Contaminanții specifici de mediu pot induce obezitatea, prin prevenirea termogenezei

©

Autor:

Contaminanții specifici de mediu pot induce obezitatea, prin prevenirea termogenezei
Clorpirifosul, un insecticid organofosforic folosit pentru controlul dăunătorilor de pe câmpurile agricole, ar putea inhiba termogeneza din țesutul adipos brun, sporind astfel riscul de obezitate, potrivit concluziilor unui studiu care a evaluat impactul toxinelor de mediu și al țesutului adipos brun asupra obezității și a tulburărilor metabolice.
Obezitatea, o problemă globală de sănătate publică, este determinată în general de creșterea semnificativă a aportului de energie, care ajunge să depășească în mod constant consumul de energie al individului. Consumul exagerat de calorii și implicit creșterea aportului de energie, împreună cu sedentarismul, ar putea să nu explice însă în totalitate prevalența în creștere a obezității și a bolilor metabolice. Cercetările efectuate pe alte specii sugerează faptul că alți factori ar putea contribui la apariția obezității.

Termogeneza și termoliza, funcții care asigură organismelor capacitatea de a produce, respectiv de a elimina căldura corpului, nu influențează doar temperatura corpului, ci și greutatea corporală. Activitățile termogenice efectuate de către țesutul adipos brun activ oxidează trigliceridele plasmatice și glucoza într-o rată relativ mare. În timpul expunerii la frig, însă, termogeneza bazată pe mușchii scheletici contribuie într-o măsură mai mare la cheltuiala de energie, datorită volumului său mare.

În studiu, cercetătorii au analizat adipocitele maro care exprimă o proteină esențială în termoreglare, pentru a identifica contaminanții de mediu care ar putea scădea în mod direct funcția țesutului adipos brun. Un număr de 34 de pesticide au fost analizate, inclusiv erbicide și coloranți artificiali. Descoperirile au indicat o reducere dramatică a activității proteinei UCP1 și a expresiei acidului ribonucleic mesager (ARNm) în prezența clorpirifosului, un insecticid organofosforic aplicat pe diverse culturi de câmp și fructe pentru a controla dăunătorii.

Cercetătorii au observat că dozele mari de clorpirifos pot induce obezitatea, prin mecanisme care pot implica modificări ale florei intestinale sau creșterea consumului de calorii. În plus, chiar și doze reduse au determinat efecte adverse severe, precum intoleranța la glucoză, creșterea în greutate sau boala ficatului gras nealcoolic, atunci când șoarecii de laborator au fost menținuți la termoneutralitate, ceea ce denotă faptul că nivelurile erbicidului care corespund unei expuneri non-profesionale ar putea încuraja obezitatea, prin prevenirea termogenezei induse de dietă în țesutul adipos brun.

sursa: News Medical
foto: Suzanne Tucker / Shutterstock

Data actualizare: 08-11-2022 | creare: 08-11-2022 | Vizite: 181
Bibliografie
Environmental toxicants contribute to obesity and metabolic disease, link: https://www.news-medical.net/news/20221104/Environmental-toxicants-contribute-to-obesity-and-metabolic-disease.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Apa - o soluție la îndemână pentru a reduce riscul de obezitate
  • Nutriția de precizie și genetica obezității
  • Prevenția obezității începe înainte de concepție
  •