De ce nu sunt indicate bețișoarele de urechi?
Autor: Mancaș Mălina

Ceara din urechi sau cerumenul este o substanță normală secretată de către organism pentru a curăța, proteja și lubrifia urechile. Acționează ca agent de auto-curățare a urechilor, pentru a le menține sănătoase prin reținerea murdăriei, a prafului și a altor particule, împiedicând pătrunderea lor în ureche.
Academia Americană de Otolaringologie a realizat recent un ghid privind sănătatea urechilor, care prevede că ceara care nu produce simptome și nici nu blochează canalul nu trebuie îndepărtată de pe canalul urechii, evitându-se mai ales folosirea lumânărilor de urechi și a bețișoarelor de vată.
Bețișoarele sunt nepotrivite deoarece pot împinge ceara mai mult în interiorul urechii. Urechea are capacitatea de auto-curățare, mestecatul, mișcările mandibulei și dezvoltarea de noi celule împingând încotinuu ceara afară din canalul auricular, care poate fi apoi curățată și îndepărtată prin simpla spălare. De asemenea, bețișoarele pot irita interiorul urechii și pot cauza leziuni asupra timpanului, sau pot zgâria pielea din ureche și pot cauza infecții ale urechii.
Academia Americană de Otolaringologie menționează că pot exista și excepții în ceea ce privește capacitatea de auto-curățare a urechilor: 10% dintre copii, 5% dintre adulți și 1/3 dintre vârstnici au probleme în ceea ce privește procesul de auto-curățare a urechilor, care poate fi afectat, ducând la supra-acumularea de ceară ce poate să blocheze canalul complet.
Când sunt simptome că acest canal este blocat de ceară, mai exact dureri ale urechii, prurit, tinitus sau presiune în urechi, scăderea auzului, secreții sau miros urât al urechii, trebuie consultat medicul.
Sursa: Science Alert
(2) Otolaryngology – head and neck surgery, link: http://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/0194599816680327
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
intră pe forum