Culcatul la ore târzii a fost asociat cu alimentația nesănătoasă și sedentarismul

©

Autor:

Culcatul la ore târzii a fost asociat cu alimentația nesănătoasă și sedentarismul
Persoanele sănătoase cu un program de somn de cel puțin 6,5 ore pe noapte, însă cu debut la ore târzii, par a fi predispuse unui consum crescut de alimente tip fast-food și unui consum redus de legume, în special bărbații, precum și reducerii nivelului de activitate fizică efectuată, conform cercetărilor recente.

Explicațiile ar sta în faptul că obiceiurile alimentare nesănătoase predispun individul la insomnie. Cercetările au fost publicate în jurnalul Sleep și prezentate la ediția a 30-a aniversară a Conferinței SLEEP 2016 din Denver.

Cercetările s-au realizat pe un grup de 96 de adulți sănătoși cu vârste cuprinse între 18 și 50 ani care dormeau aproximativ 6,5 ore sau mai mult pe noapte. Studiul s-a desfășurat pe parcursul a 7 zile în care a fost monitorizat ritmul somn-veghe al participanților cu ajutorul unui actigraf atașat ca un ceas la încheietura mâinii.

De asemenea, au fost monitorizați și alți parametri: au fost înregistrate jurnale alimentare pentru a măsura aportul caloric și obiceiurile alimentare, a fost utilizată o bandă atașată la braț numită SenseWear pentru contorizarea nivelului de activitate fizică zilnică și a fost evaluat metabolismul melatoninei. Procentul de grăsime corporală a fost măsurat utilizând metoda absorbțiometriei duale cu raze x (DEXA).

La final, toate datele au fost analizate prin intermediul metodelor de corelație și regresie în funcție de vârstă, sex, calitatea și cantitatea somnului.

Culcatul la ore târzii a fost asociat în final cu creșterea riscului de obezitate, creșterea cantității de alimente consumate și scăderea valorii nutritive a alimentelor ingerate. Sunt necesare studii suplimentare în acest sens, după cum menționează și cercetătorii.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 09-01-2022 | creare: 10-06-2016 | Vizite: 2172
Bibliografie
Late sleep timing linked to poorer diet quality, lower physical activity, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/06/160608174254.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Insomnia este implicată în apariția durerilor de spate
  • Obezitatea viitoarei mame ar putea afecta dezvoltarea oaselor fătului
  • Obezitatea - factor de risc pentru majoritatea formelor de cancer
  •