Cum influențează dieta longevitatea

Un studiu recent publicat în revista Cell, demonstrează legătura dintre creștere, longevitate și căile metabolice pe care aceastea le implică.
Dieta bogată în aminoacizi (proveniți din proteine) susține creșterea organismului. Metionina îmbunătățește semnalizarea hormonului de creștere (eng. Growth hormone- GH) și a factorului de creștere asemănător insulinei (IGF-1). Pe de altă parte, acești hormoni răspund pozitiv la semnalele pro-îmbătrânire. Studiul constată însă faptul că mutațiile de la nivelul receptorilor acestor hormoni, cu scăderea plasmatică a acestora, extind viața cu până la 35%-40%.
Reducerea nivelului de IGF-1 circulant și al insulinei ar putea duce la o prelungire a longevității. Șoarecii cu mutații în substratul receptorului insulinei, trăiesc și cu 30% mai mult, mutațiile scăzând acțiunea anabolizantă a hormonilor de creștere. Longevitatea este asociată cu întârzierea proceselor de creștere.
Metabolismul glucidic este, de asemenea, implicat în îmbătrânire, glucoza fiind un accelerator al acestui proces. Cercetătorii au observat cum întreruperea unei căi de metabolizare a glucozei duce la o creștere cu 30% a duratei medii de viață și la scăderea incidenței cardiomiopatiei la animalele de laborator.
Restricța calorică este totodată benefică. Perioadele de post ce implică restricții alimentare pe perioade limitate de timp suțin de asemenea reducerea greutății și a factorilor asociați bolilor cardiovasculare, dar și creșterea sensibilității la insulină, scăzând riscul de a dezvolta diabet.
Asocierea zilnică a perioadelor mai lungi de post care implică săritul peste micul dejun implică însă rate crescute de mortalitate, conform cercetătorilor.
sursa: News Medical
foto: udra11 / Shutterstock
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Reducerile minore ale aportului caloric nu oferă scăderi substanțiale în greutate pe termen lung
- Care sunt factorii care influențează alegerile alimentare?
- Imposibilitatea financiară de a participa la activități care susțin bunăstarea socială, cauza achiziției alimentelor nesănătoase
- Consumul de cafea este determinat genetic, sugerează un studiu
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni