Cum îți controlezi greutatea corporală doar stând în picioare

©

Autor:

Cum îți controlezi greutatea corporală doar stând în picioare
Potrivit unui studiu publicat în European Journal of Preventive Cardiology, statul în picioare timp de 6 ore pe zi în detrimentul statului așezat, ar putea contribui la reglarea greutății corpului, mai precis la reducerea acesteia pe termen lung.

În ultimii ani, comportamentele sedentare cum este de exemplu statul prelungit așezat, au fost considerate contribuabili importanți la epidemia de obezitate, boli cardiovasculare și diabet zaharat tip 2 cu care ne confruntăm, afirmă Francisco Lopez-Jimenez, investigatorul principal al studiului și coordonator al departamentului Cardiologie Preventivă din cadrul Mayo Clinic. Conform studiilor populaționale realizate în Statele Unite, s-a constatat faptul că adulții petrec mai mult de 7 ore stând așezați, iar intervalul de timp raportat la populația europeană are valori cuprinse între 3,2 și 6,8 ore de stat în poziție șezândă în fiecare zi.


Acest studiu este prima analiză sistematică și meta-analiză care evaluează modul în care statul în picioare, respectiv statul așezat, are impact asupra rezervei energetice a organismului. Astfel, au fost analizate 46 de studii la care au participat 1,184 adulți cu vârsta medie de 33 ani și greutatea medie de 65 kilograme.

Atunci când se stă în picioare se consumă cu 0,15 calorii (kcalorii) per minut mai mult comparativ cu statul așezat. Apreciind că în medie o persoană cu greutatea de 65 kilograme înlocuiește statul pe scaun cu cel în picioare timp de 6 ore va „arde” cu 54 de calorii mai mult. În contextul în care nu au loc modificări în dietă și creșterea gradului de activitate fizică, acest lucru echivalează cu 2,5 kilograme pierdute într-un an.

Studii suplimentare sunt necesare pentru a stabili dacă înlocuirea statului pe scaun cu cel în picioare va rezulta în beneficii măsurabile asupra stării de sănătate.

Specialiștii în medicină încurajează activitatea fizică regulată de intensitate moderată/ moderat-viguroasă pentru beneficiile asupra menținerii unei greutăți ideale sau în vederea scăderii ponderale, pentru a reduce riscul de boli de inimă sau diabet zaharat tip 2. Din nefericire, barierele individuale, timpul insuficient, lipsa motivației și a facilităților pentru a realiza astfel de activități stau de multe ori în calea acestor obiective de mișcare.

James Levine și Michael Jensen, ambii endocrinologi și cercetători în domeniul obezității din cadrul Mayo Clinic au dezvoltat conceptul de termogeneză a activităților non-sportive (NEAT, Non-Exercise Activity Thermogenesis) care se concentrează pe impactul asupra balanței energetice al activităților de zi cu zi - activitate fizică profesională, casnică, de transport - și nu doar al exercițiilor fizice susținute.

Altfel spus, combaterea comportamentelor sedentare este la fel de importantă pentru menținerea pe termen lung a stării de sănătate și a echilibrului ponderal, cum este și includerea în rutina zilnică a minimum 30 de minute de activitate fizică moderată, cel puțin 150 de minute de exerciții fizice pe săptămână.

De asemenea, consumul energetic în timpul statului în picioare s-a observat că a fost de 2 ori mai mare la bărbați, comparativ cu al femeilor. Acest lucru reflectă cel mai probabil efectele unei mase musculare mai dezvoltate în rândul bărbaților asupra consumului caloric, care este direct proporțional cu compartimentul musculo-scheletal „activat” atunci când se stă în picioare.


Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 02-02-2018 | creare: 02-02-2018 | Vizite: 1401
Bibliografie
Standing several hours a day could help you lose weight, research finds, link: https://medicalxpress.com/news/2018-02-hours-day-weight.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Birourile ajustabile, o soluție pentru reducerea sedentarismului la locul de muncă?
  • A fost creat un dispozitiv care te ajută să îți reglezi postura și respirația
  • Culcatul la ore târzii a fost asociat cu alimentația nesănătoasă și sedentarismul
  •