Cum poate stresul să scadă pofta de mâncare?

©

Autor:

Cum poate stresul să scadă pofta de mâncare?
Cercetătorii din cadrul Centrului Medical de Știință al Universității din Texas au descoperit un neurocircuit care, atunci când este activat, determină creșterea nivelului de stres și reduce dorința de a mânca. Studiul acestora, publicat în revista Nature Communications, a fost realizat pe șoarecii de laborator. Deoarece șoarecii și oamenii au sisteme nervoase similare, rezultatele actualei cercetări pot fi luate în considerare și pot fi aplicate și pentru oameni. Studiul ar putea să ofere răspunsuri despre mecanismul neuronal care acționează asupra reglării alimentății.

Cercetările ar putea, de asemenea, să ajute la dezvoltarea unor tratamente împotriva tulburărilor alimentare severe, precum anorexia nervoasă. Anorexia nervoasă face parte din categoria tulburărilor de alimentare și este considerată afecțiunea cu cea mai mare rată de mortalitate dintre toate tulburările mintale. Persoanele care suferă de anorexie nervoasă evită sau restricționează sever consumul de alimente, ceea ce duce la o scădere dramatică în greutate. Aceste persoane se pot considera supraponderale, chiar și atunci când greutatea lor se apropie de un prag critic de subponderabilitate. Deoarece tratamentul anorexiei nervoase are rezultate doar în cazul în care pacientul conștientizează că este bolnav, un nou mecanism de tratament ar reprezenta un succes important din domeniul medical.

Specialiștii de la Universitatea din Texas au reușit să depisteze un neurocircuit care leagă două părți ale creierului șoarecilor, importante în controlul emoțiilor și al senzației de foame. Activarea acestui neurocircuit a determinat creșterea nivelului de anxietate și o scădere a apetitului alimentar. În schimb, prin inhibarea neurocircuitului s-a instalat senzația de foame, nivelul de anxietate fiind scăzut. Tehnica utilizată, numită tehnica optogenetică, a fost folosită pentru a activa sau pentru a dezactiva neuronii în cauză.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 26-08-2019 | creare: 26-08-2019 | Vizite: 2442
Bibliografie
How stress can curb the desire to eat in an animal model, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/08/190816191450.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Legătura dintre sport și scăderea apetitului explicată
  • Aminoacizii produși de către organism pot suprima pofta de mâncare
  • Ce impact are consumul de extract de rodie asupra parametrilor de sațietate?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum