (aproximativ 2 cești de cafea medie spre tare) și a fost stabilit de Sistemul Național de Sănătate din Anglia, Colegiul American de Obstetricieni și Ginecologi, de ghidurile alimentației sănătoase din America și de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară.

Scopul analizei, care a inclus 1.261 de articole, a fost de a verifica dacă nivelul de cafeină permis în prezent se bazează pe dovezi clare. Rezultatele raportate în studiile observaționale și meta-analize se refereau la efectele negative majore pe care cafeina le poate avea asupra sarcinii: pierderea sarcinii, nașterea unui făt mort, greutate scăzută la naștere, nașterea prematură, leucemia acută a copilului, obezitatea sau supraponderalitatea la copil.

Potrivit unui număr de 32 de studii, cafeina crește semnificativ riscul de efecte adverse în sarcină. Alte 10 studii nu au descoperit nicio asociere între cafeină și efectele adverse menționate sau asocierile erau neconcludente.

Mai mult, 14 din 17 meta-analize au raporatat faptul că administrarea de cafeină în sarcină se asociază cu un risc crescut de pierdere a sarcinii, nașterea unui făt mort, greutate scăzută la naștere și leucemie acută a copilului. Restul de 3 meta-analize nu au observat nicio asociere între consumul de cafea și riscul de sarcina prematură.

Niciuna dintre meta-analize nu a studiat asocierea dintre administrarea de cafeină în sarcină și riscul de obezitate sau supraponderabilitate. Totuși, 4 din 5 studii observaționale au raportat corelații importante.

Având în vedere că este un studiu observațional, nu se poate stabili o legătură cauză-efect între consumul de cafeină și riscurile adverse în sarcină. Mai mult, rezultatele ar putea fi influențate de anumiți factori, precum relatarea fiecărei participante despre consumul de cafea, fumatul în sarcină și simptomatologia dată de graviditate. Simptome precum greața și vărsăturile în timpul primului trimestru al sarcinii sunt un semn de sănătate, iar femeile care le experimentează sunt predispuse să reducă consumul de cafea.

În concluzie, există dovezi cumulative importante ale unei corelații dintre consumul de cafea în sarcină și efectele negative ale acesteia, în special avort, nașterea unui făt mort, greutate scăzută la naștere, leucemia acută a copilului și obezitate sau supraponderabilitate, dar nu și naștere prematură.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 01-09-2020 | creare: 01-09-2020 | Vizite: 655
Bibliografie
No safe level of caffeine consumption for pregnant women and would-be mothers: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/08/200824203250.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul unei cantități moderate de cafea în timpul sarcinii oferă beneficii materne
  • Consumul de cafea este sigur în timpul sarcinii, conform unor noi informații genetice
  • Consumul de cafea în timpul sarcinii ar putea să nu fie dăunător
  •