De ce nu sunt indicate bețișoarele de urechi?

©

Autor:

De ce nu sunt indicate bețișoarele de urechi?
Oricât de tentați am fi să folosim bețișoare de urechi, specialiștii în sănătate, printre care și cei din cadrul Academiei Americane de Otolaringologie, sunt de părere că aceasta este o tehnică nepotrivită de curățare a urechilor, și poate face mai mult rău decât bine.

Ceara din urechi sau cerumenul este o substanță normală secretată de către organism pentru a curăța, proteja și lubrifia urechile. Acționează ca agent de auto-curățare a urechilor, pentru a le menține sănătoase prin reținerea murdăriei, a prafului și a altor particule, împiedicând pătrunderea lor în ureche.

Academia Americană de Otolaringologie a realizat recent un ghid privind sănătatea urechilor, care prevede că ceara care nu produce simptome și nici nu blochează canalul nu trebuie îndepărtată de pe canalul urechii, evitându-se mai ales folosirea lumânărilor de urechi și a bețișoarelor de vată.

Bețișoarele sunt nepotrivite deoarece pot împinge ceara mai mult în interiorul urechii. Urechea are capacitatea de auto-curățare, mestecatul, mișcările mandibulei și dezvoltarea de noi celule împingând încotinuu ceara afară din canalul auricular, care poate fi apoi curățată și îndepărtată prin simpla spălare. De asemenea, bețișoarele pot irita interiorul urechii și pot cauza leziuni asupra timpanului, sau pot zgâria pielea din ureche și pot cauza infecții ale urechii.

Academia Americană de Otolaringologie menționează că pot exista și excepții în ceea ce privește capacitatea de auto-curățare a urechilor: 10% dintre copii, 5% dintre adulți și 1/3 dintre vârstnici au probleme în ceea ce privește procesul de auto-curățare a urechilor, care poate fi afectat, ducând la supra-acumularea de ceară ce poate să blocheze canalul complet.

Când sunt simptome că acest canal este blocat de ceară, mai exact dureri ale urechii, prurit, tinitus sau presiune în urechi, scăderea auzului, secreții sau miros urât al urechii, trebuie consultat medicul.

Sursa: Science Alert

Data actualizare: 29-11-2017 | creare: 29-11-2017 | Vizite: 2035
Bibliografie
(1) Here's Why You Really Shouldn't Clean The Wax From Your Ears, link: http://www.sciencealert.com/why-you-should-never-clean-the-wax-in-your-ears
(2) Otolaryngology – head and neck surgery, link: http://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/0194599816680327
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ce rol are ceara din urechi?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum