Legătura dintre sport și scăderea apetitului explicată

©

Autor:

Legătura dintre sport și scăderea apetitului explicată
Antrenamentul fizic duce la scăderea temporară a apetitului, iar cercetătorii de la Albert Einstein College of Medicine au reușit să explice fenomenul. Rezultatele studiului acestora au fost publicate în jurnalul PLOS Biology.
Oricine a făcut mișcare fizică mai intensă este familiar cu două efecte: încălzirea corpului și suprimarea temporară a poftei de mâncare. În corpul uman se află o multitudine de receptori care detectează căldura - numiți receptori TRPV1. Aceștia reacționează la căldura fizică, dar și la capsaicină - ingredientul activ din ardeii iuți și multe mâncăruri picante. Autorul studiului (Young-Hwan Jo) - doctor în neuroștiințe - a dorit să afle dacă anumiți neuroni din hipotalamus detectează creșterea temperaturii corpului și răspund emițând mesajul „nu mânca!”. Cu alte cuvinte, s-a pus întrebarea dacă neuronii din creier au receptori similari.

Dr. Young-Hwan Jo și echipa sa s-au axat pe neuronii care secretă proopiomelanocortina (POMC) cu rol de suprimare a apetitului din nucleul arcuat al hipotalamusului. Cercetătorii au recoltat de la șoareci nuclei POMC și i-au expus la capsaicină sau la căldură, pentru a observa prezența sau absența receptorilor TRPV1. Rezultatele au arătat că aproximativ două treimi dintre neuroni dețin astfel de receptori.

În următoarele experimente, autorii au explorat rolul neuronilor POMC și ai receptorilor TRPV1 în reducerea apetitului. Aceste asunt concluziile la care au ajuns:

  • Injectarea capsaicinei în nucleul arcuat al hipotalamusului la șoareci a redus cantitatea de mâncare ingerată în următoarele 12 ore.
  • La șoarecii care au alergat pe bandă timp de 40 de minute temperatura corpului și a nucleului arcuat a crescut rapid, menținându-se la același nivel pentru mai mult de o oră. După exercițiu șoarecii au mâncat cu aproximativ 50% mai puțin față de șoarecii care nu făcuseră mișcare.
  • Reprizele de exercițiu pe bandă nu au afectat apetitul la șoarecii cărora li s-au eliminat receptorii TRPV1 de pe neuronii POMC din nucleul arcuat al hipotalamusului.

Potrivit autorilor, rezultatele studiului indică faptul că temperatura corporală acționează ca un semnal biologic ce reglează aportul alimentar, la fel ca hormonii și nutrienții. Acest studiu ar putea duce la noi abordări privind suprimare apetitului sau ajutarea persoanelor obeze să slăbească.

Sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 09-05-2018 | creare: 09-05-2018 | Vizite: 1236
Bibliografie
Research explains link between exercise and appetite loss, link: https://medicalxpress.com/news/2018-04-link-appetite-loss.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Nu ai poftă de mâncare? Fii invitatul tău la masă
  • HAPIfork – furculița inteligentă care îți monitorizează porțiile
  • Cum poate stresul să scadă pofta de mâncare?
  •