Psihosa indusa? sau Tulburare shizofreniforma?

12-02-2010
mariela
Nu este medic/terapeut
mariela
In vara anului trecut, dupa o serata in discoteca, fiul meu incepu-se sa vorbeasca intr.un mod bizar(accelerat), sarea de la un discurs la altul, nu mai reusea sa doarma noaptea si in acelasi timp isi faceaprobleme pt. sanatatea lui fiind constient ca se petrece ceva cu el. A fost internat la sectia de psihiatrie fara acordul sau. Totul s.a petrecut in Italia, unde locuim. Tratat imediat cu Haloperidol si Tavor + En. Dupa doar dua zile a manifestat efectele extrapiramidale parchinsoniene, atunci i- au schimbat tratamentul cu Zyprexa + Depakine +Tavor.
Pe toata durata tratamentului s.a simtit foarte rau, nu reusea sa stea locului mai mult de cateva minute. Dupa cele doua saptamani de tratament fortat a intrerupt treptat totul pe parcursul urmatoarelor doua saptamani si vreau sa va interb cum e posibil ca imediat dupa intrerupere sa stea din nou bine? Starea lui se agravase foarte mult in perioada spitalizari. Am citit foarte multe despre neuroleptice si tind sa cred ca produc efecte paradoxale.
Diagnosticul la internare a fost pus de Psihosa acuta, iar la iesire de Tulburare schizofreniforma.
As vrea sa aflu daca se poate, care sint protocoalele internationale in domeniu de tratament pt.aceste forme cit si pt. suspecti de abus de extasy, sau ceva de genul acesta. Baiatul spune ca e posibil sa i se fii pus ceva in bautura la discoteca. Va multumesc anticipat.
16 comentarii
0
13-02-2010, ora 10:23
mirelaaprilie
Nu este medic/terapeut
mirelaaprilie
suna a tulburare bipolara sau cum se numeste- psihoza maniaco depresiva- desi cred ca si unele droguri au efectul asta mai mult ca sigur
0
13-02-2010, ora 12:54
mariela
Nu este medic/terapeut
mariela
Mersi pt. raspuns, V-ati facut o parere in baza tratamentului care i l-ausoministrat, sau a simptomelor pe care le-am descris?
Trebuie sa adaug ca inainte de tratament nu avea halucinati si nici idei delirante. Fisa medicala de la urgenta specifica urmatoarele:
- pacient lucid, orientat, , in tensiune ?( teso) si preocupat.Nu stie sa specifice motivul agitaziei.
- gindurile sint accelerate si demostreaza semne de dezassociere.
- usor distaibil.
- apar (sputi?) interpretativi.
- nu presinta idei delirante structurate.
- fara disturb perceptiv.
- comportament inadeguat.

Dupa citeva zile de tratament cu Serenase (haloperidol) si benzodiazepine starea lui agraveaza foarte mult astfel incat din fisa medicala rezulta urmatoarele:
- dizasociat si delirent
- accelerazione a gandurilor cu tendinta de interpretare persecutorie.

Practic dupa tratament devine mult mai grav, motiv pt. care incepusem sa pun interebari medicilor mai amanuntite cu privire la protocol in caz de intoxicare si diferentiat pt. psihoza, cu toate ca nu erau siguri ca ar fi bolnav mental (declaratia unui medic din repart), mi se parea absurd sa administezi medicamente asa puternice, cu mari efecte colaterale asupra sistemului nervos fara sa fii sigur ca pacientul e drogat sau nu.
Ajutati-ma sa inteleg daca acasta este protocolul pt. cazuri de acest gen.
Multumesc.
0
14-02-2010, ora 00:35
mariela
Nu este medic/terapeut
mariela
Chiar nu intreseasa pe nici un medic subiectul, mai bine spus cazul?
Peste cateva saptamani avem proces cu primarul orasului, care a autorizat tratamentul fortat.
Va rog spuneti- mi macar cum as putea gasi protocolul european cu privire la caz.(Tratamentul in urgenza psihiatrica)
0
14-02-2010, ora 07:14
Remicade
Nu este medic/terapeut
Remicade
In Italia primarul autorizeaza tratamente ? Oh my God !
Haloperidolul se da intr-adevar la cei agitati in crize de manie la fel si Carbamazepina (Taver), En nu stiu ce inseamna. Zyprexa e de electie in tratamentul de intretinere la fel si Depakine (reglator al dispozitiei timoregulator), teoretic ce-au facut ei acolo au facut OK, ar fi trebuit facuta o analiza toxicologica sa vedeti daca nu are droguri in sange ca la discoteca stii cu ce mergi dar nu stii cu ce te intorci.
Nu prea aveti sanse sa castigati procesul asta tratamentul nu a fost gresit daca fiul dvs chiar avea o boala psihica. Rugati-va mai bine sa nu mai apara vreodata asa ceva.
0
14-02-2010, ora 11:19
mariela
Nu este medic/terapeut
mariela
Buna Remicade, da in Italia primarul autorizeaza tr.forzat, adica internarea forzata a pacientului, aplicand o lege specifica care prevede indeplinirea unor conditii indispensabile perntu punerea ei in aplicare. In primul rind e nevoie de doua certificate medicale dintre care macar unul eliberat de un specialist in domeniu, care sa declare ca prs. respectiva sufera de o boala mentala(nu se pot resuma la simtome), ci vor declara un diagnostic, ceea ce in cazul fiului meu nu a fost respectat intrucat certificatul contine doar simtomul (agitazie psihomotorie). Certificatele se trimit de catre spital, impreuna cu o cerere pt. internare, la primar care in calitate de prim cetatean al orasului verifica daca sant presente cele trei conditi pt. internare dupa care emite un decret administrativ pe care, in termen de 48 de ore il trimite la tribunal unde judecatorul pt. tutela pers. poate aproba sau anula acest decret pe motive bine intemeiate binenteles.Adica dor prin lipsa unei conditii din cele trei.
A doua conditie este ca bolnavul sa nu accepte tratamentul, sa nu-si constietizeze boala, iar a trea, sa nu se poata recurge in acele momente la un trat. domiciliar ori intr-o casa de cura privata.
Eu sant totusi optimista in ceace ce priveste aplicarea legi in cazul de fata, deoarece sustin ca nu au fost indeplinite nici macar una din conditiile prevazute.

Despre analizele facute in acel moment va pot spune ca i-au facut urina din care nu rezulta nici un fel de drog, totul sa petrecut dupa cinci zile de cand a fost la discoteca. Pe tot parcursul celor cinci zile sa dus regular la servici( barman intr-un bar), zilnic spunea ca are ceva, ca nu mai vrea sa bea cafea pt. ca crede ca ii mareste tensiunea, mai spunea ca poate ceea ce simte e din cauza ca se maturizeaza.
Abia atunci ne-am dat seama ca ar putea fii ceva, nu ne-am dat seama ce anume, mai degraba ne gandeam la droguri sau la vreo sperietura.( in barul respectiv e plin de prost. si pesti lor), baiatul e tanar are 24 de ani si (frumusel), asa incat am apelat la salvare.

Cat despre reintoarcerea bolii, eu sper din tot sufletul ca nu v-a mai manifesta niciodata aceste simtome,
dupa iesirea din spital, cind era sub forma voluntara, a intrerupt orice tratament, initial am gresit pt. ca a intrerupt brusc, a avut o recadere prin servaj, dupa ce l-am dus la un alt spital i-au diagnosticat intoxicatie cu substante psihogene, a urmat un trat. scurt de o saptamana cu 10 picaturi de Haldolò+ tranquirit+ Akineton, initial scazind zilnic cite o picatura de Haloperidol. Dupa o saptamana i-am dat doar tranquirit inca cateva sere, imi era frica ca se va obisnui organismul cu el si nu va mai putea dormi, insa slava Domnului acum este foarte bine.
0
14-02-2010, ora 11:51
Remicade
Nu este medic/terapeut
Remicade
Faptul ca au trecut 5 zile intre momentul discoteca si aparitia simptomelor exclude aparitia simptomelor datorita unui drog, toate drogurile care se folosesc la momentul actual au actiune rapida asta este si unul din motivele pentru care se iau.
Intr-adevar orice tratament cu medicamente antipsihotice nu se intrerupe brusc ci gradat pentru ca altfel neuromediatorii (substantele antipsihotice blocheaza anumiti receptori ai acestora deobicei cei de dopamina si serotonina) declanseaza o furtuna legandu-se liberi de receptori fara sa fie medicamentul care se interpune.
La Tranquirit care e Diazepam obisnuinta nu apare decat dupa luni de tratament, ati facut bine ca ati redus treptat doza.
Diagnostic prin internet oricum nimeni nu poate pune, toata problema e daca va mai apare vreo manifestare, daca apare e semn de tulburare psihica in care va trebui dat obligatoriu tratament de intretinere care are din pacate efecte adverse mai ales la inceput daca nu mai apare a fost o ratacire de moment, nu e singurul care a facut asa ceva, departarea de casa posibil sa fi contribuit si ea.
In concluzie trebuie vazut daca va mai face vreun episod de acest gen.
0
14-02-2010, ora 15:02
mariela
Nu este medic/terapeut
mariela
Ok. sint e acord cu ceea ce.mi scrie.ti doar ca baiatul a avut acest tip de comportament pe care l.am descris pornind din seara discoteci, pe tot parcursul celor cinci zile, pana l.amdus la urgenza.
Acum de cand e bine, isi aduce aminte ca la discoteca avea un curaj pe care nu.l avuse niciodata, tupeu de a vorbi cu fete pe care nu le cunostea, chiar fara sa tina cont daca erau sau nu impreuna cu prietenul.
Asta ma face sa cred ca intradevar, putea fii ceva in amestecul de cocteyl baut la discoteca.
Oricum nu ma astept sa primesc un diagnostic pe site, doar opini daca se poate, in ceea ce priveste analizele antidrog, de exemplu, nu stiu care si cum se fac pt. a inlatura orice suspect inainte de a soministra antipsicotice, care cred eu ca eventual, impreuna cu amfetamine sau metadone, pot produce alte consecinze mai grave.
Am pus intrebari pe site legate de protocolul pt. aceste cazuri, dar vad ca nimeni nu-mi raspunde nici macar spunandu. mi " E totul ok, asa se face in cazuri de genul acesta".
Mersi.
0
14-02-2010, ora 16:30
Remicade
Nu este medic/terapeut
Remicade
Draga Mariela daca nu a fost o substanta introdusa pe ascuns in pahar seamana cu o criza de hipomanie/manie din cadrul tulburarii bipolare in care subiectul are exact aceleasi manifestari o incredere in sine exagerata, credinta ca poate muta muntii din loc plus altele pe care le gasesti la un search pe internet.
Medicamentele administrate au fost corecte, medicii au banuit ca are un acces de hipomanie sau manie, nu ai precizat daca avea delir si halucinatii tind sa cred ca da pentru ca diagnosticul de iesire vad ca e Tulburare schizofreniforma ( tulburare cu simptomele identice cu cele ale schizofreniei, cu conditia unei durate in timp de cel putin o luna, dar cel mult sase luni, cu o evolutie si un prognostic bun, cu o revenire la un nivel de functionare cognitiv, profesional si social comparativ cu cel anterior declansarii bolii.). Daca ar fi fost tulburare bipolara ar fi trebuit sa aiba si episoade depresive, exista o forma de manie unipolara care nu e listata in DSM IV unii o catalogheaza ca tulburare bipolara VI daca nu ma insel.
In concluzie din ce se vede de departe tratamentul a fost bun, Zyprexa de ex. e un medicament de electie in psihoze, foarte valoros ca mod de actiune si foarte scump.
0
14-02-2010, ora 17:13
mariela
Nu este medic/terapeut
mariela
Buna, Remicade mersi mult, pt. comentari, mai schimb cu cineva o parere in sfarsit, de cand a avut aceast episod nu prea am cu cine discuta subiectul.
Am descris in una dintre comentarile de mai sus, tot ce manifesta cind l-am dus la urgenta exact asa cum a fost descris in fisa medicala.
Daca tulburrea schizofreniforma ar trebui sa se manifeste cel putin o luna, atunci cred ca diagnosticul e gresit. Perioada de manifestare a fost de 5 zile + perioada de spitalizare, in care dupa parerea mea situatia lui sa agravat foarte mult.
La insistentele mele, medicul care la internat mi-a eliberat un certificat cu diagnosticul initial de psihoza acuta. Una dintre doctoritele din repart imi spusese cu o zi inainte ca o parte din colegi nu sint de acord cu diagnosticul.Practic uni sustineau ca e posibil sa fii fost drogat, iar in acel caz nu ar fii trebuit sa-i soministreze Haloperidol, iar o parte au banuit ceea ce spui si tu, bipolar...
La doua zile de tratament arata groaznic!!!!!Era sedat la limita maxima, gura i se blocase lungita pina la urechi, nu putea merge in piciore din cauza tremuratului si avea o privirepierduta in neant. Insa era constient, lucid in momentele de vizita, cu toate ca in fisa scrie, ca avea deliruri de persecutie di halucinati.
Ma ruga sa il mut din acel spital ca simte ca v-a murii acolo, aratindu-mi pacienti din jurul lui, imi spunea :
- Mama eu sant in acelasi hal? asta crezi si tu ca am inebunit?
Adevarul e ca nu credeam, insa nu puteam face nimic pt. al scoate sau muta.

Depresie nu a avut niciodata, nici pe durata spitalizari.Cat despre Zyprexa, stiu ca e foarte scump, aici costa o ctie cu 10 pastile 149, 00 de euro. Urat dar fff. profitabil businessul celor de la E. LILLY
0
14-02-2010, ora 19:36
Remicade
Nu este medic/terapeut
Remicade
Avea reactii adverse de la medicamente, din pacate toate dau, e inevitabil acest fapt datorita felului cum actioneaza, nu s-au descoperit medicamente care sa fie ultraselective si sa nu afecteze si alte functii.
Personal ce-as face eu: as lasa balta orice proces consumator de timp, nervi si as incerca sa evit localurile mai rau famate ca fenomenul sa nu se repete. E foarte bine ca baiatul n-a mai avut manifestari de atunci si rugati-va Domnului sa ramana totul asa pentru ca nu exista ceva mai urat pe lumea asta decat o boala psihica a unui om apropiat.
Costa foarte mult aducerea pe piata a unui medicament, se fac teste ani de zile care costa excesiv de mult de aceea medicamentele originale costa mult si sint protejate prin brevet 10-15 ani. Daca firmele nu ar mai investi in cercetare am ramane la Haloperidol si Levomepromazina :(. Oricum monopolul Eli Lilly asupra substantei olanzapina care este in Zyprexa este pe terminate vor apare in curand multe copii la preturi 1/2 1/3 din pretul lui.
0
14-02-2010, ora 22:59
mariela
Nu este medic/terapeut
mariela
Da, ok stim ca manifestarile acelea erau efecte colaterale, dar cele de la inceputputeau fii produse de un eventual drog, ? Mai clar, doar atit se face pt. depistarea drogurilor in corpul uman?
0
15-02-2010, ora 17:09
Remicade
Nu este medic/terapeut
Remicade
Din sange se poate identifica orice substanta, dar trebuie sa fie un laborator dotat nu unul de spital, cel putin aici in Romania astea de spital mare lucru nu pot face doar alea specializate, putreati lua o proba de sange care sa fie pastrata si data spre analiza unui laborator toxicologic dar stiu ca nu v-ati gandit atunci pentru ca simptomele unei boli psihice tulbura foare tare persoanele din jur.
0
16-02-2010, ora 00:06
mariela
Nu este medic/terapeut
mariela
Cata dreptate aveti!!!! Intradevar atunci nu stiam ce sa fac, pana cand a manifestat efectele colaterale am fost sigura ca stiu medici ce e mai bine pt.el, dar din acel moment incepusem sa caut informati pe internet, atat despre Serenase cat sidespre Zyprexa. Eram disperata rau in aceea perioda, cred imi v- a ramane pe viata un sentiment de anticonformism vizavi de psihiatrie, dar aceasta e o alta latura a povesti.

Medici dupa ce l-au internat mi-au spus ca i-au facut si analize la sange, atunci credeam ca se refera la verificari antidrog, doar dupa ce am avut opia cartelei clinice am descoperit ca i-au facut doar analize de rutin pt. internare !!!

O zi buna !
0
27-03-2010, ora 14:41
guitarheroxd
Nu este medic/terapeut
guitarheroxd
Depinde despre ce medicamente vorbiti, Zyprexa si Taver sau Tavor ? Pt ca eu ar fii trebuit sa iau de la 4 ani taver, si este adevarat ca 2 ani am stat pe tratament continuu, 3 pastile pe zii, si mai mult imi inrautatea situatia, adica, aveam cosmaruri, ma trezeam plangand, disorientat, speriat, si majoritatea se intamplau in somn dar ma afectau si in viata de zi cu zi, dupa varsta de 6 ani mama a hotarat ca ar trebuii sa fac un test si sa incetez tratamentu cu taver, acum am 14 ani si nu am nici o problema :) este adevarat ca eu am o operatie cat de cat greoaie, care ma afecteaza, si de aceea mi-a fost recomandat acest tratament, in mod normal fara acel tratament eu ar fii trebuit sa fac niste convulsii destul de dese, dar din fericire am scapat si fara, deci, daca este vorba de taver, asta poate fii, iar despre drogurile care sar fii putut sa le fi luat, nici un drog nu are cum sa te afecteze daca este luat doar odata, poate doar heroina, si in cele mai rare cazuri cocaina, dar si asa nu cred ca putea sa il afecteze asa de rau, heroina da dependenta inca de la prima dozare, cocaina nu stiu, daca a consumat heroina sau i sa administrat in vreun fel, poate sa fii fost dependenta.
0
07-05-2010, ora 16:09
mariela
Nu este medic/terapeut
mariela
Buna tuturor, e c-am mult timp de cand nu am intrat pe net, asa incat nu am facut comentarii, situatia fiului meu e in continuare stabila si pot spune ca sint foarte recunascatoare D-Lui pt. forta care mi- a dat-o de a lupta impotriva psicofarmacelor. Cu siguranta sant cazuri pt. care este absolut necesar acest tip de tratament, dar in cazul fiului meu, sant tot mai convinsa ca medici de aici nu au valutat bine cazul, inainte de ai soministra neuroletice. Procesul impotriva lor a inceput si sintem in asteptare de o prima decizie a judecatorilor.
PT. Guitarheroxd
Nu stiu pt. care diagnostic ti-au dat Tavor sau Taver?, care este un calmant, sper ca nu ti-au dat Zyprex!!! de la o varsta asa de mica??!!!!!! Ma bucur pt. tine ca nu mai esti sub tratament. Multa sanatate!
0
28-05-2015, ora 10:32
alextoto
Nu este medic/terapeut
alextoto
buna ziua doamna mariela, am citit in mare despre problema dvs. si as vrea sa discut mai multe cu dumneavoastra daca se poate deoarace si fratele meu este cam in aceiasi situatie cred...la dvs situatia pare mai roz decat la mine.. as vrea sa va intreb ce tratament ii administrati la copil.si cum de reusiti sa il tineti bine.. pentru ca fratele meu daca nu ia pastile de genul tavor sau serenase incepe sa faca urat...
Adaugă un comentariu / răspuns

15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.